Doorgaan naar artikel
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

De Astro C40 TR-controller is een fantastisch apparaat met een aantal kleine minpuntjes. De hoge prijs in combinatie met het feit dat het geen PlayStation 5-games zal ondersteunen, maakt een aanschaf voor PlayStation-gamers misschien wat lastig. Gelukkig kun je de controller ook gebruiken voor de pc en Mac.

Niemand zal ontkennen dat Sony op dit moment de beste kaarten in handen heeft als het gaat om consoles. De PlayStation 4 heeft de afgelopen generatie gedomineerd en dat hadden ze vooral te danken aan geweldige exclusieve games zoals The Last of Us II, God of War en Horizon Zero Dawn. Maar als het gaat om de controller dan zijn de meningen behoorlijk verdeeld. Microsoft heeft natuurlijk de Xbox Elite Series 2-controller en die is een stuk beter dan de standaard DualShock 4. Het grootste probleem voor veel gamers is dat Sony blijft vasthouden aan de synchrone layout (analoge sticks naast elkaar) die ze al hebben sinds de allereerste PlayStation, terwijl de concurrentie inmiddels al jaren een asynchrone layout (linkerstick en d-pad zijn omgewisseld) heeft. Gelukkig zijn er een aantal andere partijen die een oplossing bieden met aangepaste controllers voor de PlayStation 4. De Astro C40 is er daar een van en deze is al een tijdje op de markt. Het leek ons een mooi moment om deze controller eens goed onder handen te nemen.

Veel controllers zitten vast aan een vaste layout, maar niet iedereen wil gebonden zijn aan een specifieke indeling van de controller. Astro heeft daar iets slims op bedacht en geeft je met de Astro C40 TR de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe je speelt. Je kunt namelijk de voorkant van het apparaat losmaken en zelf je indeling bepalen, een hele slimme oplossing voor een lastig probleem. Het wisselen van de linkerstick met de d-pad is vrij eenvoudig en zelfs een gamer met twee linkerhanden krijgt dit zonder al te veel problemen voor elkaar. Door middel van rode lijntjes weet je namelijk precies hoe je de losse modules moet plaatsen.

De Astro C40 ligt lekker in de hand. De controller is wel wat aan de brede kant, zelfs breder dan de Nacon Revolution Unlimited. De grip aan de achterkant is helemaal prima, maar de voorkant is wel een beetje glad en kan ervoor zorgen dat je handen wat gaan glijden. De twee extra knoppen aan de achterkant zijn overigens perfect geplaatst en je hoeft je niet in allerlei bochten te wringen om ze te bedienen. De schouderknoppen (L1 en R1) zijn wel iets lastiger te bereiken, maar die heb je over het algemeen ook iets minder vaak nodig. Voor de rest heeft de controller alles wat de standaard DualShock 4 ook heeft, inclusief touchpad en speaker. Dat laatste is bijvoorbeeld niet te vinden op de Nacon-controllers. Ook heeft de Astro C40 de mogelijkheid om de triggers minder ver in te drukken. Door het omzetten van de schakelaar, hoef je de knoppen ongeveer een halve centimeter minder ver in de drukken, wat handig kan zijn bij shooters.

Naast de nodige hardware-aanpassingen kun je ook het een en ander instellen via de software. Zo kun je de button mapping aanpassen en twee van deze profielen opslaan op de controller, waardoor je zonder tussenkomst van de computer kunt wisselen tussen die twee. Ook kun je de audio-instellingen aanpassen via de software, iets wat je niet vaak ziet. De software is eenvoudig te bedienen en werkt zowel op de pc als een Mac.

Helaas zijn er ook een aantal kleine minpuntjes wat ervoor zorgt dat de controller niet perfect is. Hoewel deze Astro C40 zowel draadloos als bedraad is te gebruiken, biedt het geen enkele mogelijkheid om de PlayStation 4 aan te zetten. Dit is een probleem wat meerdere controllers hebben, maar het blijft enorm vervelend. Daarnaast heeft Astro ook gekozen voor een micro USB-aansluiting en niet voor het meer gangbare USB-C. Daarnaast hebben ze de toegang richting die aansluiting enorm diep en smal gemaakt zodat je eigenlijk alleen de meegeleverde kabel kunt gebruiken. Probleem is dat deze helemaal niet zo lang is, waardoor je nog net niet bovenop je PlayStation zit als je het apparaat bedraad wilt gebruiken. Het laatste minpuntje is de adviesprijs van zo’n €200,-. Even ter vergelijking; voor dat geld heb je bijna vier DualShock 4-controllers. Natuurlijk biedt de Astro C40 veel meer, maar de prijs is gewoon enorm aan de hoge kant.

De controller zal straks wel te gebruiken zijn op de PlayStation 5, maar helaas alleen met PlayStation 4-games. Dit in combinatie met de hoge prijs maakt het wel lastig om de controller op dit moment aan te raden. Mocht je voorlopig nog geen nieuwe PlayStation aanschaffen of ga je het gebruiken voor pc-gaming, dan zit je voorlopig goed met deze krachtpatser. Hij ligt namelijk heerlijk in de hand en de hardware- en software-aanpassingen bieden je behoorlijk veel gemak. Heb je een PlayStation 5 in pre-order staan, dan is het misschien niet zo verstandig om veel geld uit te geven aan de Astro C40 TR.