Doorgaan naar artikel
Crysis Remastered Trilogy
Erwin Voorn
Erwin Voorn
Eindredacteur
Profiel

Conclusie

Crytek was destijds zo gefocust op de graphics en physics, dat men de gameplay en het verhaal vergat. Dit maakt dat de Crysis Remastered Trilogy vooral leuk is voor de tactische shooterfans die niet geïnteresseerd zijn in een goed verhaal.

De laatste jaren is het een trend in gamelandschap om oudere games te remasteren (of zelfs een complete remake er van te maken) en opnieuw uit te brengen. Ontwikkelaar Crytek bracht vorig jaar Crysis Remastered uit en bundelt nu dit eerste deel met de twee vervolgdelen in de Crysis Remastered Trilogy. Of deze shooterreeks de tand des tijds heeft overleefd, lees je in deze review.

Toen Crysis zo’n veertien jaar geleden uitkwam was de gamepers lyrisch over de grafische power van die shooter. Wat Crytek destijds op de pc-schermen wist te toveren was voor die tijd ongekend. Tenminste, als je pc het kon draaien. Een release op de consoles van die tijd was ondenkbaar. Toch wist de ontwikkelaar enkele jaren later de vervolgdelen Crysis 2 en Crysis 3 wél naar de PlayStation 3 en Xbox 360 te brengen.

Kijken we nu naar de graphics, dan is de simpele conclusie dat de games niet meer de powerhouses zijn die het waren, maar er wel nog steeds prima uitzien. Vooral de overwoekerde post-apocalyptische wereld in Crysis 3 ziet er nog steeds erg tof uit. Op de huidige consoles draaien de games als een zonnetje met 60fps, 4k en HDR, wat voor lekkere soepele shootouts zorgt. Voor Crysis Remastered kun je kiezen uit drie grafische opties: Quality, Performance en Ray tracing, maar echt bijster veel verschil tussen die drie is niet te merken. Opmerkelijk is dat die andere twee delen helemaal geen grafische opties hebben. Op technisch vlak zijn er hier en daar nog wel wat bugs en glitches, maar we zijn gelukkig geen crashes of corrupte savefiles tegengekomen. Later dit jaar zal Crytek nog met een patch komen die de nodige issues moet verhelpen.

Alhoewel je dankzij de nanosuit een soort supersoldaat bent, zijn de Crysis-games behoorlijke tactische shooters. Simpelweg guns blazing door het level banjeren zal vaak in een game over-scherm resulteren. Je bent dan ook vooral bezig om in eerste instantie vijanden te taggen en vervolgens een plan te verzinnen hoe je het gebied met tegenstanders gaat doorkruizen. Hierbij krijg je ook de hulp van de armor- en cloak-functie om extra kogels te kunnen koppen voordat je doodgaat of om ongezien langs vijanden te sluipen, dan wel weg te vluchten als je gesnapt ben.

Helaas is de gameplay van vooral Crysis Remastered best matig, omdat je gewoon heel erg weinig opties hebt. Vijanden zien je al van een kilometer aankomen en de checkpoints liggen te ver uit elkaar, waardoor je best vaak weer stukken opnieuw moet doen wanneer je gedood wordt. Voeg daar nog de monotone look-and-feel van het eiland waarop de game zich afspeelt en je hebt eigenlijk een vrij saaie shooter, die zich vooral op de graphics en physics focuste. Gelukkig wordt het met Crysis 2 Remastered en Crysis 3 Remastered per deel wel steeds een stukje beter. Je krijgt iets meer opties, zoals bijvoorbeeld het hacken van turrets of de compound bow, waarmee je vijanden geruisloos van een afstandje kunt doden. Ook kun je alien-dna verzamelen om je nanosuit te upgraden.

Ook het verhaal in de Crysis-games is niet van een hoog niveau. De Crysis Remastered Trilogy begint op een eiland in de Zuid-Chinese zee. Je eenheid moet een groep wetenschappers redden die gegijzeld worden door het Noord-Koreaanse leger. De wetenschappers hebben een vreemd artefact ontdekt en die mag natuurlijk niet in handen van de Koreanen vallen. Uiteindelijk blijkt dat artefact van een buitenaards ras genaamd de Ceph te zijn. Crysis 2 en Crysis 3 vervangen dat eiland voor New York. Inmiddels heeft de organisatie CELL de macht in handen, woedt er een virus door de stad en keren de Ceph ook terug op het strijdtoneel. Doordat de missies behoorlijk lang zijn en je je opdrachten via de radio ontvangt, krijgt het verhaal nooit de kans om eens de diepte in te gaan. Hierdoor blijft het allemaal maar wat oppervlakkig en vergeet je eigenlijk waarvoor je het allemaal doet. Pas in Crysis 3 krijgt het verhaal wat meer persoonlijkheid.

Eigenlijk moeten we tot de conclusie komen dat de hype van Crysis destijds wat werd opgeblazen door die schitterende graphics en physics, want op het gebied van gameplay en verhaal is het allemaal niet heel bijzonder. Crysis 2 en Crysis 3 zijn wat uitgebreider in de mogelijkheden. Speel je graag een tactische singleplayer-shooter en ben je niet geïnteresseerd in het verhaal, dan zal je je best vermaken met de Crysis Remastered Trilogy.

Voor deze review is Crysis Remastered Trilogy gespeeld op de Xbox Series. De game is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc, en is natuurlijk ook te spelen op de PlayStation 5 en Xbox Series X|S.