Doorgaan naar artikel
Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key
Wendy de Koster
Wendy de Koster
Gameredacteur
Profiel

Conclusie

Atelier Ryza 3 voelt alsof je de hoofdrol speelt in een anime.

In Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key neemt onze vertrouwde Atelier Ryza-schrijver Yashichiro Takahasi ons weer mee in het leven van Reisalin Stout (Ryza) en haar vrienden. Tot groot genoegen zijn er ook veel bekende gezichten uit de vorige delen van Atelier Ryza! Haar vrienden, Toa en Bos, zijn er vanaf het begin al bij. Later in het spel kom je meer vrienden tegen, uiteindelijk elf.

Ryza en haar vrienden zijn alchemisten op Kurken Island en genieten van de zomer. Ryza ontdekt in Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key dat er mysterieuze eilanden (Kark Isles) zijn verschenen om Kurken Island heen. Ryza en consorten besluiten op onderzoek uit te gaan naar deze eilanden; het schijnt namelijk dat ze een negatief effect hebben op hun eigen thuis. Wanneer ze aankomen bij een bijzondere poort in de ruïnes, hoort Ryza een mysterieuze stem in haar hoofd die haar naar de “Code of the Universe” wilt leiden.

Startscherm Atelier Ryza 3

De game start met een mooi introductiefilmpje, waarin de Japanse tekenstijl goed naar voren komt. Er is gebruikgemaakt van lichte en kleurrijke taferelen, met als finishing touch een muziekje in de stijl van de game. Deze fantastische graphics en special effects blijven ons gedurende het hele spel verbazen. Wanneer er gesproken wordt, valt direct op dat het spel, net als de vorige delen, Japans ingesproken is zonder mogelijkheid voor Engelse stemmen.

Het begint al snel met een tutorial om gevechten met monsters aan te kunnen gaan. Je kunt speciale aanvallen activeren met AP (Action Points), die je krijgt na normale aanvallen. Met schouderknoppen kun je van personage wisselen, wat voor wat afwisseling zorgt. Elk personage heeft andere aanvallen en de wisseling tussen personages maakt het gevecht dynamisch. Er kunnen drie personages tegelijk vechten, maar je kunt ook wisselen met twee vrienden vanuit de ‘back row’, voor een totaal van vijf.

Ryza 3: Party instellen via main menu

De synthese speelt in Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key wederom een grote rol. Er zijn kleine verschillen vergeleken met de synthese uit Atelier Ryza 2, maar globaal is het hetzelfde gebleven. In de tutorial wordt duidelijk uitgelegd hoe je met synthese nieuwe voorwerpen en wapens kunt creëren van diverse ingrediënten door de kracht van alchemie. De diverse ingrediënten zijn door het gehele spel te ontdekken; je kan planten plukken, diverse rotsen kapotslaan, je kan vissen in zee of het meer, maar er zijn nog andere manieren om aan ingrediënten te komen. Als je glinsteringen tegenkomt bij (boeken)kasten, loont het om er naartoe te gaan. Je vindt er ‘traveler memoires’, die je kunt lezen en verzamelen.

Ook lopen er diverse katten en honden rond op de verschillende eilanden, die je kunt aaien en dan geven ze je iets. Wij vinden dit een geweldige toevoeging, want het is heerlijk ontspannend dat er gezellig dieren rondlopen om te aaien. Sommige dieren geven een glinstering en willen dat je ze achtervolgt en leiden je naar een geheime plek. Nog mooier is de geniale optie dat je op dolfijnen kunt zwemmen. Deze prachtige dieren bewegen sneller door het water en de graphics van het water zijn verassend goed.

Zwemmen met dolfijnen in Atelier Ryza 3

De wereld om Kurken Island heen is erg groot, waardoor er veel te ontdekken valt. Er zijn diverse mogelijkheden om te abseilen of om snel tussen naastgelegen gebieden te reizen. Het nadeel hiervan is dat eerst beide punten geactiveerd moeten zijn. Wij zijn dan ook erg blij met de Landmarks die in elk gebied te vinden zijn. Wanneer je dit punt bereikt, zal de wolk over de kaart verdwijnen en het gebied zichtbaar worden op de map. Je kunt bij de Landmarks magische sleutels maken: elke sleutel bevat speciale krachten. Je kunt de speciale krachten van deze zogenoemde ‘Secret Keys’ gebruiken om sterker in gevechten te zijn, spullen te synthesizen en bij het verkennen van de wereld. Overal worden gelukkig goede tutorials over gegeven, waardoor het spel makkelijk te spelen is.

Het loont om regelmatig te kijken in het menu. Hier kun je, naast je inventaris inzien en je quest terugvinden, ook je ‘Skill Tree’ en je ‘Party’ aanpassen, voorwerpen toewijzen aan survival tools en je verzamelde sleutels met bijbehorende krachten inzien. Bij ‘Battle Preparation’ kun je van elk personage de statistieken inzien en de equipment aanpassen.

Options Menu van Atelier Ryza 3

Je kunt vrij rondlopen in de wereld en de eilanden op eigen houtje verkennen. Je kan onderweg ook met een boel mensen praten die je tegenkomt. Zij delen hun gedachten, maar ze kunnen ook speciale voorwerpen geven of willen ruilen. Het spel blijft uitdagend en er komt altijd wat op je pad wat je kunt doen. Wel kan het zo zijn dat als de kaart nog niet zichtbaar is, je soms de route naar de missie niet kunt vinden vanwege doodlopende wegen. Dat hoeft niet altijd een negatief punt te zijn, want als je maar gewoon wat rondloopt, komen er weer nieuwe missies op je pad, waardoor er altijd wat te doen is in Atelier Ryza 3.

Tijdens het gehele avontuur van Ryza vinden er gesprekken plaats tussen Ryza en haar vrienden. Dit laat de reis die Ryza maakt realistischer voelen en zorgt voor wat gezellige momenten. Wat ook erg positief is, is dat deze grote game behoorlijk snel laadt, zelfs bij het gebruik van fast travel.

De grote vrijheid om te doen waar je zin in hebt, het spannende verhaal en magnifieke graphics die in de open wereld van Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key verwerkt zijn, maakt dat je je niet meer hoeft te vervelen. Zelfs als je de voorgaande delen niet hebt gespeeld, is dit verhaal goed te volgen. Door de duidelijke uitleg (die je ook uit kunt zetten) is het spel ook voor beginners erg vermakelijk om te spelen.

Voor deze review is de game op de Nintendo Switch gespeeld. De game is ook beschikbaar voor PlayStation 4/5 en pc.