Doorgaan naar artikel
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

De Logitech G923 is een heerlijk racestuur met een behoorlijk prijskaartje. De ondersteuning voor de vernieuwde force feedback is op dit moment nog vrij beperkt, maar als het werkt dan werkt het ook.

Er zijn dit jaar al een aantal toffe racegames verschenen zoals F1 2020 en Project Cars 3 en er staan er ook nog een paar op het programma voor later dit jaar. Nu kun je ervoor kiezen om deze te spelen met een controller, maar wat is er nu mooier dan spelen met een racestuur. Het probleem is alleen, welk stuur moet je kopen en hoeveel geld heb je ervoor over? Als je zo’n vierhonderd euro beschikbaar hebt, dan zou je kunnen overwegen om de Logitech G923 te kopen. Wij hebben de nodige uurtjes met dit stuur doorgebracht en vertellen je hieronder waarom je dit product zeker in overweging moet nemen.

Op het eerste gezicht lijkt de G923 heel erg veel op de G29, het stuur voor de PlayStation 4 en pc. Het stuur dat wij toegestuurd kregen was de versie voor de Xbox One en die verschilt wel wat van de G920, de voorganger voor de Xbox One en pc. Zo heeft de Logitech G923 leds voor het weergeven van het toerentalbereik en is het voorzien van een draaiknop die developers kunnen gebruiken voor specifieke instellingen voor bijvoorbeeld tractie, koppel en remkracht. Voor de rest zijn er aan de buitenkant alleen subtiele verschillen zoals zwarte flippers in plaats van zilveren en gekleurd metaal aan de bovenkant. Dit nieuwe racestuur voelt ook weer net iets robuuster aan dan het vorige model, maar dat kan natuurlijk ook zijn omdat het helemaal nieuw is.

Grote veranderingen zijn er aan de buitenkant dan ook niet echt, want het grootste verschil zit meer van binnen. De Logitech G923 is namelijk voorzien van nieuwe forcefeedbacktechnologie, die de prachtige naam TrueForce heeft gekregen. Uiteindelijk is dat natuurlijk gewoon een mooi naampje voor betere force feedback. We hebben dit uitvoerig kunnen testen met helaas maar twee verschillende games: Grid en Assetto Corsa Competizione. Op de website van Logitech staat een lijst met games die het stuur ondersteunen, maar TrueForce kun je alleen ervaren met deze twee titels. Gelukkig was het genoeg om deze nieuwe technologie te kunnen ervaren en het blijkt enorm goed te werken. We hebben elk scheurtje, elke oneffenheid en elke curbstone kunnen voelen in onze handen en, door de flinke kracht van de motoren, in ons hele bovenlichaam. Iets dat ook net iets beter is geworden, is het rempedaal. Zelf geeft Logitech aan hier een progressieve veer voor te hebben gebruikt en dat klinkt prima, maar in de praktijk komt het er gewoon op neer dat het makkelijker is om iets accurater te remmen. Een mooie verbetering ten opzichte van het vorige model en het zorgt ervoor dat je steeds dichter bij de realiteit komt.

Het nieuwe forcefeedbacksysteem en het nieuwe rempedaal voegen wel degelijk iets toe aan de ervaring, maar we moeten daar ook wel een kleine kanttekening bij plaatsen: het is heel lastig om aan te geven of dit de bijna tweehonderd euro extra waard is. Want voor iets meer dan de helft van de prijs van de Logitech G923 heb je al een G29 of G920 en die bieden bijna hetzelfde op dit moment. Mocht je niet zo heel veel om de prijs geven, dan haal je met de Logitech G923 een zeer fijn racestuur in huis waar je nog jaren mee vooruit kunt.