Doorgaan naar artikel
Jelmer Hemmes
Jelmer Hemmes
Redacteur
Profiel

Welkom in de week van bijzondere filmreleases! Deze week hebben we zowel geen Nederlandstalige als Engelstalige films in ons overzicht staan! Maak je klaar voor: De filmreleases van week 34.

Promare

Deze zomer draaien er een hele hoop anime-films in de Nederlandse bioscopen! Eerder maakten we al melding van de My Hero Academia-film en Ride Your Wave en nu is daar Promare! Voor vele kenners kent de art-style van deze film geen verassingen, want Promare is gemaakt door de art-teams die ook Tengen Toppa Gurren Lagann en Kill La Kill hebben gemaakt. De film vertelt het verhaal van een speciaal brandweerteam genaamd Burning Rescue, dat werkt in de stad Promepolis. Zij bevechten monsters met voor hen speciaal ontworpen machines en proberen zo de stad veilig te houden. In het team volgen we de meest recente rekruut Galo Thymos, die het opneemt tegen de leider van de bende Mad Burnish. In deze strijd ontdekt Galo langzaam steeds meer waarheden over de huidige staat van zijn wereld: een futuristische wereld vol chaos en waar een hoop dingen tegelijk gebeuren.

Let op: Van deze film bestaan twee kleine prequels die zich net voor de gebeurtenissen in Promare afspelen en wat meer diepte aan de personages geven. Wij raden je aan om deze te kijken voordat je naar de bioscoop gaat.

 

 

House of Hummingbird

Eunhee is een 14-jarig meisje in het Zuid-Korea van 1994. Ze heeft eigenlijk voor iedereen wel herkenbare gevoelens. Ze zoekt naar liefde, vriendschap, herkenning, erkenning en hoopt zichzelf te vinden. Thuis heeft ze het moeilijk en op school is het hard werken om gemiddelde punten te halen. We zien Eunhee de wereld in wandelen en deze langzaam ontdekken. Ze gaat naar karaoke bars, ontmoet nieuwe mensen en als ze begint met naschoolse bijles krijgt ze een onverwachte vriendschap met haar docente. Deze zet haar wereld op zijn kop en laat haar veel nadenken. Eindelijk iemand die haar begrijpt.

 

 

One Day

One Day vertelt het hyper-realistische verhaal van Anna: een werkende moeder in de dertig, met drie kinderen en een man. Anna draagt zorg voor het hele huishouden. Ze brengt de kinderen naar school, doet boodschappen, moet dingen in het huis repareren, een drukke baan en heeft ook nog eens een man die mogelijk vreemdgaat. Deze Hongaarse film vertelt eigenlijk slechts een kort verhaal. Maar wel een waar menigeen zich in zal kunnen herkennen: hoe druk en probleemrijk slechts één dag wel niet kan zijn in het leven van een werkende moeder.

 

 

Kala Azar

Ergens aan de rand van een industriële stad in Zuid-Europa, werkt een naamloos koppel voor het lokale dierencrematorium. Het koppel haalt alle soorten dieren op bij hun eigenaren en zorgt dat ze een waardig afscheid krijgen. De film wordt vooral verteld op been-hoogte, iets waardoor je meer het perspectief van de dieren meekrijgt en geeft daarmee een duidelijke boodschap: terwijl wij mensen eigenlijk niet zo veel verschillen van dieren, zorgen we er langzaam voor dat onze connecties met dieren steeds fragieler worden en we het ze steeds moeilijker maken nog te leven.

 

 

Sibyl

Sibyl is een psychotherapeute die haar werk langzaam zat is en zich vol wilt storten op haar schrijfpassie. Op een dag besluit ze dan ook te stoppen en te gaan schrijven. Al snel levert het schrijven helemaal niks op en gaat ze druk op zoek naar inspiratie. Die inspiratie vindt ze als ze een jonge actrice ontmoet die Sibyl smeekt haar als patiënt te nemen. Ze besluit haar verzoek in te willigen en haar therapie te geven. Al snel raakt ze echter geïntrigeerd door de jonge actrice en begint ze ook over haar te schrijven. Wanneer de actrice haar op een gegeven moment vraagt om naar de filmset te komen, vervagen langzaam alle professionele grenzen van Sibyl….