Doorgaan naar artikel
Wie Weet Wat? – Standaardeditie
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Wie Weet Wat? is een leuk en snel schrijfspel dat je ook bij langere sessies kan inzetten. Er zijn wat twijfelachtige ontwerpkeuzes, maar in de kern speelt het lekker weg.

White Goblin Games heeft een nieuw woordspel op de markt gebracht met Wie Weet Wat?. In dit spel moeten spelers in korte rondes allerlei woorden opschrijven om daarmee punten te verdienen. Er zijn inmiddels al vier edities beschikbaar, zoals de party-, kerst- en junioreditie, maar wij mochten met de standaardeditie aan de slag. Lees hier in onze review wat we van dit woordspel vinden.

Wie Weet Wat? Foto: Joost Klein Middelink

Collectief is Wie Weet Wat? een stapel blaadjes met daarop exact dezelfde informatie, waardoor je dit makkelijk kan uitdelen, hergebruiken en zelfs kan kopiëren als de stapel op is. Op elk blad staan categorieën waar je woorden voor moet verzinnen, zoals een stad, beroep, kledingmerk, iets dat groeit, hobby, misdaad, lichaamsdeel, automerk of meer. Er zijn zestien rondes speelbaar per blad, die overigens helaas niet dubbelzijdig zijn, waarbij elke ronde twee minuten duurt. Je kan deze tijd eventueel zelf aanpassen, maar White Goblin Games geeft aan dat twee minuten het beste werkt. Voor de strijd losbarst, gaat een speler met de vinger langs alle letters heen en weer tot een andere speler “Stop!” roept. Alle woorden uit de categorie moeten dan beginnen met die letter.

In de twee minuten die volgen, moeten spelers zoveel vakjes zien in te vullen tot de tijd stopt. Lukt het een speler alle woorden van een rij in te vullen, dan roept deze ook “Stop!” en stopt deze ronde. Vervolgens worden punten opgeteld: een ontbrekend of fout antwoord levert geen punten op, een woord dat meerdere spelers hebben levert vijf punten op, een uniek woord tien en als geen enkele andere speler een goed woord in een categorie heeft, levert deze zelfs twintig punten op. Op bepaalde plekken op het blad staat ‘Wie Weet Wat‘, wat dubbele punten inhoudt.

Wie Weet Wat? Foto: Joost Klein Middelink

In onze belevenis kan je Wie Weet Wat? gemakkelijk inzetten voor een uur speelplezier als je het volledige vel afwerkt, waarna je met elkaar mogelijke antwoorden bespreekt, maar net zo goed voor tien minuutjes als je slechts enkele categorieën doet. Afhankelijk van het aantal spelers, waar White Goblin Games geen indicatie voor geeft, kan dit ook de tijd beïnvloeden. Zo waren we met zeven mensen ongeveer een half uur bezig met het uitleggen en de invulling van vier rijen. Een volledig spel had zo makkelijk ruim een uur kunnen duren. Zodoende is het spel ook erg flexibel inzetbaar, of als kort tussendoortje of als opzichzelfstaand spel op een spellenavond, als energizer of ijsbreker voor een ontmoeting, alles is mogelijk.

Wat jammer is aan Wie Weet Wat? is dat de gehele stapel met bladen exact dezelfde combinatie hebben van letters, waardoor de letters aan de uiteindes vrijwel nooit gebruikt zullen worden. Daarnaast zijn alle categorieën exact hetzelfde voor alle blaadjes. Het was mooi geweest om misschien wat variatie te hebben per tien of twintig blaadjes, maar wellicht is daar bewust voor gekozen om juist andere edities te kunnen maken. Een kleine verbetering die makkelijk gemaakt kan worden, is dat er in plaats van de tekst voor de dubbele punten die achter jouw geschreven woord staat, er een dikkere omlijning gebruikt zou kunnen worden, dan was het sneller helderder welke vakjes dubbele punten opleveren.

Wie Weet Wat? Foto: Joost Klein Middelink

Uiteindelijk is Wie Weet Wat? een leuk en grappig spel waar je zowel een korte als lange sessie aan kwijt kan zijn. Het is jammer dat er qua design wat verbeterpunten liggen en dat er gekozen is voor een simpele uitwerking zodat je elke keer hetzelfde blad krijgt waardoor er weinig variatie is, maar doordat er telkens een andere letter gebruikt wordt hoor je weinig herhaling. Het daagt je uit snel en creatief te zijn met je antwoorden en nodigt uit om heel competitief te zijn. Een leuk spel voor tussendoor, maar ook zeker passend voor langere speelsessies.

Wie Weet Wat? Foto: Joost Klein Middelink