Doorgaan naar artikel
LEGO 2K Drive
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

LEGO 2K Drive biedt een hoop content, fraaie werelden en een leuke kartracer. Tel daarbij de mogelijkheid om je eigen wagen te bouwen met de befaamde steentjes en je hebt een uitstekend spel te pakken.

Oudgedienden kennen wellicht nog Lego Racers dat in 1999 verscheen op verschillende platformen. Het is eigenlijk gek dat er sinds die tijd geen enkele racegame is verschenen met de bouwsteentjes in de hoofdrol, aangezien het zich er natuurlijk perfect voor leent. Want wat is er nou toffer dan rondracen in je volledig eigen creatie? Gelukkig kwamen de Deense speelgoedfabrikant en ontwikkelaar/uitgever 2K tot diezelfde conclusie en vandaar dat niet al te lang geleden LEGO 2K Drive werd aangekondigd. Ons enthousiasme was er meteen toen we de trailer zagen, al hielden we nog wel een slag om de arm, gezien de slechte naam die 2K heeft op het gebied van microtransacties. Sinds 16 mei ligt de game in de winkels en kunnen we eindelijk kijken wat de samenwerking tussen LEGO en 2K heeft gebracht.

De meest uitgebreide modus in het spel is de verhaalmodus. Hierin neem je het als rijder op tegen verschillende rivalen in races verdeeld over verschillende thema-hubs. Het leukste hierbij is dat de geweldige LEGO-humor bewaard is gebleven. De filmpjes staan bol van de bizarre creaties en knipogen en dat maakt het een feest om de hubs te verkennen. In de hubs beperk je je namelijk niet alleen tot racen, maar zul je ook verschillende opdrachten moeten doen om je level te verhogen, zodat je het uiteindelijk tegen de rivalen op mag nemen.

Die opdrachten zijn wat ons betreft het minst leuke aan de verhaalmodus. Tijdens het rondrijden zie je verschillende poortjes staan waar je een activiteit kunt doen om ervaring en andere items te verdienen. Zo zul je torens moeten beschermen tegen aliens, of zo snel mogelijk een parcours moeten afleggen. Het een is wel leuker dan het andere, maar alles bij elkaar heb je simpelweg niet altijd zin om te moeten zoeken en onzinnige opdrachten te moeten doen.

Gelukkig duren deze opdrachtjes nooit lang en duurt het ook nooit lang voordat je weer mag racen. Dat is ook de plek waar LEGO 2K Drive uitblinkt. Het racen heeft nog het meest weg van Mario Kart, met powerslides, boosts en power-ups. Wel is de leercurve iets hoger dan bij onze besnorde vriend. Naast sliden kun je ook een snelle bocht maken en dat maakt het zoeken van de balans in de bochten een leuke zaak. Ook zijn de races wat chaotischer en zul je meerdere keren van de laatste naar de eerste plek en weer terug schieten. Gelukkig zijn de power-ups wel wat eerlijker dan bij Mario. Iets als een blauw schild zit er niet tussen en we hebben niet meegemaakt dat we het ene na het andere wapen naar ons hoofd geslingerd hebben gekregen. Een ander leuk detail is dat je voertuig eigenlijk drie verschillende varianten kent: een raceauto, een offroad-racer en een boot. Afhankelijk van de ondergrond wissel je automatisch. Al met al zit het racen dus prima in elkaar. Wel vragen we ons een beetje af hoe lang deze game ons aan de buis gekluisterd gaat houden, ook omdat je qua tegenstanders de herkenbaarheid mist die andere kartracers wel hebben.

Naast het verhaal zijn er ook nog een paar andere modi. Zo kun je een enkele race doen of minigames, maar ook om cups racen in de verschillende thema-werelden. Die bestaan weer uit drie vrij te spelen niveaus, vergelijkbaar met de cc-klassen in Mario Kart. Wel is het aantal cups redelijk beperkt met slechts vier bekers om te winnen.

LEGO 2k Drive zou geen LEGO-game zijn als er niet gebouwd kan worden en dat is gelukkig erg tof geworden. Je kiest een ondergrond en vervolgens krijg je alle vrijheid om te bouwen wat je wilt. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het maken. Er zijn veel verschillende steentjes beschikbaar om je helemaal uit te leven. Wel ontbreken er ook een aantal, waardoor je helaas niet met je Speed Champions-handleiding in de aanslag het volledige model na kunt bouwen. Jammer, maar ook enigszins begrijpelijk om het allemaal overzichtelijk te houden.

Mocht je niet zo creatief zijn, of simpelweg geen tijd hebben, dan kun je ook auto’s aanschaffen. Dat kan door credits bij elkaar te racen, of door ze middels microtransacties aan te schaffen. Dit is redelijk uit balans, omdat je per auto een flinke tijdsinvestering moet doen om ze te kunnen kopen. Je hoeft natuurlijk niets, maar het zou fijn zijn als het wat makkelijker was om auto’s gewoon vrij te spelen.

Alles met elkaar is LEGO 2K Drive gewoon een prima kartracer geworden. De besturing is prima, er is meer dan genoeg content en de wereld ziet er ook prachtig uit. Pak daarbij dat je helemaal je eigen wagen kunt ontwerpen en je hebt misschien wel een van de leukste racegames van het jaar te pakken.

Wij speelden LEGO 2K Drive op de Xbox Series, de game is daarnaast te spelen op de PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.