Doorgaan naar artikel
EPOS H6PRO + GSX 300
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Waar waren al zeer tevreden over de afzonderlijke producten, maar de combinatie is nog net wat beter. Voor maar twintig euro extra krijg je een externe geluidskaart samen met je H6PRO en die maakt je game-ervaring alleen maar nog beter.

EPOS is inmiddels geen onbekende naam meer als het gaat om headsets. Wij hebben inmiddels verschillende modellen getest en ze zijn stuk voor stuk de moeite waard. Naast headsets heeft EPOS ook een externe geluidskaart op de markt gebracht in 2020, namelijk de GSX 300. Omdat ook een geluidskaart belangrijk is voor de kwaliteit van het geluid, heeft EPOS besloten om de GSX 300 samen met de H6PRO als bundel uit te brengen. Wij kregen de EPOS H6PRO + GSX 300 thuisgestuurd en zijn ermee aan de slag gegaan.

Eind vorig jaar gaf EPOS de H6PRO uit in twee verschillende varianten, open en closed. Zoals de naam doet vermoeden, kun je met een open-variant makkelijker geluiden van buitenaf opvangen tijdens je gamesessie. Dit kan een voordeel zijn als je bijvoorbeeld kleine kinderen in bed hebt liggen en je aan het gamen bent, maar het kan ook een nadeel zijn als je juist niet gestoord wilt worden. Onderaan de streep zijn het gewoon erg goede headsets die wij dagelijks met veel plezier gebruiken. Wil je precies weten waarom ze zo goed zijn, dan kun je voor meer details onze reviews hierover lezen.

In het algemeen is geluid een aspect waar soms wat te weinig aan wordt geschonken als het gaat om een gaming-setup en wordt vaak de interne geluidskaart op het moederbord gebruikt. Hoewel dit in de meeste gevallen genoeg zal zijn, is een externe geluidskaart absoluut het overwegen waard. Rutger schreef in 2020 een review over de GSX 300 en daaruit kwam naar voren dat met name het 7.1-geluid toch wel erg veel toevoegt aan de game-ervaring. De GXS 300 is enorm simpel qua opzet en heeft eigenlijk alleen maar een volumeknop en een knop om te schakelen tussen surround- en stereogeluid. Ook neemt het maar weinig plaats in op je bureau en dat is natuurlijk ook wel fijn.

Een van de kleine minpuntjes van de EPOS H6PRO was dat de kabel een beetje aan de korte kant is. Dit probleem is met de bundel minder aan de orde, omdat de headset met twee kabels wordt geleverd en de kabel die je moet gebruiken in combinatie met de GSX 300 aanzienlijk langer is. Ook een bijkomend voordeel van de combinatie is de volumeknop op de EPOS GSX 300, deze is namelijk een stukje accurater dan het wieltje aan de zijkant van de headset. Het zijn maar kleine punten, maar deze maken het toch wel heel erg aantrekkelijk om € 20,- extra uit te geven voor de geluidskaart, zeker ook omdat het je geluidskwaliteit verbetert. De H6PRO kost los namelijk € 179,- en de bundel is met € 199,- maar heel iets duurder. En dat maakt de keuze eigenlijk vrij eenvoudig, omdat je er uiteindelijk ook beter geluid voor terugkrijgt.

De EPOS H6PRO + GSX 300 is een perfecte en betaalbare bundel voor iedereen die zijn game-ervaring een extra boost wilt geven. Wij waren afzonderlijk al erg te spreken over beide producten, maar ze vullen elkaar ook nog eens goed aan. Was je al voornemens om een H6PRO aan te schaffen, geef dan twee tientjes extra uit voor dat kleine beetje extra.