Doorgaan naar artikel
Tactics Ogre Reborn
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Tactics Ogre Reborn is een geweldige heruitgave van een geliefde klassieker. Alhoewel er veel moois is poetswerk is verricht, merk je wel dat het een stokoude game betreft.

Tactics Ogre is een van de grote liefdes van JRPG-fanaten. In 2010 verscheen een remake in de vorm van Tactics Ogre: Let Us Cling Together. Nu komt er weer een nieuwe variant op die remake: Tactics Ogre Reborn. Wat er allemaal nieuw aan is en hoe de game het doet in 2022, lees je in onze review.

Tactics Ogre: Reborn is niet alleen een turnbased-RPG, maar een zogeheten ‘Tactics RPG’. Dit zijn games waar je met meerdere personages speelt en die beweegt over een strijdveld dat vaak is opgedeeld in vakjes. Elke beurt kan een personage een bepaald aantal vakjes lopen en vervolgens een actie uitvoeren, zoals een aanval of het gebruiken van een voorwerp.

Tactics Ogre speelt zich af in een middeleeuwse setting die behoorlijk Low Fantasy is. Dit wil zeggen dat er wel magie is, maar dat het verder niet overvol zit met orks, elven, draken et cetera. Het is een verhaal vol met politieke intrige en zit daarmee dichter bij een Game of Thrones dan een Lord of the Rings in de buurt. We bevinden ons in een land vol conflicten en beginnen als een groepje jongelingen een opstand. Dat begint met een klein groepje van drie, maar op je avontuur kom je steeds meer mensen tegen die zich bij je aansluiten, tot je een heel leger hebt.

Dit leger zet je op tactische wijze in tijdens gevechten. Zo heeft iedereen een specifiek beroep en doe je er goed aan niet allemaal mensen met hetzelfde beroep op te stellen. Alleen maar boogschutters en tovenaars zullen veel te makkelijk aangevallen worden, maar alleen maar krijgers met zwaarden en schilden is ook niet handig. Daarnaast moet je iedereen van uitrusting voorzien, kan je kiezen wat voor vaardigheden ze meenemen de strijd in, enzovoorts. Een mooie nieuwe feature hier is dat je van tevoren kan zien hoe het strijdveld eruitziet en wat voor vijanden je gaat bevechten. Hiermee kan je betere keuzes maken en deze Quality of Life-feature voegt een extra strategische laag toe aan een al behoorlijk tactische game.

Tactics Ogre: Reborn-gameplay

Quality of Life-features vind je ook in de gevechten zelf. Je kan namelijk personages toewijzen aan de computer, die vervolgens de beurten voor die eenheden speelt. Dit laat het spel wat sneller gaan, al helemaal als je de snelheid verhoogt. Dit wordt nog beter als je je bedenkt dat er goed werk is verricht aan de AI. De computer maakt veel slimmere besluiten dan voorheen, want Artificial Intelligence in de jaren 90 was nog niet zo intelligent. Dit zorgt er niet alleen voor dat het een realistischere keuzes is om een paar minder belangrijke eenheden aan de computer over te laten, maar het betekent ook dat de tegenstanders wat slimmer zijn, wat voor extra uitdaging zorgt.

Echter is het wel jammer dat er niet verder gekeken is naar mogelijke veranderingen. Zo begint bijna elk gevecht met dat je twee of drie beurten lang al je eenheden één voor één dichter naar de vijand beweegt. Dit wordt vrij eentonig en kan zelfs voor wat tegenzin zorgen om aan een nieuw gevecht te beginnen. Het zou zo fijn geweest zijn als dit ook onder handen was genomen. Wat dat betreft merk je wel echt dat je een game uit de jaren 90 aan het spelen bent, want het tempo ligt enorm laag. Dit hoeft zeker niet slecht te zijn en als je een engelen geduld hebt, dan kan je enorm van de game genieten.

Dat gezegd hebbende: Tactics Ogre Reborn is een heerlijke uitlaatklep voor de strategische geesten onder ons. Allerlei verschillende stukken uitrusting, verschillende beroepen, verschillende vaardigheden, verschillende types vijanden, verschillende veldslagen, ga zo maar door. Het is wat meer rigide dan een Fire Emblem, maar daardoor ook net iets geschikter voor de fanatiekelingen.

Een ander verbeterpunt is het verwijderen van de willekeurige gevechten, waardoor je nu gewoon kan kiezen welke gevechten je wanneer aangaat en niet om de haverklap aangevallen wordt. Ook heb je de pixel-art-stijl van Tactics Ogre. Hier kan je natuurlijk niet te veel aan veranderen, maar het equivalent van een nieuwe lik verf zorgt er wel voor dat het allemaal minder dof eruitziet en het geheel kleurrijker is.

Tactics Ogre Reborn-story

We noemden het al in de preview, maar willen het nog een keer uitlichten: de stemmen die aan Reborn toegevoegd zijn, zijn fenomenaal. Stemacteurs leveren puik werk af en het rijke, chique, ouderwetse script komt tot leven hierdoor. Het verhaal is als gevolg heerlijk om mee te maken, alhoewel ook dit element erg traag op gang komt. Doordat de stemmen zo goed ingesproken zijn, word je veel meer de wereld ingetrokken. Het moet wel je ding zijn: het is een traag verhaal en de meest interessante momenten komen voort uit banden die (heel) langzaam opgebouwd worden of ontstaan uit politieke spanningen.

Het voelt een beetje flauw om het meerdere keren te zeggen in een review, maar ook voor Tactics Ogre Reborn als geheel geldt: het moet je ding zijn. Het is zo’n enorm niche spel dat het de meeste mensen niet aan te raden is. Mocht je van langzame verhalen houden, kan je ouderwetse dialogen waarderen en houd je van trage, uitgedachte strategie, dan is deze vernieuwde uitgave een waar genot. Niet alleen dat, maar dan kan je er vele tientallen uren insteken, want het is een heerlijk uitgebreide game.

Tactics Ogre Reborn is vanaf vandaag speelbaar op PlayStation 4 of 5, Nintendo Switch en pc.