Doorgaan naar artikel
F1 2015
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

In tegenstelling tot het vorige deel is F1 2015 er op grafisch gebied enorm op voorruit gegaan. De grafische upgrade komt helaas ook met nadelen. Het racen is erg realistisch en bied mogelijkheden om aanpassingen te maken aan je wagen. Hierdoor is er meer diepgang in de game en heeft het invloed op het eindresultaat. Helaas is F1 2015 geen enorm uitgebreide game en mist het enkele leuke modi om echt onderscheid te maken met eerdere delen. Desondanks is het leuk om in de huid te kruipen van Max Verstappen en een volledig seizoen onder zijn naam te rijden.

De jaarlijkse editie van de Formule 1 ligt weer in de winkel waar onze eigen Max Verstappen deel van uit maakt. In F1 2015 kunnen we ervaren hoe het is om als coureur in de hoogst haalbare afdeling van de racesport te racen.

Codemasters is al vanaf F1 2010 de ontwikkelstudio in de serie. Tot en met F1 2014 was de game te spelen op PC, Xbox 360 en PlayStation 3. F1 2015 is daarentegen volledig gemaakt voor de nieuwere generatie consoles, de Xbox One en PlayStation 4. Overigens wordt de game ook nog voor de PC ontwikkeld. Het vorige deel had het niet in huis om de beste F1 ervaring te bezorgen bij de gamers. Op NWTV werd F1 2014 dan ook middelmatig beoordeeld. Daarbij zijn er in de F1 ook verschillende regels verscherpt en zijn de motoren onder handen genomen. Doordat F1 2015 op de PS4 en Xbox One wordt uitgebracht heeft Codemasters meer capaciteit tot hun beschikking om er weer een realistische racegame van te maken.

Bij het starten van de game valt al gelijk op dat er wat zaken ontbreken. Vrijwel elke racesimulator bevat een ‘career modus’, maar deze is niet aanwezig in F1 2015. Hoewel het goed is dat er vernieuwing in de game wordt geblazen is het toch een gemis, ondanks het een veelal standaard modus is dat vrijwel altijd hetzelfde biedt. Desondanks is een career modus toch vaan een modus waarin een speler gewend raakt met de besturing en zich langzamerhand ontpopt tot een doorgewinterde coureur. In plaats van de career modus kan de speler nu gebruik maken van de ‘Pro modus’. Hierin kan een seizoen worden gespeeld op de moeilijkste stand met alle hulp uitgeschakeld. Deze modus is erg leuk en uitdagend voor de ware F1 gamers, maar biedt geen meerwaarde voor de beginnende racers.

f1 2015

F1 2015 biedt de mogelijkheid om vrijwel alles aan te passen naar eigen wens. Zo selecteer je de banden, brandstof, remmen, downforce en nog veel meer. Het is hierbij niet de bedoeling zomaar wat te selecteren want het kan cruciale gevolgen hebben. Maak je een verkeerde samenstelling dan belandt je zomaar in de grindbak omdat je bijvoorbeeld geen goede wegligging hebt. Doordat de speler zijn wagen kan aanpassen en spelenderwijs kan zoeken naar de beste samenstelling biedt het veel diepgang en is het niet doelloos race na race rijden. Codemasters heeft goed werk geleverd als het gaat om gameplay. De besturing is vrij gevoelig waardoor de speler alert moet zijn en geen overhaaste bewegingen moet maken. Daarnaast is tijdens het racen merkbaar dat bijvoorbeeld de banden slijten. De wegligging wordt minder en het remmen reageert trager. Dit zijn enkele aanwijzingen waarop een speler kan inspelen door een korte pit stop te maken. Het is tevens mogelijk om contact te maken met de pit stop om te vragen hoe het ervoor staat en of je nog even door kunt gaan. Dit zorgt tevens voor wat meer interactie in de game. Er is een mogelijkheid om met je stem een status opvraag te doen bij de pit stop, maar dit werkt niet zo fantastisch. Er moet duidelijk en langzaam worden gesproken voordat je een antwoord krijgt waar je wat aan hebt. Het idee is leuk, maar had beter uitgewerkt mogen worden.

f1 2015

Op grafisch gebied heeft Codemasters hun uiterste best gedaan. De beelden zien er realistisch en scherp uit en bieden een levensechte ervaring. Wanneer het bijvoorbeeld met bakken uit de hemel gevallen komt verschijnen de regendruppels op je scherm en wordt het zicht enigszins belemmert. Dit heeft een enorme impact op de race en zorgt ervoor dat je wellicht moet wisselen van materiaal. Helaas hebben deze grafische aspecten ook een nadeel. Zo komt het regelmatig voor dat bij drukke momenten er een daling is in de frame rate waardoor de game even hapert. Op een recht stuk is dit niet direct een ramp, maar wanneer je net in een bocht komt waarbij het moment van remmen en gassen cruciaal is komt het erg slecht uit en in het ergste geval beland je tegen de vangrail of grindbak. Hopelijk kan Codemasters dit in de toekomst verhelpen met een update.

F1 2015