Doorgaan naar artikel
Double Cross
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Double Cross is een zeer degelijke game die zeer vloeiende platformactie met zich meebrengt. Echter is het op veel momenten ook wat eenvoudig en daardoor oninteressant. Ook het zogenaamde speurwerk komt niet helemaal lekker uit de verf.

Een aantal jaar terug kwam indiestudio 13AM Games met Runbow en nu komt het met nog een platformer exclusief voor Nintendo Switch en pc. Hoe bevalt het ditmaal?

Double Cross speelt zich af in een zogeheten Multiverse, een werkelijkheid waarin verschillende werelden bestaan. Opeens wordt er ingebroken in de politieacademie waar onze hoofdpersoon werkt en blijkt een belangrijk voorwerp gestolen te zijn. Het is aan jou om de drie verschillende werelden af te reizen en de zaak op te lossen.

Dit gebeurt allemaal via vrij ouderwetse platform-actie. Verreweg het prettigste hulpmiddel dat je hierbij krijgt, is een zogeheten Proton Slinger, een apparaat dat eigenlijk functioneert als de Grappling Hook die we allemaal wel kennen. Wanneer je het activeert, draait de tijd in slow motion en kan je bepaalde voorwerpen gebruiken om te slingeren van hot naar her. Dit is natuurlijk een concept dat bijna zo oud is als computerspellen zelf, maar toch werkt het ongelooflijk lekker in Double Cross, mede door de slow motion. Wat ook nog leuk is, is dat elke wereld (natuurlijk) verschillende eigenschappen met zich meebrengt. Zo heb je een wereld waar veel slijm is, wat je kan gebruiken om doorheen te glijden en zo anders onhaalbare plekken te bereiken.

Voor de rest bestaat de gameplay uit het verslaan van vijanden, maar dit is niet zo’n interessant aspect. Dit doe je namelijk voor een deel door te slaan, maar dit werkt wat eenvoudig en het voelt nooit als een prestatie als je een gewoon monster hebt uitgeschakeld. Als je genoeg vijanden verslaat, vult een meter op die je kan gebruiken voor speciale aanvallen. Je kan jezelf genezen, je kan een explosie om jezelf creëren of je kan een soort bal naar voren schieten. Hierdoor voel je je soms net iets krachtiger, maar deze aanvallen fungeren meer als de klassieke noodknoppen die je even uit de penarie halen en meer ook niet.

Veel leuker zijn een aantal specifieke momenten, zoals grotere eindbaas-gevechten die alle elementen van het spel naadloos samen laten werken voor een bijzondere ervaring. Echter is het ook weer niet zo dat elke eindbaas leuk is, sommige slaan toch net de plank mis en zijn ofwel niet interessant, ofwel zodanig simpel dat je daardoor automatisch alle interesse verliest.

Double Cross is geen lastig spel. Soms kom je wellicht op een punt waar je even vastzit en keer op keer dood zal gaan, maar deze punten komen niet te vaak voor en voor de rest is het allemaal erg goed te overzien. Dit is dus een negatief iets voor mensen die graag van serieuze uitdagingen houden, maar het is ook weer positief voor mensen die van platformers houden en soms afgeschrikt raken door de hoge moeilijkheidsgraad die bij het genre komt kijken.

Dan is er nog een soort detective-element. Dit is iets waar wij bijzonder naar uitkeken toen we het spel in handen kregen, maar dit was ook het element dat het meest teleurstelde; er komt namelijk helemaal geen speurwerk bij kijken. Elke wereld heeft een soort ‘case’, een zaak om op te lossen wat er gebeurd is en door wie. Echter werkt het zo simpel dat je gewoon na elk level een bewijsstuk krijgt en dit moet tonen aan de juiste persoon. Geen speurwerk, geen eigen vondsten, niets. Hierdoor is dit zogenaamde ‘gameplay-element’ eigenlijk niets meer dan een omslachtige manier om het verhaal te vorderen, jammer.

Double Cross is een zeer degelijke game. Op de beste momenten is het een briljante platformer die verschillende ouderwetse elementen perfect samenvoegt, op de andere momenten is het wat saai en simpel. Het is jammer dat het detective-element een volledig waardeloze toevoeging blijkt te zijn, want wij hadden wel zin gehad in een ruimte-platformer waarin we flink wat speurwerk moesten verrichten. Voor de wat minder serieuze fans van platformers is het alsnog een lekkere game om je een paar uurtjes mee te vermaken, maar meer ook niet.

Double Cross is voor deze review gespeeld op de Nintendo Switch. De game is beschikbaar op Nintendo Switch en pc.