ExerVive: Lichamelijke inspanning met VR-spellen

Joost Klein Middelink, 11 juli 2019
Profiel

Zowel in 2017 als in 2018 keken we naar de beste VR-games van dat jaar. Aangezien het nieuwe jaar vaak begint met beloftes van sporten, kijken we vandaag naar de intensiteit van een aantal VR-spellen. Bij het VRHealth Insitute hebben ze onderzocht welke VR-spellen lichamelijk intensief zijn en hoeveel men gemiddeld verbrand. Wij hebben een eigen lijst gemaakt van VR-spellen op de HTC Vive die intensief genoeg zijn als workout, een echte ExerVive.

Sprint Vector

Het eerste spel waar we naar kijken is Sprint Vector, het spel dat dit artikel heeft gestart, na onze review. In het spel moet je namelijk je armen heen en weer zwaaien alsof je aan het rennen bent. Elke race duurt maar een paar minuten, maar het vraagt toch redelijk wat inspanning. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, het level, de lengte van jouw speelduur en jouw bereidheid om goed mee te bewegen, kan Sprint Vector gezien worden als korte stukjes joggen of juist intense afstanden sprinten.

Beat Saber

In Beat Saber moet je op het juiste ritme blokken doorhakken met lichtzwaarden. De nummers duren nooit langer dan vijf minuten, dus ook hier krijg je korte momenten van inspanning. Net als bij Sprint Vector is de moeilijkheidsgraad bepalend voor hoe intens de workout is. Zo varieert het van een beetje zwaaien met je armen tot volledige intense dansroutines om elk blokje goed te kunnen raken. Met mods op de pc kun je het spel nog meer aanpassen met uitgebreidere nummers en moeilijkere uitdagingen.

Hot Squat

Omdat Hot Squat niet echt een game is, maar workout verkleed als spel, hebben we het in deze lijst gegooid. Het enige doel voor deze game is om squats te doen terwijl je muren ontwijkt die op je afkomen. Deze kun je natuurlijk alleen ontwijken als je squat, dus je moet regelmatig door je knieën, wil je de topscore behalen. Dankzij leaderboards word je uitgedaagd om toch verder te komen en meer squats te doen. Dit wordt erg intensief, naarmate je het langer speelt. Een nadeel is wel dat het zich slechts focust de spieren die je gebruikt met squatten. Hoe dan ook een echte ExerVive.