Doorgaan naar artikel
GC19: RIG Plantronics wil de Benelux veroveren
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Eind augustus was Gamescom 2019, wat betekent dat veel gamers weer hun jaarlijkse bedevaart maakten naar de beurshallen in Keulen om daar aan de slag te gaan met de nieuwste games. Naast deze kant van de beurs is er natuurlijk ook een zakelijke kant, waarbij uitgevers, tech-fabrikanten, ontwikkelaars en pers met elkaar kunnen babbelen over wat er voor de komende tijd op het programma staat. In dat licht schoven wij ook aan bij Plantronics, onder gamers bekend vanwege hun RIG-headsets, waarvan we er al een aantal van een review voorzien hebben in het verleden. We spraken met Jakob Ahlberg, de verantwoordelijke voor promotie in de Benelux, en met Jakob Alley, de productontwerper van de RIG-headsets.

Na een korte introductie over het verleden van Plantronics (naast gamer-hardware maken ze nog veel meer professionele headsets, waaronder voor NASA) begint Ahlberg over het besluit om de RIG-headsets een aantal jaren van nieuw elan te voorzien. De headsets waren uitstekend, dankzij de jarenlange ervaring van het bedrijf, alleen schortte het aan naamsbekendheid. Daarbij kwamen een aantal zaken naar boven die de RIGs aantrekkelijker zouden kunnen maken dan andere headsets.

Een van de belangrijkste kenmerken is het modulaire ontwerp van de sets. De RIG-800 was de eerste volledig modulaire headset die het bedrijf ontwierp, wat inhoudt dat elk afzonderlijke onderdeel los te bestellen is. Geen dure nieuwe set kopen dus wanneer je microfoontje is afgebroken, je bestelt gewoon een nieuwe microfoon om alleen dat onderdeel te vervangen. Daarnaast focust Plantronics zich op het comfort voor de drager en de duurzaamheid. Dit zie je terug in het gebruik van de lichte materialen, waardoor je soms bijna vergeet dat je een headset op hebt, en daarnaast wordt er een speciaal soort plastic gebruikt dat ontzettend buigzaam is.

Wanneer we Alley vragen naar de speerpunten van het ontwerp, geeft hij aan dat hij houdt van simpel en functioneel. Bij de RIGs hoef je dus geen fancy LED-lichtshow te verwachten. Mocht Plantronics in de toekomst overgaan tot het gebruik van LED zal dit vooral praktisch zijn, dus om bijvoorbeeld de volumeknoppen van licht te voorzien. Ahlberg voegt toe dat wanneer je naar het kenmerkende open ontwerp van de headsets kijkt, je zult zien dat elke hoek precies vijfenveertig graden is. Een van de redenen daarvoor is dat het hoofdkantoor van het bedrijf dichtbij een bekende surfplek is en er dus ook een heleboel surf-dudes werken. De driehoekjes staan voor de golven waarop gesurft kan worden. Het is niet iets waarvoor je speciaal een RIG-headset aan zal schaffen, maar een leuk detail is het zeker.

Een van de nieuwe ijzers in het vuur is de RIG-700, die we moeten beschouwen als het kleine broertje van de 800. In tegenstelling tot de grote broer heeft de 700 geen hoofdband en gaat de accu twaalf uur mee, in plaats van vierentwintig. Het doel met de RIG-700 is om een betaalbare variant neer te zetten van het topmodel. Dit model zal voor de Benelux verkrijgbaar zijn voor de PlayStation 4 en pc.

Daarnaast zullen er nieuwe kleurvarianten verschijnen van de RIG-400. Deze zullen binnenkort in camouflage en in wit te koop zijn, naast de zwarte die al in de winkel lag.

Zoals gezegd gaat Plantronics zich meer focussen op de Benelux. Ahlberg en Alley geven aan dat Plantronics al de eerste plek hebben op verkoopgebied in de VS en Australië en dat ze in Frankrijk tweede staan. Ze hopen dit voor de Benelux ook snel te bereiken. Dit doen ze onder andere door DreamHack aan te doen in Rotterdam, dat tussen 18 en 21 oktober zal plaatsvinden. Ze zullen daar te vinden zijn met een eigen stand en hebben een verrassing in petto voor de gamers die de moeite nemen om even langs te komen.

Toen we na een prima gesprek elkaar de hand schudden, kregen we ook de RIG-700 mee. Binnenkort brengen we jullie op de hoogte van onze bevindingen van deze headset.