Doorgaan naar artikel
TicWatch S2
Britt Luttik
Britt Luttik
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

De TicWatch S2 is een robuuste en nette smartwatch die vooral interessant is voor Android-gebruikers. Hoewel de hardware prima in orde is, hadden we toch gehoopt op iets meer vernieuwing.

Al enkele jaren is de smartwatch-markt bezig met ontwikkelen en trekt het steeds meer consumenten die graag van het gemak om hun pols genieten. Mogelijk heb je wel eens gehoord van Mobvoi, een fabrikant die zich focust op het produceren van betaalbare smartwatches. Voorheen kregen we al de kans om andere modellen te testen, waaronder de stijlvolle TicWatch C2 en de professionele TicWatch Pro. Een tijd geleden werden de opvolgers van de TicWatch S en E aangekondigd, namelijk de S2 en E2. In deze review lees je onze impressie van het sportieve model, de TicWatch S2.

Inmiddels is het al zeker een jaar geleden dat zijn voorganger werd uitgebracht, dus het was hoog tijd voor wat vernieuwing. Helaas krijgen we niet de upgrade waar we op hoopten, de nieuwe Snapdragon 3100-chipset, maar in plaats daarvan vinden we een Snapdragon 2100. Desondanks is het nog wel een prima verbetering, maar we hadden op meer gehoopt aangezien concurrenten langzaamaan smartwatches uitbrengen die deze chipset wel bevatten. Jammer genoeg heeft dit model geen NFC, een technologie waarmee bijvoorbeeld contactloze betalingen gedaan kunnen worden. Verder is de batterijcapaciteit uitgebreid naar 415mAh en is het OLED scherm vervangen door een AMOLED-scherm met Corning Gorilla Glass. Onze voorganger was uitgerust met een IP67-certificering, wat waterdicht tegen onderdompeling betekent en volledig stofvrij. De S2 heeft de militaire certificering MIL-STD-810G, wat inhoudt dat het apparaat ook aan een flink aantal tests is onderworpen. Deze standaard zien we ook wel eens bij militaire laptops en telefoons, wat dus toch een goede referentie is voor robuustheid. Verder is er niet veel veranderd, behalve dat het bandje nu wel verwisselbaar is.

Het kleine aantal veranderingen zorgen ervoor dat de bijzonderheid wegvalt. Wel levert het een model op dat tien euro goedkoper is, namelijk €189,99. Dat is goedkoper dan soortgelijke modellen van Samsung en Apple, maar duurder dan het sportgeoriënteerde merk Fitbit. Wel draait de TicWatch S2 op Google’s Wear OS, wat voor een naadloze ervaring zorgt wanneer je in bezit bent van een Android-smartphone. Voor iOS-gebruikers is de TicWatch net zo toegankelijk, maar wil je het maximale eruit halen dan is een Android-apparaat toch aanbevolen. Het instellen van de smartwatch is erg gemakkelijk met de Wear OS app, die je door de installatie heen leidt. Daarnaast is de Mobvoi-app een optie om zo meer inzicht te krijgen in bijvoorbeeld fitness-data. Op dit gebied knelt de software van Mobvoi wel een beetje met de standaard apps van Google. Zo is het horloge uitgerust met een aantal Google Fit-applicaties, maar zijn er ook enkele van de fabrikant zelf aanwezig zoals TicHealth. Beide werken even prettig, maar het is een beetje overbodig om twee verschillende soorten te hebben.

De aanwezigheid van deze fitness-apps geven wel een extra steuntje in de rug om eens extra op je levensstijl te letten. Dankzij de ingebouwde hartslagsensor is het mogelijk om constant je hartslag te monitoren. Daarnaast wordt bijgehouden hoeveel stappen gezet zijn en hoeveel kilometers er zijn afgelegd. Regelmatig zal de smartwatch een seintje geven dat het even tijd is om een kleine wandeling te maken. Tot slot is het mogelijk om met dit model te gaan zwemmen, hoewel we dit niet in praktijk hebben gebracht. De aanwezigheid van de Play Store maakt het mogelijk om zelf extra applicaties te downloaden en daardoor is er veel ruimte om de TicWatch te configureren naar wens; herinneringen sturen, antwoorden op appjes of een spelletje ter vermaak, niets is te gek. Het gemak van een smartwatch zit het meest in het feit dat berichten en notificaties direct worden doorgestuurd, waardoor je je telefoon niet meer hoeft te pakken. Met Google Maps kun je de routebegeleiding volgen via het scherm van het horloge en door ‘Ok Google’ te zeggen vraag je Google om de dichtstbijzijnde supermarkt.

Een andere verbetering van de TicWatch S2 is de accucapaciteit, die we natuurlijk flink getest hebben. Hier is nog wel ruimte voor verbetering: het apparaat gaat net geen twee volle dagen mee. Dit is wel onderhevig aan instellingen zoals de helderheid en of het horloge in de spaarstand staat. Dit is zeker beter in vergelijking met het vorige model, maar toch is het belangrijk om elke dag de smartwatch op te laden. Wel zijn we erg blij met USB-oplader, een dock waar de smartwatch mooi in past en blijft liggen dankzij de magneet. Omdat een extra lader nooit overbodige luxe is, biedt Mobvoi de mogelijkheid aan om er eentje extra te kopen via de online winkel.

Wat betreft de TicWatch S2 zijn we niet ontevreden met wat we krijgen voor een prijs van €189,99: een degelijke smartwatch die erg prettig samenwerkt met een Android-smartphone. Dit model legt een lichte nadruk op mensen met een sportieve levensstijl dankzij verwisselbare siliconenbandjes en waterdichtheid tot 50m diepte. Verder helpen de fitness-apps om een gezonde levensstijl aan te houden, hoewel we graag of Google Fit of TicHealth hadden gezien in plaats van allebei. Wat betreft de hardware zijn we tevreden, maar ergens hadden we gehoopt op wat meer vernieuwing, zoals NFC en de nieuwste chipset. Op dat gebied is nog duidelijk te zien dat de fabrikant veel openingen heeft voor verbetering.