review
Spirit of the North 2

Conclusie
Spirit of the North 2 ziet er bij vlagen prachtig uit, maar komt ook met de nodige frustraties. Uiteindelijk hebben wij ons best weten te vermaken, maar blijven we toch achter met gemengde gevoelens.Voor Spirit of the North hadden nog maar weinig mensen gehoord van Infuse Studio. De Amerikaanse ontwikkelaar werd in 2015 opgericht door Tayler Christensen en Jacob Sutton en in 2019 verscheen hun eerste game. Nu, bijna zes jaar later, is het tijd voor een vervolg in de vorm van Spirit of the North 2. Dit deel bouwt verder op zijn voorganger en probeert het een stuk minder lineair te maken door het toevoegen van een open wereld. Maar maakt het dat ook beter? Je leest het hieronder.
In Spirit of the North 2 neem je, net als in het eerste deel, de rol aan van een vos. Deze keer ben je echter niet alleen, want je wordt vergezeld door een wijze raaf. Samen ga je op reis door een betoverende wereld die in verval is geraakt, om de legendarische bewakers te redden die gevangen zijn genomen door de duistere sjamaan Grimnir.
Het verhaal wordt net zoals in het eerste deel verteld zonder dialogen of gesproken tekst. Toch kom je steeds iets meer te weten over Grimnir en over hoe hij de legendarische bewakers heeft gecorrumpeerd. Dit gebeurt via flarden van het verhaal die verteld worden door middel van muurschilderingen, boekrollen en andere voorwerpen. Het is niet een nieuwe vorm van verhaalvertelling, zeker niet omdat het eerste deel dit ook al deed. Persoonlijk zijn wij geen grote fan van deze stijl, omdat je steeds maar een klein stukje van het verhaal krijgt en meestal ook niet in de juiste volgorde. Hierdoor wordt het al snel lastig te begrijpen en bestaat er een grote kans dat je de draad kwijtraakt.
Zoals hierboven al is gemeld, heeft Spirit of the North 2 een open wereld. Je kunt dus grote delen van de wereld verkennen die je eigenlijk pas later zou moeten bezoeken. Dit geeft aan de ene kant een groot gevoel van vrijheid, maar zorgde er in ons geval ook voor dat we soms doelloos aan het ronddwalen waren. De game mist ook een actieve vorm van sturing en laat je vooral veel zelf uitzoeken. Dat zou niet zo erg zijn als er ook een vorm van fast travel zou zijn. Helaas is die er niet en ben je met enige regelmaat een kwartier onderweg om er vervolgens achter te komen dat je ergens anders moet zijn. De enige optie is dan dezelfde weg nog een keer afleggen, maar dan in omgekeerde volgorde. Dit resulteerde meer in een gevoel van frustratie dan in een gevoel van vrijheid.
Toch is een open wereld niet alleen maar slecht. Mede door het gebruik van de Unreal Engine 5, ziet Spirit of the North 2 er bij vlagen echt prachtig uit. De open wereld kent ook verschillende omgevingen, zoals mistige moerassen, prachtige bossen en vulkaanachtige gebieden. Dit maakt het rondlopen in de wereld toch een stuk aangenamer als je een flinke afstand moet overbruggen, om welke reden dan ook.
Je metgezel, de wijze raaf, speelt ook een belangrijke rol in de gameplay en is er niet alleen voor de gezelligheid. Als je een paar uur onderweg bent in de game, krijg je namelijk de mogelijkheid om met behulp van je raaf een stuk te vliegen. Hierdoor kun je afstanden overbruggen die te groot zijn om te springen. Daarnaast kun je ook meters naar beneden springen, zonder dood te gaan. Het zorgt uiteindelijk voor een hoop nieuwe mogelijkheden ten opzichte van het eerste deel. Natuurlijk op het gebied van het platformen, maar ook voor de puzzels. De toevoeging van een metgezel is in onze ogen dus echt een toevoeging en niet alleen een leuke gimmick.
Ook dit keer is het niet alleen maar een beetje rondlopen en springen, maar komen de nodige puzzels op je pad. Het eerste deel had dit ook, maar de puzzels waren vaak te makkelijk en saai. Spirit of the North 2 heeft betere en moeilijkere puzzels, die je regelmatig aan het denken zetten. Gelukkig kom je met logisch nadenken een heel eind en kom je nooit echt vast te zitten door een complexe puzzel.
Naast de open wereld en een metgezel, heb je deze keer ook de mogelijkheid om je vos te personaliseren. Je moet je hier overigens niet al te veel bij voorstellen. Zo kun je een dikke of dunne vos maken, kun je de kleur van de vacht bepalen en ogen kiezen die bij jouw beest passen. Het is een grappige toevoeging, maar het is puur cosmetisch en heeft geen enkele invloed op de gameplay of het verhaal.
Spirit of the North 2 is zeker een verbetering ten opzichte van het vorige deel, maar had in onze ogen nog beter kunnen zijn. De open wereld brengt door de minimale sturing een hoop frustraties met zich mee. Toch ziet het er een stuk mooier uit, zijn de puzzels uitdagender en brengt de raaf meer gameplaymogelijkheden met zich mee.
Spirit of the North 2 is voor deze review gespeeld op pc. De game is verder verkrijgbaar voor PlayStation 5, Xbox Series X|S, PlayStation 4 en Xbox One.