Doorgaan naar artikel
Arrival
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Arrival biedt een sublieme combinatie tussen politiek, wetenschap en menselijke emoties. Een science-fiction-klassieker in de maak.

Arrival is nu te koop op Blu-ray en DVD.

Hoewel regisseur Denis Villeneuve al enige jaren actief brak hij in 2013 pas echt door met Enemy en Prisoners. In 2015 zette hij de sterke lijn voort met Sicario en nu kunnen we genieten van zijn laatste creatie: Arrival, gebaseerd op het korte verhaal Story of Your Life van Ted Chiang.

Wanneer twaalf mysterieuze ruimteschepen op aarde arriveren krijgt linguïst Dr. Louise Banks (Amy Adams) de lastige taak om hun taal te ontcijferen. Samen met Kolonel Weber (Forest Whitaker) en natuurkundige Ian Donnely (Jeremy Renner) bezoekt zij het in Amerika gelandde schip, dat door de vreemde vorm ook wel ‘schelp’ wordt genoemd. De buitenaardse taal blijkt erg complex en andere landen dreigen de ruimteschepen neer te gaan schieten. Met het lot van de planeet in haar handen wordt Banks gedwongen om een aantal ingrijpende risico’s te nemen.

Deze beschrijving lijkt misschien te passen bij een grootschalige actiefilm als Independence Day, maar Arrival is vooral een meeslepend drama. De omvangrijke situatie wordt beleefd door de ogen van een klein aantal personen en vooral Amy Adams draagt deze last met verve. De actrice werd al vijf keer voor een Oscar genomineerd en toont hier wederom aan tot de besten in haar vak te behoren. Denis Villeneuve weet politiek en wetenschap op overtuigende wijze te combineren met menselijke emoties, waardoor je niet alleen betrokken raakt bij de personages maar ook het probleem waar zij voor staan.

Dit alles wordt geëleveerd door de prachtige vormgeving: van de sfeervolle cinematografie van Bradford Young (Selma) en vervreemdende, Under the Skin-achtige, soundtrack van Jóhann Jóhansson (Sicario) tot de verbluffend ontworpen ruimteschepen en omgevingen. Tegen het einde lijken er een paar onlogische wendingen plaats te vinden, maar deze worden goed uitgelegd door het meer dan bevredigende slot. Arrival valt misschien wel het beste te vergelijken met het legendarische Close Encounters of the Third Kind en zal zeker uitgroeien tot een van de moderne science-fiction-klassiekers.