Doorgaan naar artikel
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

29 oktober is de release van SPECTRE en dat vieren we op NWTV met zeven dagen elke dag een Top 007. Vandaag beginnen we met de zeven acteurs en actrices waarvan je niet wist dat ze ooit in een James Bond-film zaten, oftewel: de verborgen James Bond talenten!

007

Minnie Driver (GoldenEye, 1995)

Daphne Deckers had op deze laatste plaats kunnen staan, maar het is uiteindelijk Minnie Driver geworden. De actrice is vooral bekend van Good Will Hunting (1997) maar deed ook de stem van Jane in Disney’s Tarzan (1999). Haar geluid viel eerder op in GoldenEye, waar ze een hele valse nachtclubzangeres speelt.

006

Robert Shaw (From Russia With Love, 1963)

Sommige acteurs worden altijd met dezelfde film geassocieerd. Robert Shaw heeft deze eer te danken aan Jaws (1975), waarin hij een van de hoofdrollen speelt. Hierdoor raken andere films soms wat in de vergetelheid. Zo speelde Shaw in de klassieker Sting (1973) en was hij jaren daarvoor de grote schurk in From Russia With Love, de tweede Bond-film.

005

Dolph Lundgren (A View to a Kill, 1985)

In 1985 kreeg ’s werelds bekendste filmbokser Rocky het aan de stok met Dolph Lundgrens Drago. Eerder dat jaar maakte Lundgren in A View to a Kill zijn filmdebuut in een miniscule rol. De Zweed wist deze rol destijds te bemachtigen vanwege zijn relatie met Grace Jones, die de angstaanjagende May Day vertolkte. Als de filmmakers hadden geweten wat een actieheld Lundgren zou worden hadden ze hem vast een grotere rol gegeven.

004

Charles Dance (For Your Eyes Only, 1981)

Charles Dance is tegenwoordig vooral bekend van Game of Thrones en films als The Imitation Game en zelfs Michiel de Ruyter. De acteur was verder ook te zien in onder andere Last Action Hero (1993) en Alien 3 (1992), maar veel mensen weten niet dat hij ooit in een James Bond-film zat. In For Your Eyes Only uit 1981 maakte Dance Roger Moore’s Bond het leven zuur. Zijn gezicht is maar kort te zien, maar we hebben toch een fragment weten te vinden. Let vooral op de eerste paar seconden:

003

Rosamund Pike (Die Another Day, 2002)

Rosamund Pike leverde vorig jaar een Oscarwaardige prestatie in Gone Girl. Jaren daarvoor maakte de actrice haar filmdebuut in Die Another Day. Veel Bondfans hebben deze film uit hun geheugen verbannen, maar Rosamund Pike was toen al bijzonder goed. Vooral vergeleken met tegenspeelster Halle Berry, die uitgerekend tijdens het productieproces van Die Another Day haar Oscar won voor Monster’s Ball.

002

Kim Basinger (Never Say Never Again, 1983)

Never Say Never Again maakt geen deel uit van de officiële Bondreeks, maar Kim Basinger verdient gewoon een plaats op deze lijst. De blonde actrice speelde rollen in Batman en LA Confidential, maar dat was misschien niet gebeurd zonder deze bijna Bond-film.

001

Benicio Del Toro (License to Kill, 1989)

Benicio Del Toro bewees dit jaar met Sicario weer eens aan een geweldig acteur te zijn. De Oscarwinnaar heeft een indrukwekkende carrière en combineert kleinere producties met rollen in blockbusters als Guardians of the Galaxy en binnenkort Star Wars Episode VIII. In 1989 maakte een piepjonge Del Toro al veel indruk in de rol van Dario in License to Kill.