Doorgaan naar artikel
Blizzard Arcade Collection
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

The Lost Vikings en Blackthorne hebben de tand des tijds redelijk doorstaan en zijn ook in het jaar 2021 nog vermakelijk voor retro-liefhebbers. Het feit dat de meest moderne versies van het spel niet met de moderne Quality of Life-verbeteringen komen, is bizar.

De Blizzard Arcade Collection was een leuke verrassing die tijdens BlizzConline zomaar aangekondigd werd: drie games van het klassieke Blizzard-tijdperk, voordat DiabloWarcraft en Starcraft de boel overnamen, samen in één bundel.

Laten we maar met de minste titel beginnen zodat we sterk kunnen eindigen. Rock ’n Roll Racing heeft de tand des tijds niet zo goed doorstaan, terwijl het grappig genoeg wel de beste Definitive Edition van de drie heeft gekregen. Voor de soundtrack, wat misschien wel het beste onderdeel van de game is met zelfs Nederlands trots Golden Earring, zijn volledig opnieuw de rechten verkregen en de audiokwaliteit is flink verbeterd. Het is vooral de gameplay die té verouderd is. In Rock n’ Roll Racing race je in heftige trucks vanuit een soort raar bovenaanzicht, wat het in het begin best wel lastig maakt. Dit went wel snel, maar verder gebeurt er gewoon niet zoveel: je rijdt wat rondjes met toffe muziek en dat is het. De soundtrack is zoals eerder gezegd wel om van te genieten en we zijn Blizzard dan ook eeuwig dankbaar dat deze nu in betere kwaliteit beschikbaar is, maar voor de rest is de game alleen leuk om af en toe even vijf minuutjes te spelen.

Blackthorne is alweer een stuk beter en is, ondanks bepaalde zeer verouderde elementen, zelfs in het jaar 2021 nog redelijk vermakelijk. Het is een platformer met soms nog beste complexe, doolhofachtige levels. Verder heb je een geweer bij je en schieten monsters vaak ook op je. Deze ontwijk je niet door hectisch heen en weer te springen of wat dan ook, maar door op een knop te drukken waarmee je met je rug tegen de muur gaat staan. Alhoewel het erg traag is en je wel een doorzetter moet zijn, ademt de game echt die prachtige retro-sfeer en loont het de moeite om het een keertje door te spelen.

The Lost Vikings is verreweg de beste titel van de drie en doet het ook nu nog goed. Je zou je voor kunnen stellen dat als The Lost Vikings vandaag de dag was verscheen als kleine titel voor zo’n tien euro, dat het bij een niche publiek dan een hit zou zijn. Misschien ken je Trine wel, waarbij je met een tovenaar, een boogschutter en een dikkige krijger allemaal obstakels moet zien te overkomen. The Lost Vikings deed dit al in de jaren 90, maar dan met drie Vikingen die door een kwaadaardige keizer worden gekidnapt en uit zijn intergalactische dierentuin moeten zien te ontsnappen. Ja, het is nog steeds een game die bijna dertig jaar oud is en op sommige momenten zal je de frustratie goed merken als iets niet werkt zoals je van een moderne game zou verwachten. Toch draagt de game met al zijn zeer verschillende levels een bepaalde charme met zich mee en de puzzelgameplay is vermakelijk. Elke Viking heeft een vaardigheid waarin hij uitblinkt, zoals heel hoog springen of met een schild lasers kunnen reflecteren en je zal ze alle drie in elk level moeten gebruiken om steeds verder te komen.

Helaas voelt het alsof Blizzard nogal lui is geweest met deze bundel. Je kan bij het selecteren van elk spel kiezen uit verschillende versies. Bij The Lost Vikings kan je bijvoorbeeld kiezen uit de SNES-versie, de Sega Genesis-versie of de Definitive Edition. De Definitive Edition komt met alle features bij elkaar die de versies van de oude consoles hebben en is daarna (zeer lichtelijk) opgepoetst met bijvoorbeeld stijlvolle randen die ervoor zorgen dat je niet óf naar zwarte randen zit te kijken of dat het beeld al te veel uitgerekt hoeft te worden. De Definitive Edition komt echter niet met de terugspoel-functie of de mogelijkheid om de spellen op te slaan. Hetzelfde geldt voor de Definitive Edition van Blackthorne, maar de SNES- en Genesis-versies hebben deze opties weer wel! Dit is zo’n rare actie, dat het bijna voelt alsof Blizzard het per ongeluk vergeten is, want waarom zou je de meest volledige en moderne versie van het spel uitbrengen zonder die features?

Hierdoor moet je genoodzaakt kiezen tussen óf de meest moderne versie van de games, of de games met de beste Quality of Life-features. Het is ongelooflijk jammer dat zo’n slordigheid in deze bundel aanwezig is. De games zelf zijn tof en met name The Lost Vikings en zelfs ook Blackthorne kunnen we retro-fans aanraden om eens een kans te geven.

De Blizzard Arcade Collection is voor deze review gespeeld op de Switch. De bundel is op alle platformen beschikbaar.