Doorgaan naar artikel
Paper Cut Mansion
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Conclusie

Paper Cut Mansion is een plezier voor het oog door de unieke stijl. De puzzels en gameplay zorgen voor een leuk avontuur in het mysterieuze huis.

Games met een grafische stijl waarbij alles van papier gemaakt lijkt te zijn, zijn er niet veel. De bekendste is waarschijnlijk de Paper Mario-series waarin de loodgieter zijn avonturen beleeft in een papieren wereld. Het blijft wel een interessant stijltje en de ontwikkelaars bij Space Lizard Studio moeten hetzelfde gedacht hebben. Met Paper Cut Mansion pakken ze deze grafische stijl en gebruiken ze het voor een roguelite puzzel- en avonturenspel. Genoeg redenen om in dit avontuur te duiken en het papieren huis te onderzoeken.

Na wakker te zijn geworden op een mysterieuze bosweg, is het enigste pad wat je kan bewandelen richting een groot huis. Al snel wordt duidelijk dat alles van papier gemaakt is, waaronder ook jij. Hoe dit komt, waar je bent, wat je moet doen en hoe je weg komt, zijn allemaal mysteries waarmee je voor het eerst het huis binnenstapt. Door het oplossen van puzzels, vinden van voorwerpen en verslaan van vijanden, zal je moeten ontdekken waarom je hier belandt bent. Helaas blijkt het huis doorzoeken lastig door vijanden en vallen die zich om iedere hoek kunnen bevinden. Je zult een aantal keer doodgaan, maar dat is deel van het spel en uiteindelijk ook het mysterie. Gelukkig kun je je kennis die je hebt opgedaan meenemen naar een volgend leven, waardoor iedere zoektocht makkelijker wordt.

Het huis valt het best te omschrijven als griezelig en mysterieus. Het bestaat uit verschillende lagen met ieder weer vele kamers. Er zit veel variatie in de omgevingen, maar wat er echt uitspringt is natuurlijk het papieren stijltje. Dit is onwijs leuk gedaan en de ontwikkelaars hebben er goed voor gezorgd dat alles duidelijk van papier en karton is, maar tegelijkertijd is het altijd duidelijk welk voorwerp het moet voorstellen. Kleine details als de grond buiten die lijkt te bestaan uit verschillende vellen papier, voegen toe aan de toffe graphics. Maar zonder goede gameplay heb je natuurlijk weinig aan een mooie omgeving.

Paper Cut Mansion

Gelukkig zit deze gameplay ook wel goed. Op iedere verdieping is er weer een nieuwe combinatie van onderzoeken, puzzels oplossen, vechten en voorwerpen verzamelen. Het voelt een beetje als een grote escape room, met als twist dat je door dimensies kan reizen om verschillende versies van het huis te bezoeken. Zo zijn er in de ene dimensie heel veel monsters, terwijl je in de andere juist veel vallen tegenkomt. Doordat er in iedere dimensie wel iets te vrezen valt, is het ook continu nodig om op je omgeving te letten. We merkten wel dat sommige puzzels onnodig verwarrend waren of juist veel te makkelijk: hier had een wat betere balans in kunnen zitten. Gelukkig is dit niet altijd het geval en zijn de meeste puzzels hartstikke leuk.

De graphics van Paper Cut Mansion zijn de uitblinkers van de game. Naast dat het papieren stijltje altijd wel wat heeft, is het hier ook goed toegepast. Er is aan veel details gedacht waardoor de omgevingen mooi, mysterieus en griezelig tegelijk zijn. De gameplay is ook dik in orde. Er is een leuke afwisseling van onderzoeken, puzzelen en vechten, waardoor er altijd wat variatie is. Door het roguelite gedeelte blijf je ook een beetje op het puntje van je stoel zitten, aangezien je ieder moment dood kunt gaan. Als je een leuke indie avonturengame zoekt om een paar avondjes plezier mee te hebben, kijk dan zeker even naar deze titel.

Voor deze review speelden we Paper Cut Mansion op pc. De game is verkrijgbaar voor Xbox One, Xbox Series X/S en pc.