Doorgaan naar artikel
Splatoon 3
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

Splatoon 3 bevat dezelfde uitstekende gameplay die we kennen van de reeks. Door de duidelijke verbeteringen rondom de gevechten is de serie weer helemaal klaar voor de komende paar jaar!

De Splatoon-reeks verscheen voor het eerst op de Wii U in 2015. De destijds volledig nieuwe shooter van Nintendo draaide niet om het zo vaak mogelijk neerschieten van je tegenstanders, maar om het terrein zoveel mogelijk in jouw teamkleur te verven. De korte potjes bleken een groot succes en inmiddels zijn we al aan het derde deel toe, dat aankomende vrijdag verschijnt. Wij mochten van Nintendo al iets eerder aan de slag en dat hebben we dan ook gedaan.

Veel in Splatoon 3 is hetzelfde gebleven, zeker wanneer je de game voor het eerst opstart. Na een korte introductie beland je in de nieuwe hubwereld Splatsville en van daaruit maak je de keuze wat je gaat doen. Het hoofdgerecht zijn natuurlijk de multiplayer-modi Grondoorlog, waarbij je grond moet bedekken met jouw teamkleur, en Salmon Run, waarbij je het in coöp opneemt tegen verschillende golven vijanden met als doel visseneieren te verzamelen. Waar die laatste modus voorheen maar beperkt beschikbaar was, kun je er nu mee aan de slag wanneer je er zin in hebt.

De singleplayermodus, getiteld: Terugkeer van de Mammalianen is verrassend leuk. De Octarianen zijn terug en lijken opvallend harig. Daarnaast is de wereld bedekt met een bijzondere substantie. Aan jou en je maatje Salmini om de oorsprong van dit alles te ontdekken.

Je komt in de singleplayermodus terecht in een soort van open wereld, waarin je per gebied verschillende levels moet halen om het volgende te kunnen bereiken. Ondertussen ontdek je langzaam maar zeker wat er aan de hand is middels het logboek dat je vrijspeelt. Eigenlijk geldt deze modus als een grote kennismaking met de gameplay, maar doordat de levels zo gevarieerd zijn, is dit wel een bijzonder aangename ervaring. Je maakt kennis met alle verschillende wapens en daarbij worden zowel je schietkunsten als je hersenen op de proef gesteld.

De levels zijn behoorlijk afwisselend. De ene keer draait het om zo snel mogelijk afrekenen met de vijanden en een andere keer draait het alleen om het ontdekken van een omgeving, waarbij je gebruik maakt van het arsenaal aan mogelijkheden dat je hebt, zoals bijvoorbeeld jezelf vloeibaar maken. Hierdoor kun je weer door roosters zakken of een helling op klimmen die normaal te hoog voor je is. We willen deze modus dan ook van harte aanbevelen voor wie voor het eerst een Splatoon-game speelt. Voor wie al bekend is met de serie, is het wat minder van belang, maar is het nog steeds een leuke ervaring.

Wie Splatoon 2 flink aan de tand heeft gevoeld, zal in een warm bad terechtkomen als we kijken naar de multiplayer. De voornaamste modus hierbij is nog steeds de grondoorlog. Hierbij neem je het in vier-tegen-vier-potjes op in dagelijks roterende levels met als doel zoveel mogelijk van het level in de kleur van jouw team verven. De gevechten voelen redelijk hetzelfde, ondanks de nieuwe bewegingen en wapens die het spel rijk is. Wel blijkt eens te meer hoe fantastisch uitgebalanceerd de gameplay is. Vanaf het eerste begin heb je het gevoel bij te dragen aan het resultaat, maar merk je dat er genoeg ruimte is om een heel stuk beter te worden.

De voornaamste verbeteringen zitten hem dan ook in het feit dat het nu een stuk makkelijker is om je bij je vrienden te voegen die al aan het spelen zijn. Het maakt vooral pijnlijk duidelijk hoe erg het tweede deel die features mistte. Ook is het prettig dat je niet elke keer dat je je aanmeld weer door de service-berichten heen hoeft, maar je gewoon meteen aan de slag kunt. De interactieve lobby zorgt er voor dat je lekker de tijd kunt opvullen die je aan het wachten bent op de volgende wedstrijd. We hebben overigens nooit veel langer dan 10 seconden hoeven wachten.

Als je eenmaal level 10 bereikt maak je ook kennis met de chaos-gevechten die het uiterste van je vragen. Dit zijn variaties op grondoorlog en kennen dezelfde goede balans, zij het dat je hier de meer ervaren spelers tegenkomt . Nintendo belooft hier veel aandacht aan te spenderen om zo de game een lange toekomst te geven.

Ietsje eerder, bij het bereiken van level 4, komt ook Salmon Run beschikbaar. Dit is de horde-mode van Splatoon 3, waarin je het in een team van vier tegen drie golven tegenstanders opneemt, bestaande uit verschillende formaten en bazen. Wanneer je de bazen verslaat, laten ze speciale eieren vallen, die nodig zijn om de missie te halen. Waar deze modus in het tweede deel alleen op gezette tijden beschikbaar was, kun je er hier nu altijd mee aan de slag en dat is erg fijn. Het geeft je namelijk de ruimte om de modus te spelen waar je op dat moment het meeste zin aan hebt. Ook Salmon Run blijft enorm vermakelijk en de chaotische situaties waar je met je team in terechtkomt vragen bij vlagen het uiterste van je verf-skills.

Splatoon 3 maakt de reeks voor de aankomende jaren. Er zijn vooral kleine, maar erg welkome, verbeteringen doorgevoerd die het spelplezier ten goede komen. De singleplayermodus is alvast prima en een mooie introductie voor wie zich daarna in de multiplayer stort. Ook die is wat je er van mag verwachten. De gevechten zijn heerlijk en smaken continu naar meer, of je nu in de grondoorlogen duikt, of in de horde-mode die nu gelukkig altijd te spelen is. Splatoon 3 is een fantastisch multiplayerfestijn!

Wij speelden Splatoon 3 op de Nintendo Switch. De game is exclusief voor dit platform.