Doorgaan naar artikel
Motorola e5 Plus
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

Het grote 18:9 scherm en de grote accu zijn aantrekkelijk, maar op andere vlakken laat de Moto e5 Plus punten liggen.

Motorola heeft onlangs een upgrade van hun Moto-e-lijn uitgebracht. De Motorola e5 Plus is de grootste en meest volledige variant van deze budgetlijn aan toestellen en is te koop voor rond de €180,-. Wij hebben het door Lenovo geproduceerde toestel een aantal dagen als onze primaire smartphone gebruikt. Lees hieronder de volledige review van de Motorola Moto e5 Plus.

Korte specificaties
Qualcomm Snapdragon 425 Chipset @1,4GHz
3GB RAM en 32GB ROM-geheugen
5.99 inch 18:9 IPS-LCD scherm met 720×1440 resolutie
12MP primaire camera met LED-flits en laser autofocus; 1080p@30fps video
5MP selfiecamera met LED-flits
5000 mAh accu
Micro-USB met 10W Quick-charge
Android 8.0 Oreo
Vingerafdrukscanner op de achterzijde
3.5mm Audioaansluiting

Design en scherm
Het design van de Moto e5 Plus is naar onze smaak erg modern en passend in 2018. Hoewel de schermranden boven en onder wat aan de dikkere kant zijn, is dit toch een mooi toestel dat eerder kwalitatief dan budget oogt. De ‘Mineral Blue’ plastic achterkant heeft een mooie ronde afwerking die ook door het gratis meegeleverde plastic hoesje goed tot zijn recht komt. Het toestel voelt iets zwaar aan door de grote accu, maar ligt door de afgeronde zijkanten stabiel in de hand en past makkelijk in de broekzak.

Het scherm is het onderdeel van de telefoon waar we het meest over te spreken zijn. Hoewel de resolutie slechts 720×1440 pixels bedraagt, is de 5.99 inch schermgrootte erg makkelijk om van te lezen en bijvoorbeeld om WhatsApp-berichten op te typen. Het scherm is bovendien erg helder, met felle kleuren en een redelijke tot goede leesbaarheid in het zonlicht buiten. Van dichtbij zijn individuele pixels wel te onderscheiden, maar op normale leesafstand is dit geen probleem.

Het kijken van video’s is toch wat beperkt door de schermresolutie en de processor. YouTubevideo’s zijn tot maximaal 720p@60fps te bekijken. Er is daarnaast duidelijk op de speaker bezuinigd: er is maar één speaker aanwezig voor zowel bellen als multimedia. Voor het bellen functioneert de speaker uitstekend, maar voor multimedia klinkt deze nogal oppervlakkig.

Performance en batterijduur
De Snapdragon 425 levert in combinatie met de 3GB aan RAM-geheugen een degelijke prestatie. Apps starten soms wat langzaam op, maar met veel apps op de achtergrond en meerdere tabbladen in Chrome geopend blijft het toestel wel gewoon stabiel draaien. Het laden van de fotogalerij in de camera-app is het enige wat steeds erg langzaam is en het dagelijkse gebruik beperkt.

Gamen is op de Moto e5 Plus dankzij het grote scherm ook goed mogelijk. Tijdens onze test met PUBG Mobile stonden de grafische instellingen uiteraard laag ingesteld, maar het was zonder haperingen goed speelbaar. Ook Hearthstone draait in principe goed, maar bij sommige animaties zie je een duidelijke daling van de framerate en is het allemaal even wat schokkerig. Het toestel wordt niet heet tijdens het gamen. Voor wie het grafische spektakel ook wat minder mag, is het daarom een prima toestel om op te spelen.

De accuduur is bij het gamen een groot pluspunt. Motorola adverteert met een accuduur van anderhalve dag voor de Moto e5 Plus en dat is wat ons betreft zeer realistisch. Ook wanneer je regelmatig even wilt gamen hoef je je geen zorgen te maken of de accu het eind van de dag haalt. Wij schatten dat er zo’n vijf à vijfenhalf uur uit de accu te halen valt wanneer het scherm continu aan is. Je kunt tevens een accu-besparingsmodus activeren, maar helaas wordt dan wel de hele UI rood gekleurd.

Camera
De hoofdcamera van de Moto e5 Plus heeft 12 megapixels met 1.25 μm pixelgrootte. De standaardapp voor de camera is eenvoudig, maar makkelijk in gebruik. Er is ook een optie om de camera geheel handmatig in te stellen. Naar onze mening is de fotokwaliteit bij goed licht gemiddeld voor de prijsklasse. Op een zonnige dag kun je mooie foto’s maken. Er zit genoeg kleur in de foto’s, maar ze zijn snel bewogen. Bij goed licht zijn macroshots ook redelijk goed. Wanneer je de foto’s naderhand op de PC bekijkt, zie je echter dat er veel ruis in zit en de foto’s vaak onscherp zijn. Details zoals bladeren op de bomen zijn vaak wazig.

Net als bij andere budgettoestellen neemt de fotokwaliteit zienderogen af wanneer het donkerder wordt. Zowel binnenshuis als op een bewolkte dag zijn de foto’s korrelig en bijna altijd bewogen. Voor de 5 megapixel selfiecamera geldt hetzelfde. Er is weliswaar een LED-flitser aan de voorzijde aanwezig, maar in het donker haalt dit niet veel uit. Wel helpt het om overdag binnenshuis de selfies te verbeteren. Het resultaat is dan goed genoeg voor normaal socialmedia-gebruik, maar echt scherpe zelfportretten zul je met dit toestel niet maken.

Wat betreft het opnemen van video’s biedt de e5 Plus filmen tot 1080p@30fps. De video’s uit de standaardapp zijn van redelijke kwaliteit: er is bij daglicht veel kleur aanwezig, maar het schommelt soms tussen over- en onderbelichting en een gebrek aan focus. Er is standaard helaas geen elektronische stabilisatie aanwezig. Over het algemeen komt de kwaliteit erop neer dat het mondjesmaat voldoet aan de verwachting van een budgettoestel. De Moto e5 Plus zit wel aan het duurdere eind van het budgetsegment, dus het had qua camera’s toch wat meer mogen zijn.

Eindoordeel
De Moto e5 Plus is op zich een prima budgettoestel, met als sterkste punten het grote en heldere 5.99 inch scherm en een goede batterijduur door de grote accu. Ook het design spreekt ons aan. Wanneer deze drie dingen in de overweging belangrijk zijn is het toestel zeker aan te raden, omdat vooral het scherm en de batterijduur bij de concurrentie niet makkelijk geëvenaard worden.

Het belangrijkste minpunt zijn de camera’s: de kwaliteit hiervan is net aan voldoende. Op concurrerende toestellen die rond dezelfde prijs schommelen, zoals de iets duurdere Moto G6, wordt meer waar voor je geld geboden. Ook qua performance is er beter te krijgen. Dit geldt bijvoorbeeld voor toestellen zoals die van Huawei of Xiaomi, die in het duurdere budgetsegment betere hardware zoals een Snapdragon 625 CPU bieden.