Doorgaan naar artikel
Sony Xperia M5
Lana Pasman
Lana Pasman
Profiel

Conclusie

De Xperia M5 reageert goed en snel op invoer, met een groot geheugen om meerdere apps tegelijk te kunnen draaien. Wel heeft de camera wat problemen om te focussen en gaat de accu bij intensiever gebruik minder lang mee dan gewenst.

Slank, elegant en met een helder 5 inch beeldscherm; de Sony Xperia M5 is een mooi toestel om te zien. Daarbij ligt de telefoon ook lekker in de hand, niet te zwaar maar toch stevig.

Met besturingssysteem Android 5.1 draaien de meeste applicaties probleemloos en kun je met 16GB aan geheugen compleet je gang gaan in het installeren van al je social media, nieuwsoutlets, datingapps en Pokémon GO. Ook bij het gebruik van meerdere zware apps tegelijk lijkt de Xperia met 3GB aan RAM geen moeite te hebben. Het enige waaraan te merken is dat de 2 GHz processor het zwaarder krijgt, is dat de telefoon vrij snel warm wordt. Gelukkig is dat lang niet tot niveautje brandgevaar, maar net genoeg om te laten merken dat hij wat harder werkt. Toch is vastlopen of uitvallen er niet bij; ‘betrouwbaar’ is zeker een woord dat aan de Xperia toe te kennen is.

Het toestel reageert snel op de aanraking van het beeldscherm en is met een speciale instelling ook te bedienen met dunne handschoenen aan. De besturing is vrij intuïtief en zal niemand verwarren die eerder een smartphone heeft gebruikt. De telefoon is ook aan te sluiten op een groter beeldscherm – mits dat scherm die functie ook ondersteunt. Daarnaast claimt Sony dat de M5 waterdicht is, maar die test is toch altijd net te spannend om daadwerkelijk uit te voeren… Wat regen geeft in ieder geval geen problemen.

Sony Xperia M5

De camera aan de achterkant neemt standaard foto’s en video’s in HD, en is zelfs in te stellen om in 4K beeld te produceren. Foto’s zijn dan ook scherp en in heldere kleuren, maar de focus van zowel de gewone als de frontcamera laat wat te wensen over. Het toestel lijkt daar uiteindelijk toch een beetje een eigen wil te hebben. Verder is het opgenomen geluid prima verstaanbaar, en ook de speaker van de telefoon is – behalve aan te passen naar je eigen voorkeur – goed genoeg om muziek of videos helder af te spelen.

De accu houdt het bij normaal gebruik een goede dag vol, maar bij intensiever gebruik op een drukke dag is het toch wel een geruststelling om hem ’s avonds weer aan de lader te kunnen leggen. Een handig snufje is daarom de ‘Stamina-modus’, waardoor het percentage een stuk minder snel omlaag gaat; hierbij beperkt de telefoon bepaalde functies als het scherm uit is, waarop je zelf uitzonderingen kunt toevoegen.

Of je de telefoon wil gebruiken om je social media bij te houden, live videos te streamen via Periscope of gewoon in de trein muziek te luisteren en het nieuws te lezen, met de Sony Xperia M5 ben je in alle gevallen aan het juiste adres.