Doorgaan naar artikel
Nominaties Gouden Kalveren 2015 bekend!
Stella van Meersbergen
Stella van Meersbergen
Profiel

Ze zijn bekend! De nominaties voor de Gouden Kalveren zijn vanavond bekend gemaakt bij De Wereld Draait Door. Op 2 oktober zal als afsluiting van het Nederlands Film Festival tijdens de feestelijke ceremonie in het Beatrix Theater in Utrecht bekend worden gemaakt welke Nederlandse films, documentaires én welke personen er worden beloond met een felbegeerd beeldje.

De nominaties voor Beste Film zijn Bloed, Zweet & Tranen, Gluckauf, Alex van Warmerdam’s Schneider vs. Bax, De Surprise en Prins, van nieuwkomer Sam de Jong. De nominaties voor het beste scenario zijn voor haast dezelfde titels, alleen moet De Surprise het ontzien voor Tussen 10 en 12.

Voor Beste Regie strijden er dit jaar alleen mannen. Bekende namen als Mike van Diem (De Surprise), Alex van Warmerdam (Schneider vs. Bax) en Peter Greenaway (Eisenstein in Guanajato) strijden voor deze titel, samen met Remy van Heugten (Gluckauf) en Roel Reiné (Michiel de Ruyter).

Georgina Verbaan (De Surprise) en Kim van Kooten (Onder het hart) zijn genomineerd voor Beste Actrice. Ook Maria Kraakman (Schneider vs. Bax), Wende Snijders (Zurich) en de jonge Elise van ’t Laar (Tussen 10 en 12) maken kans op deze prijs.

Bij de mannen zijn Frank Lammers (Michiel de Ruyter), Matthijs van de Sande Bakhuyzen (Boy 7), Martijn Fischer (Bloed, Zweet & Tranen), Vincent van der Valk (Gluckauf) en zijn tegenspeler Bart Slegers (Gluckauf) genomineerd voor Beste Acteur.

Andere categorieën die genomineerd zijn voor een Kalf zijn onder andere Beste Korte Documentaire, Beste Mannelijke en Vrouwelijke Bijrol, Beste Televisiedrama, Beste Sounddesign, Beste Korte Film en Beste Montage.

Een grote kanshebber is Gluckauf met 10 nominaties. Prins en Bloed, Zweet & Tranen hebben er beiden 8. Ook Schneider vs. Bax en De Surprise maken veel kans met allebei 7 nominaties op zak.

De Gouden Kalveren worden op 2 oktober uitgereikt in het Beatrix Theater (Utrecht). Je kunt het ook live volgen op televisie.