Doorgaan naar artikel
Steve Jobs
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Schrijver Aaron Sorkin en regisseur Danny Boyle maken van Steve Jobs veel meer dan de zoveelste film over het Apple-icoon. De scherpe dialogen worden goed gebracht door de sterke cast. Een van de beste films van 2015.

Steve Jobs is nu te koop op Blu-ray en DVD.

Als je deze review op je mobiel aan het lezen bent, is de kans groot dat je dat op een smartphone met het bekende appeltje achterop doet. Ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking is namelijk in het bezit van een iPhone. Steve Jobs, de man achter Apple is bijna net zo bekend als het bedrijf zelf en vormde al driemaal eerder het onderwerp van een speelfilm. Na Pirates of Silicon Valley, iSteve en Jobs is nu het echt zware geschut tevoorschijn gehaald, in de vorm van vele Oscarwinnaars en -genomineerden.

Steve Jobs doet wijselijk geen poging om een volledig leven samen te vatten. Het focust zich op de periodes vlak voor de lanceringen van de Apple II, de NeXT en tenslotte de iMac. In alle hectiek dient Steve Jobs (Michael Fassbender, X-Men) samen met Joanna Hoffman (Kate Winslet, The King’s Gardens) de voorbereidingen in goede banen te leiden. Ondertussen krijgt hij te maken met CEO John Sculley (Jeff Daniels, The Martian), Steve Wozniak (Seth Rogen, The Interview) en Chrisann Brennan (Katherine Waterston, Inherent Vice), die claimt dat Steve Jobs de vader is van haar dochter Lisa (Makenzie Moss, Ripley Sobo, Perla Haney-Jardine).

 

Steve Jobs

Foto: François Duhamel © Universal Pictures

Schrijver Aaron Sorkin (The Social Network, The Newsroom) maakt goed gebruik van de klassieke drie-actstructuur en toont zich weer een meester in zijn vak. Actiescènes of spannende achtervolgingen zijn logischerwijs niet aanwezig, maar de film brengt genoeg spektakel. Wachten op wat er uit de mond van een personage komt is zelden zo spannend en meeslepend. Regisseur Danny Boyle (Slumdog Millionaire, Trance) maakt met zijn gebruik van 16mm, 35mm en digitale film slim onderscheid tussen de verschillende periodes. Boyle brengt de nodige visuele flair, wat er samen met Sorkins scherpe dialogen en de vlotte montage voor zorgt dat film geen moment gaat vervelen.

De manier waarop vlak voor een productlancering alle heisa losbreekt voelt soms ietwat geforceerd, maar de manier waarop de film hier notie van maakt is zeer doeltreffend. De film is simpelweg geen documentaire, het is geen realistisch naslagwerk. Het toont de Apple-oprichter op zijn slechtst, al valt dit met alle spanningen van een productlancering te begrijpen in de context van het verhaal. Michael Fassbender is niet bepaald het evenbeeld van Steve Jobs, maar weet dit ruimschoots te compenseren met zijn acteerwerk. De Brit sluit goed aan bij Sorkins stijl, zijn Steve Jobs is meedogenloos en streng maar je kan wel met hem meeleven. Toch is het vooral Kate Winslet die de show steelt. Joanna Hoffman lijkt de enige persoon waar Jobs respect voor heeft en Winslet laat duidelijk zien waarom. Ook de andere bijrollen zijn sterk, Jeff Daniels in het bijzonder. Seth Rogen laat zien dat hij kwaliteiten heeft buiten het komedie-genre, maar zijn personage wordt niet echt uitgediept. Een bijzonder sterk collectief en zeker een van de betere films van 2015.