Doorgaan naar artikel
Bravely Default Flying Fairy HD Remaster
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Bravely Default is een van de betere JRPG's van de afgelopen twintig jaar. Het spel zelf krijgt zeker de volle vijf sterren, maar de remaster had meer kunnen doen en daarom fungeert het vooral als port die je een moderne klassieker op een hedendaags apparaat laat spelen.

Een van de beste RPG’s van de Nintendo 3DS was zonder twijfel Bravely Default uit 2012. Het was een behoorlijk traditionele JRPG van Square Enix, de studio die we allemaal kennen van games als Final Fantasy en Dragon Quest. Waar die games zich met elk nieuw deel opnieuw hebben proberen uit te vinden, voelde Bravely Default als een terugkeer naar de ‘roots’. In 2021 kwam hetzelfde team met een vervolg in de vorm van het uitmuntende Bravely Default II. Met de release van de Nintendo Switch 2 vond Square Enix het hoog tijd voor een remaster, iets waar wij het volledig mee eens zijn, aangezien het onmogelijk was om het spel vandaag de dag nog legaal in huis te halen. Wij vertellen je er graag over in deze review.

In Bravely Default volgen we de jonge Tiz, een herder die zijn verloren dorp wil herbouwen. Hij raakt verwikkeld in een groots avontuur en op dat avontuur komt hij, zoals het een JRPG betaamt, meerdere metgezellen tegen die zich bij hem aansluiten. Het is een traditionele, turnbased-JRPG. Dit houdt in dat je rondloopt door de wereld en via ‘random encounters’ in gevechten belandt. Zo’n gevecht vindt beurtelings plaats, waarbij om de beurt een vijand of een van jouw compagnons een actie uit mag voeren. Uniek aan Bravely Default is het concept waarbij je beurten op kan sparen. Als je dit doet, kun je meerdere acties achter elkaar nemen. Dit zorgt voor een ongelooflijke hoeveelheid strategie en hele spannende gevechten.

De games van “Team Asano”, het team dat na Bravely Default ook Octopath Traveler is gaan maken, hebben een grafische stijl die wij heel erg kunnen waarderen, alhoewel dat een stukje smaak is. Waar Octopath Traveler de HD-2D-stijl in de vorm van pixelart weergeeft, lijken de beelden van Bravely Default meer op een combinatie van geschilderde werken en klei-achtige personages. De remaster heeft hier niet veel aan veranderd. Verwacht geen hele andere beelden te zien, maar er is een lichte opknapbeurt geweest om ervoor te zorgen dat de beelden van de 3DS er ook goed uitzien op een groter scherm.

Bravely Default Flying Fairy HD Remaster is daarmee een redelijk gewone remaster. Het is een term die voor veel verwarring kan zorgen, want de ene studio noemt iets een remaster, maar verandert zoveel dat het bijna een remake genoemd mag worden, terwijl de andere studio amper meer heeft gedaan dan het spel beschikbaar stellen op moderne apparaten.

Deze HD Remaster zit meer in de buurt van dat laatste. De remaster heeft geen grote aanpassingen gekregen ten opzichte van het origineel. De UI is onder handen genomen zodat alles op één scherm te zien is, aangezien de 3DS natuurlijk twee schermen had. Daarnaast zijn de personages en verschillende omgevingen voorzien van een (zeer) lichte oppoetsbeurt.

Verder valt er niet zoveel over de remaster te vertellen. Het is allemaal redelijk rechttoe rechtaan. We zijn vooral heel erg blij dat deze moderne JRPG-klassieker, want zo mag dit spel na dertien jaar al wel genoemd worden, op een hedendaagse console gespeeld kan worden. Het is een game die we mensen die een traditionele JRPG willen spelen graag aanraden, samen met Octopath Traveler. Het spel ziet er prima uit op de Switch 2, maar ook weer niet zoveel beter dan op de 3DS. En we zouden zelfs kunnen beargumenteren dat bepaalde, stilistisch vormgegeven vijanden er minder goed uitzien op een groot scherm dan op het kleine schermpje van de 3DS. Voornaamste redenen om het spel te spelen zijn nog steeds het verhaal, de personages, de geweldige gevechten en een ongelooflijk spectaculaire soundtrack.

Bravely Default Flying Fairy HD Remaster is exclusief verkrijgbaar op de Nintendo Switch 2.