Doorgaan naar artikel
TT Isle of Man 2
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

TT Isle of Man 2 is een toffe racegame, maar voelt soms nog wat lomp aan. Er zijn qua besturing zeker verbeteringen gemaakt ten opzichte van het vorige deel en het ziet er grafisch allemaal net wat strakker uit, maar qua content biedt de game vooral een mooie ervaring voor de echte liefhebber. Nieuwkomers kunnen iets makkelijker wennen aan het gedrag van de motor, maar zullen nog wel last hebben van de afstraffende besturing.

In de preview van de afgelopen tijd waren we erg tevreden over de game. Wij mochten ook al aan de slag met de eindversie van TT Isle of Man 2. In dit nieuwe deel keren we terug naar het prachtige eiland, waar we wederom deel mogen nemen aan allerlei motorraces. Lees hier onze ervaring met deze racegame.

TT Isle of Man 2

Bij het opstarten van de game kregen we eerst een uitleg over de besturing en welke mogelijkheden daarin zijn. Zodoende konden we afwegen of we het prettig vonden om complete controle over het voegtuig te hebben, zoals beide remmen samen of individueel te besturen, handmatig of automatisch te schakelen en meer. Hiermee probeert de ontwikkelaar het motorrijden zo realistisch mogelijk weer te geven in TT Isle of Man 2. Persoonlijk merkten we dat het erg veel aandacht vereist om alles handmatig te doen, maar dat dit wel de meest realistische manier is. Daarom kozen wij voor de simpele besturing door wel zelf te schakelen, maar de remmen gezamenlijk te doen. Het is fijn dat de game je de optie biedt om deze opties te selecteren.

In de carrière-modus ga je allerlei soorten races tegemoet terwijl je een team vertegenwoordigt. Je mag elke keer zelf kiezen welke wedstrijd je kiest om verder te komen, waardoor je dus kunt selecteren waar je beter in bent. Zodoende zorg je ervoor dat jouw carrière wordt afgestemd op je kwaliteiten. Door races te winnen, speel je steeds meer onderdelen en hulpmiddelen vrij. Zo kun je ervoor zorgen dat je banden al warm zijn voor de race, zodat deze meteen soepel insturen, of dat schade minder prijzig zal zijn na de race. Dit kost je wel bepaalde punten of geld, dus wees niet te roekeloos met deze onderdelen.

De moeilijkheidsgraad is volledig aan te passen door middel van ondersteunende middelen. Zo kun je instellen dat een ideale rijlijn je altijd vertelt wat de beste route is en of je te hard gaat of niet. Vrijwel alles is in te stellen zodat je het jezelf zo moeilijk of makkelijk mogelijk kan maken. Ongeacht deze instellingen, is het wel duidelijk dat het racen zelf nog natuurlijk aanvoelt. De diverse races, weersomstandigheden en andere invloeden zorgen ervoor dat het bijna gelijk staat aan motorraces. De omgevingen zijn prachtig en zijn iets meer opgepoetst sinds het vorige deel.

TT Isle of Man 2

Naast de carrière-modus kun je ook weer proberen de beste tijd neer te zetten, ontspannen rondrijden om de omgeving te verkennen of online de strijd aangaan voor de beste tijd. Dit is vrijwel hetzelfde als bij de vorige game. Het rondrijden is ontspannend en biedt de kans om de mooie omgevingen te bekijken in alle rust, maar tegelijkertijd is het een erg nutteloze toevoeging. Je kunt namelijk geen bochten oefenen zonder veel heen en weer te rijden en je kunt niet zomaar van motor wisselen om te testen welke beter voelt. Het is dus echt puur bedoeld om simpelweg rondjes te rijden voor de lol. Wellicht zijn er mensen die hier naar uitkeken, maar erg bijzonder is het niet.

Daarbij zijn er nog een paar zaken die voorkomen dat TT Isle of Man 2 een perfecte weergave is van motorraces. Zo merkten we dat het sturen op de motor ietwat vertraagd lijkt, waardoor deze soms wat lomp aanvoelt. Zodra je de beweging maakt om een bocht in te sturen, lijkt je motor daar enkele milliseconden erna pas op te reageren. Daardoor kun je niet nauwkeurig de intensiteit van een bocht aanpassen, maar zul je daar gevoel voor moeten ontwikkelen. De besturing voelt wel iets soepeler ten opzichte van het vorige deel, maar het is nog steeds lastig om in te komen. De leercurve is wel iets vlakker, zodat nieuwkomers iets minder snel worden afgeschrikt, maar het is niet minder vergevingsgezind voor je fouten. Zo blijft het eigenlijk vooral interessant voor de echte liefhebber.

TT Isle of Man 2 is een mooi vervolg op het vorige deel. Zaken die het vorige deel wat minder goed maakten zijn verbeterd. Vooral de besturing van de motoren, want deze is soepeler geworden. Het is nog steeds erg afstraffend als je fouten maakt op kritieke momenten, maar deze momenten gebeuren minder vaak. Tegelijkertijd zijn er weinig echte toevoegingen gedaan, waardoor het vooral voelt als meer van hetzelfde. Als je het vorige deel dus onwijs tof vond, zal je dit deel ook leuk vinden. Was je snel uitgekeken op de vorige game, zal deel 2 helaas weinig nieuws brengen.

Voor deze review is TT Isle of Man 2 gespeeld op de PlayStation 4. Het spel is ook verkrijgbaar voor Xbox One en pc.