Doorgaan naar artikel
Hades
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Hades is een zeer toffe ervaring waarbij je toch keer op keer nog een potje wil doen. Door de hoge kwaliteit van grafische stijl, ingesproken teksten, unieke personages en soepele gameplay, waarbij elk potje uniek is en anders speelt, is het overduidelijk dat het een passieproject is en dat komt enorm goed uit de verf. Als je een liefhebber bent van roguelikes en Griekse mythologie en een beetje uitdaging niet uit de weg gaat, moet je deze game in huis halen.

Hades staat bekend als god van de onderwereld in de Griekse mythologie. Sinds recent is het ook de naam van een nieuwe roguelike-game, gemaakt door Supergiant Games die bekend zijn van grote indie-hits Transistor en Bastion. Hades draait om Zagreus, de onsterfelijke zoon van de heerser van de duisternis, die probeert te ontsnappen uit deze hel. Dat kan alleen door vechtend langs de verschillende lagen van de onderwereld te gaan en hij is dan ook vastberaden om dat te doen. Sterven is slechts een obstakel, aangezien Zagreus dan weer opkomt uit de Styx-rivier, om het opnieuw te mogen proberen. Lees hier onze ervaring met Hades.

Hades

Hades zou kunnen gecategoriseerd worden als een roguelike dungeon crawler met hack-and-slash-elementen. Je beweegt je voort in allerlei kamers, waarin je vaak allerlei monsters moet uitschakelen voor je door kunt naar een volgende ruimte. Aan het einde van een kamer kun je soms kiezen welke deur je gaat openen, waarbij je ziet welke opbrengst de volgende kamer zal brengen. Zo kun je enigszins beïnvloeden welke upgrades je gaat krijgen. Dit herhaal je net zo vaak tot je een eindbaas tegenkomt, deze afslacht en een level verder gaat.

Zoals het past in een typische roguelike-game, is ook sterven in Hades niet direct slecht. Bij terugkomst in de onderwereld, kun je reflecteren op jouw avontuur. Dit reflecteren vertaalt zich naar het permanent upgraden van Zagreus. Zo kun je verkregen duisternis, een van de vele verkrijgbare valuta, investeren in bijvoorbeeld meer levenskracht, krachtigere slagen, meer ammunitie voor jouw bloedsteen en meer. Hiermee kun je zelfs zorgen dat je bij de eerste keer doodgaan tot leven komt met een beperkte hoeveelheid levenskracht zodat je door kunt. Ook kun je verkregen valuta gebruiken om nieuwe wapens te kopen, deze te upgraden of connecties aan te gaan met goden. Deze goden geven jou upgrades, waarmee Zagreus sterker, krachtiger of sneller wordt. Elke god heeft een bijpassend element zoals je kunt verwachten van deze grootheden. Zo krijg je van Zeus elektrische krachten, van Athena bescherming en met Dionysos ga je aan de wijn, waardoor vijanden een kater krijgen.

Door goden geschenken te geven, krijg je ze aan jouw zijde en geven ze jou misschien wel voordelen tijdens jouw avontuur door de onderwereld. Ondanks dat de opbouw van elk potje hetzelfde is, waarbij je dezelfde gebieden doorgaat in dezelfde volgorde, zijn deze altijd anders opgebouwd qua levels en is het zelfs mogelijk om andere eindbazen tegen te komen. Je kunt ook andere wapens meenemen de onderwereld in, waardoor je hierdoor ook andere ervaringen zult hebben. Wat dat betreft merk je goed dat jij als speler ook steeds meer leert en ontdekt. De verschillende upgrades die je van de goden krijgt, zorgen ervoor dat de gameplay zo gevarieerd is dat je zelden dezelfde beleving zult krijgen.

Hades

De game is enorm sfeervol en ziet er prachtig uit, met passende tekeningen en ingesproken stemmen. Het is overduidelijk dat Hades een passieproject is, waarbij de studio zoveel mogelijk karakter in de game heeft proberen te stoppen. Elk personage heeft honderden regels aan verhaal te vertellen, elk karaktervol ingesproken en geen enkele ontmoeting is daardoor hetzelfde. Hierdoor voelt Hades als een uniek avontuur dat keer op keer anders is, maar je toch elke keer meer leert en daardoor op een positieve manier lineair is. Door de hoeveelheid aan informatie kan het in het begin zeker overweldigend zijn, waardoor onduidelijk is welke god interessanter is dan een ander of welke keuzes welke gevolgen hebben. Gelukkig heeft dit weinig invloed op de daadwerkelijke gameplay en nodigt Hades je zelfs uit om veel te proberen. Zelfs na het uitspelen opent er weer een wereld aan uitdagingen om de ontsnapping uit de onderwereld nog steeds interessant te houden.

De geweldig gedetailleerde sfeer van de game, samen met de soepele gameplay, zorgt ervoor dat Hades voor zeer lange tijd interessant blijft. Het speelt heerlijk weg, biedt genoeg unieks aan om keer op keer te willen spelen en het ademt een zodanige sfeer dat het ook nog tof is meer te leren over deze sprekende figuren van de Griekse mythologie. Doordat de game kwaliteit ademt en zelden verveelt, is het een spel dat wij absoluut zouden aanraden, mits je bereid bent te accepteren dat doodgaan vaak zal gebeuren en helemaal niet erg is. Als monsters doden met de krachten van de goden, waarbij elk potje weer een toffe en unieke ervaring biedt, met prachtige artwork, geweldig ingesproken stemmen en een sfeervolle wereld niet interessant genoeg klinkt, zou dat de enige reden zijn om Hades niet in huis te halen. Mocht een van deze onderdelen al interessant klinken, zou je deze game absoluut niet mogen missen.

Hades is voor deze review gespeeld op de Nintendo Switch. De game is ook op pc beschikbaar.