review
Sid Meier’s Civilization VII

Conclusie
Sid Meier's Civilization VII is de beste manier om kennis te maken met een legendarische franchise.Eens in de zoveel tijd mogen fanaten van games die draaien om een wereldkaart zich weer verheugen op een nieuwe Civilization. Meer dan acht jaar na het vorige deel, is het nu eindelijk tijd voor Sid Meier’s Civilization VII.
Sid Meier’s Civilization VII is een grote sprong voor de franchise. Het voelt meer dan ooit als een volledig nieuwe manier van spelen. Ja, het concept is hetzelfde gebleven. Je kiest nog steeds een belangrijk persoon uit de geschiedenis van de wereld en begint een nederzetting in de oudheid. Vervolgens kan je door tegels om je nederzetting heen te bemachtigen meer geld krijgen, je productie verhogen, de wetenschap of je cultuur vorderen. Die vier dingen gebruik je vervolgens om gebouwen te maken, nieuwe technologieën te bestuderen of wetten te realiseren. Uiteindelijk win je door elke andere beschaving van de map te vagen, of door de meest denderende economie, wetenschap of culturele erfgoed te hebben.
Dat er zoveel verschillende manieren zijn om een potje Civ te winnen, zorgt ervoor dat het spel lekker divers is en goed is voor tientallen, honderden of zelfs duizenden uren speelplezier. Het zorgt er echter ook voor dat het héél lastig kan zijn om besluiten te maken. Waar moet je de focus op leggen? Je wilt misschien zoveel mogelijk wereldwonderen bouwen om je cultuur zoveel mogelijk te vorderen. Maar ondertussen moet je ook genoeg technologieën bestuderen om steeds betere gebouwen te kunnen plaatsen, of een sterk genoeg leger hebben zodat je niet aangevallen en weggevaagd kan worden. Zodoende wil je van alles wat en kom je er niet met alleen maar volledige tunnelvisie. En omdat het een ongelooflijk lang spel is, kan het velen uren duren voordat je erachter komt dat je het volledig verkeerd hebt aangepakt en is het lastig om er de juiste les uit te halen.
Civilization kan daardoor behoorlijk pittig zijn. Elk deel is er weer een klein beetje beter in geworden om het toegankelijk te maken voor nieuwkomers, maar met Civilization VII is het veel beter dan we hadden mogen dromen. Dat behoeft wat uitleg.
Als je aan een potje begint, begin je in de oudheid, in-game wordt dit de “Antiquities Age” genoemd. Je hebt een flink aantal beurten, zo’n honderd, voordat het tweede tijdperk begint. Het is zaak om voordat het zover is, zoveel mogelijk gedaan te krijgen in de oudheid. Je kan verschillende paden kiezen: economisch, cultureel, wetenschappelijk, of je kan je richten op het uitbreiden van je land. Stel je kiest voor de economische route, dan moet je de beschikking over zoveel mogelijk goederen krijgen. Voor elke vijf, krijg je bonussen. Voldoe je aan helemaal geen van de eisen, dan gaat het spel in het tweede tijdperk, het tijdperk van de grote ontdekkingen, gewoon verder. Alleen had je allerlei bonussen kunnen krijgen in de oudheid om je een voorsprong te geven.
Dit klinkt misschien wat onduidelijk als je het zelf nog niet gespeeld hebt en dat is ook niet erg. Het gaat er niet om dat je precies snapt hoe het spel in elkaar steekt, maar het is belangrijk dat je begrijpt dat Civilization VII je meer doelen voor de korte termijn geeft. Niet alleen kan je daardoor veel beter keuzes maken over waar je je op wilt richten en hoe je dat doet, maar ook snap je daardoor beter hoe je ervoor staat. “Verrek, ik wilde me richten op de economische route, maar ik heb aan het einde van de oudheid maar tien luxegoederen terwijl Cleopatra er twintig heeft, ik doe vast iets verkeerd.” Vervolgens zijn er pas een paar uur verstreken en snap je veel beter wat er aan de hand is.
Elk tijdperk komt ook met net iets andere gameplay. Zo gaat het in de oudheid er echt om dat je de landen om je heen verkent, dorpen opbouwt en een richting voor je beschaving kiest. Vervolgens ga je in het tijdperk van de grote ontdekkingen op zoek naar nieuwe continenten, kom je in contact met nieuwe volkeren en sticht je godsdiensten. Doordat elk tijdperk veel meer dan in voorgaande delen specifieke begin- en eindpunten heeft, wordt het spel meer in stukjes verdeeld en maakt het het veel toegankelijker voor nieuwkomers.
Deze vernieuwde gameplay gaat gepaard met hele prima graphics en fijne muziek, waardoor we steeds moeite moesten doen om het spel weg te leggen. De slogan van Civ is dan ook: “One more turn”. Toch komt vrijwel elke nieuwe Civilization met wat pijnpuntjes en helaas is dat ook het geval voor deeltje zeven.
Zo zijn de computergestuurde tegenstanders soms heel raar bezig. Zo kan de AI een nederzetting pal naast je hoofdstad bouwen, of midden tussen drie van je steden in. Dit blokkeert je enorm en is ook gewoon niet handig voor de AI zelf. Opeens kan jij hierdoor geen kant meer op met je uitbreidingen, tenzij je een oorlog verklaart en de stad die je zo dwarsboomt overneemt. Maar goed, er zit geen logica achter wie of wat zulke rare besluiten maakt, dus het kan ook je grootste bondgenoot zijn.
Daarnaast zijn er de nodige problemen met de UI, de menu’s. Zo verwacht je regelmatig meer informatie over iets te krijgen door er met je muis overheen te hangen, maar vervolgens krijg je niets te zien. Ben je een wereldwonder aan het bouwen? Dat is een gebouw met hele specifieke eigenschappen. Misschien was het wel tien beurten geleden dat je die constructie was begonnen, of misschien is het een dag geleden dat je hebt gespeeld. Je bent even vergeten wat dat wereldwonder voor je gaat betekenen wanneer het af is, maar kan dat in-game helemaal niet meer zien. Je kan de ‘Civilopedia’ openen en de naam van het wereldwonder intypen en zo teruglezen wat het allemaal doet, maar het slaat in zo’n geval nergens op dat er zoveel moeite voor nodig is.
Zo zijn er meer problemen. Het zijn problemen die de flow van de gameplay behoorlijk kunnen verstoren. We gaan ze niet allemaal benoemen. We willen je wel meegeven dat Firaxis Games er bekend om staat om héél lang ondersteuning te blijven bieden met hun Civilization-games. Zowel met DLC in de vorm van nieuwe leiders, beschavingen en features, maar ook in de vorm van updates om problemen aan te kaarten. We weten dus zeker dat vrijwel al onze pijnpunten in de nabije toekomst verleden tijd zullen zijn.
Sid Meier’s Civilization VII is zelfs met de probleempjes bij launch een geweldig nieuw deel in de franchise. Veteranen die al duizenden uren in Civ hebben zitten, kunnen het misschien beter bij een van de oudere games houden totdat er wat meer patches zijn. Voor nieuwkomers is dit nu al de absoluut beste manier om aan een legendarische franchise te beginnen.
Sid Meier’s Civilization VII is voor deze review gespeeld op pc. De game is daarnaast ook beschikbaar op PlayStation 5, Xbox Series X|S, PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.