Doorgaan naar artikel
Recensie: Diablo III: Reaper of Souls – Ultimate Evil Edition
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De Reaper of Souls - Ultimate Evil Edition is een game die in je collectie thuishoort als je een fan bent van dit genre. Op de huidige generatie consoles ziet alles er gelikt uit en je kan het onderuitgezakt spelen op je comfortabele bank of stoel op een groot scherm.

Zo’n twee jaar geleden verscheen Diablo III voor de PC en één jaar later ook op de consoles. Bij NWTV hebben we Diablo III gespeeld en hem met ‘Geweldig’ beoordeeld. In maart 2014 kwam de eerste uitbreiding op de PC voor Diablo III onder de naam Reaper of Souls. Deze ‘Oké’ van Pim is hier terug te lezen.

De console-versie heeft zo’n vijf maanden op zich laten wachten, maar kwam met een speciale editie, de Ultimate Evil Edition. Deze editie is exclusief voor de PlayStation 4 en Xbox One en ideaal voor de nieuwelingen in de Diablo-wereld. Deze game bevat de standaard versie van Diablo III, maar is ook voorzien van de uitbreiding Reaper of Souls. Zo hoeven zij niet twee games te kopen om te genieten van beide games. Naast de uitbreiding op Diablo III brengt het ook vele extra’s met zich mee, waaronder verbeterde grafische pracht en praal. Ondanks dat er veel dood en verderf aanwezig is, zien de omgevingen er prachtig uit en is naast een leuke game ook een genot voor het oog. Vooral als er wordt gespeeld met meerder personen met verschillende personages. Elk personage heeft zijn eigen aanvallen en gaan gepaard met verschillende lichten en effecten. Hierdoor wordt het ooit wel lastig om je eigen personage terug te vinden tussen alle exploderende vijanden en aanvallen van de teamspelers. Dit wordt gelukkig goed opgevangen door een druk op de rechterstick. Deze actie laat een lichtstraal zien boven je speler zodat je hem makkelijk terug kunt vinden.

Een andere toevoeging is een speelbaar personage. De Crusader is een personage wat veel weg heeft van de al bestaande Paladin, maar kan erg goed overweg met grote groepen vijanden. Hij is voorzien van een groot schild waardoor hij ook flink wat kan incasseren. Door grote schade aan te richten met zijn aanvallen houdt hij de aandacht van de vijanden op zichzelf en geeft het zijn teamgenoten de mogelijkheid om mee te vechten zonder zelf aangevallen te worden, wat een nieuwe dynamiek geeft aan Diablo. Het maximale level is verhoogt van level 50 naar 70. Gamers die Diablo III al hebben gespeeld en een personage hebben op level 50 met een goede uitrusting, willen natuurlijk niet weer opnieuw beginnen. Daarom kunnen personages van de PS3- of Xbox 360-versies worden ingelezen in de Reaper of Souls Ultimate Evil Edition, zodat ze verder kunnen spelen op de huidige generatie consoles. Het is zelfs mogelijk om een bewaarde game van de PS3 naar de Xbox One te halen en vice versa.

diablo3ros_crusader

De co-op modus is toch wel het sterkste onderdeel van de game. Door de goed uitgewerkte gameplay is het mogelijk om de wereld van andere online spelers te verkennen en hun kerkers te doorkruisen, dit biedt veel mogelijkheden om die net te sterke vijanden goed te kunnen verslaan. In deze online co-op modus zijn positieve verbeteringen aangebracht. Zo worden de spullen die de vijanden laten vallen, zoals wapens, kleding en andere materialen, automatisch toegewezen aan de speler die het het beste kan gebruiken. Er is ook goed nagedacht over het spelen samen met een speler van een hoger level. Het spel wordt meer gebalanceerd zodat je als personage met een lager level ook goed mee kunt met de rest.