Doorgaan naar artikel
Johans Hardwarehub: contactlens met nieuwe technologie
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Johans Hardwarehub is een rubriek waarin we wekelijks de leukste en meest opvallende gadgets en hardware bespreken. Deze week bespreken we de contactlens met de nieuwste technologie.

Er wordt steeds meer geëxperimenteerd met technologieën om informatie direct zichtbaar te maken voor gebruikers, bijvoorbeeld door het gebruik van een “simpele” bril. Denk hierbij aan de Google Glass waarmee je informatie kan oproepen of kan zien wat vervolgens direct zichtbaar is voor je ogen als een extra scherm. Een ander voorbeeld is de virtual reality-bril die nu steeds meer in opkomst is. De Oculus Rift is hier een bekend voorbeeld van. Deze bril sluit volledig om de ogen en bezorgt je een totaal nieuwe en immersieve beleving waardoor je echt in een film of game lijkt te bevinden. Hoewel dit al flinke uitvindingen zijn gaat het wellicht nog verder in de nabije toekomst.

Zo hebben onderzoekers van de University of South Australia aangetoond dat ze een polymeren coating op een contactlens aan kunnen brengen, waarmee een elektrisch circuit op de lens gelegd kan worden. Het doel hiervan is om een stapje dichterbij te komen tot een VR-ervaring zonder bril. Via deze weg is dus bewezen dat men een doorzichtige film van een polymeer op een contactlens kan laten groeien. Met deze polymeren coating kan van een contactlens bijvoorbeeld een zonnebril gemaakt worden met één grote semi-lichtdoorlatende pixel. Een ander voorbeeld is om een glucosemeter in de lens te integreren.

Na dit bewijs te hebben geleverd is volgens het FII (Future Industries Institute) de volgende stap om daadwerkelijk een film en contactlens samen te laten smelten. Hierna kan een eventueel productieproces opgezet worden. In theorie is het mogelijk, maar de verwachting is dat het nog vele jaren gaat duren voordat iets als dit op de markt gaat komen. Enkel het bewijs dat nu geleverd is, kostte al twee jaar om te ontwikkelen.

Het zou misschien wel de ideale manier kunnen zijn dat de mens een lens kan plaatsen waarin een schermpje getoond wordt met informatie. Het zal er tevens voor zorgen dat de mensen en hun slimme apparaten dichter bij elkaar gebracht worden.

“We’re talking about anything from a simple sensor that can measure the amount of glucose in your blood through to actually creating electronic displays so rather than having something like a pair of glasses that’s acting like a computer, you can actually generate images directly on your contact lens,” aldus Associate Professor Drew Evans.

contactlens