Doorgaan naar artikel
Carbon 1 Mk II
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

Een uiterst licht en comfortabel toestel van koolstofvezel. Helaas vallen de camera's erg tegen voor een smartphone van deze prijs. We kijken desondanks uit naar een volgend toestel van Carbon.

De meeste smartphones tegenwoordig lijken erg veel op elkaar. Er zijn dan ook nog weinig toestellen die echt weten op te vallen door een vernieuwend element. De Carbon 1 Mk II is echter wel zo’n toestel. Deze deels in Duitsland ontwikkelde smartphone is namelijk de eerste met een behuizing van koolstofvezel. Vandaar ook de naam van het merk (Carbon betekent koolstof in het Engels). Is koolstofvezel wat ons betreft de toekomst voor smartphones en weet de Carbon 1 Mk II ook op andere vlakken indruk te maken?

Specificaties

  • MediaTek P90 chipset
  • 6.0 inch AMOLED display met Gorilla Glass Victus
  • 16MP + 16MP camera’s achterzijde
  • 20MP selfiecamera
  • 3.000 mAh accu
  • Licht gewicht (125 gram)
  • 6,3mm dikte

Design

De Carbon 1 Mk II heeft een qua uiterlijk een erg traditioneel ontwerp. Het toestel oogt erg vierkant en het heeft een vrij vlak display en achterzijde. Er zit zowel aan de bovenzijde als aan de onderzijde van het display nog een vrij grote schermrand, in tegenstelling tot bijvoorbeeld toestellen van Samsung of OnePlus. De achterzijde van koolstofvezel voelt daarentegen wel erg fijn aan in de hand en is een stuk minder ‘glibberig’ dan toestellen met een glazen achterkant. De zwarte achterkant heeft een patroon als versiering dat de boel iets opvrolijkt, maar op zich blijft het nogal een grauwe uitstraling. Wat daar gelukkig erg tegen helpt is het feit dat het logo aan de achterzijde oplicht. Bij het oppakken van het toestel kleurt deze wit, tijdens het opladen is hij ofwel rood of groen afhankelijk van hoe vol de accu is.

Ervaring met de koolstofvezel behuizing

De belangrijkste vraag voor dit toestel is uiteraard: hoeveel waarde heeft het dat de behuizing van koolstofvezel is gemaakt? Het antwoord daarop is simpel, want wat ons betreft wordt ieder toestel voortaan van dit sterke maar toch lichte materiaal gemaakt. De Carbon 1 Mk II ligt zo lekker licht in de hand, dat het bij de eerste keer lijkt of je een kartonnen showmodel in de hand hebt. Het dragen in jas- of broekzak of in de handtas is met het lichte gewicht dan ook erg aangenaam. Daarnaast voelt de achterkant erg sterk aan, veel sterker dan een zwaar keramisch of glazen toestel. Het lijkt dan ook voor het eerst echt niet nodig om bij een toestel een hoesje te gebruiken. Het zal ons dan ook niet verbazen als dit het eerste van vele toestellen van dit materiaal is, tot er over een paar jaar niet anders meer bestaat.

Waarom hebben andere fabrikanten dan nog geen koolstofvezel gebruikt vraag je je misschien af? Volgens Carbon kost dit momenteel nog teveel tijd en is de kennis er bij andere fabrikanten nog niet. De miniscule koolstofvezels worden namelijk op microscopisch niveau in elkaar gevlochten en vervolgens met een hars uitgehard, waardoor ze zo sterk worden. Met de Carbon 1 Mk II heeft de fabrikant de productietijd en het proces voor het eerst zo weten te optimaliseren dat het een potentieel commercieel succes kan worden. Dat is overigens ook de reden dat het eerste toestel de naam “Mk II” draagt: de eerste “Mk I” was slechts een prototype.

Dagelijks gebruik

In het dagelijks gebruik is de Carbon 1 Mk II geen opvallend toestel. Taken gaan snel genoeg met de MediaTek P90 chip en in principe zijn alle apps hierop te draaien. Het AMOLED display is weinig op aan te merken. Het is met een resolutie van 2160×1080 pixels scherp genoeg en ook de minimale en maximale helderheid zijn in orde. Ook de kwaliteit van de speakers valt mee, ondanks dat het een enkele speaker onderaan het toestel is. Qua basisfuncties van een smartphone kan de Carbon 1 Mk II dan ook goed meekomen. Helaas heeft het toestel nog wel de oude Android 10-variant, maar Android 11 moet tegen Q3 van dit jaar ook naar het toestel komen.

Wat echter nagenoeg niet werkt is de vingerafdrukscanner aan de zijkant van het toestel. We hebben onze duim hierop ingesteld, maar de smartphone weigert hiermee te unlocken. Vingerafdrukscanners kunnen weleens lastig zijn, maar hier lijkt het oppervlakte gewoon te klein om effectief een scan te kunnen maken. Daarnaast zijn de buttons aan de zijkant van het toestel te klein. Hier mist met name de aan-uitknop aan feedback. Het toestel wakker maken is dan ook elke keer weer vrij lastig.

Camerakwaliteit

De camera’s zijn helaas de achilleshiel van dit verder redelijke toestel. Dat komt ongetwijfeld doordat Carbon nog een nieuwkomer op de markt is, waarbij de softwarematige verwerking van foto’s zich niet kan meten met gevestigde fabrikanten. Dat zagen we eerder met opkomende Chinese merken, zoals Xiaomi en Huawei, een paar jaar geleden. De camera’s van de Carbon 1 Mk II doen dan ook erg aan die tijd denken. Foto’s zijn snel bewogen en hebben permanent een soort waas door het beeld heen. Video’s zijn niet gestabiliseerd en ook de 20MP selfiecamera maakt erg teleurstellende foto’s. Bij een toestel dat een adviesprijs van 799 Euro heeft zijn dat helaas echt zware minpunten. We begrijpen waardoor het komt en als het bedrijf groeit zal er ongetwijfeld meer budget voor camera-optimalisatie komen, maar op dit moment zijn de camera’s een duidelijk minpunt voor dit toestel.

Conclusie

De Carbon 1 Mk II is een van de weinige smartphones van de afgelopen tijd die de naam revolutionair mag dragen. Dankzij de koolstofvezel behuizing zul je nergens anders een toestel van deze omvang vinden dat zo licht in de hand ligt. Wat ons betreft is de Carbon 1 Mk II dan ook een heel comfortabel toestel dat zeker overwogen moet worden als een laag gewicht en handzaamheid prioriteiten zijn. Iedereen die het toestel voelt zal zich verbazen, wat deze smartphone ook een bepaalde wow-factor geeft. Helaas valt het toestel op bepaalde vlakken ook erg tegen, met name gezien de adviesprijs van 799 Euro. Het display en de basisfuncties van de smartphone zijn prima, maar de camera’s liggen jaren achter op die van de concurrentie. De foto’s en video’s zijn dermate teleurstellend dat het moeilijk is om het toestel over het geheel gezien aan te raden. We hopen dan ook dat Carbon met de Carbon 1 Mk II voldoende succes behaalt om een Mk III of Carbon 2 smartphone te produceren, die het comfortabele lichte gewicht koppelt aan iets meer waarde als smartphone.