Doorgaan naar artikel
Mogelijk eerste uitrolbare smartphones in 2021
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Algemeen manager
Profiel

Samsung, LG en TCL werken momenteel aan uitrolbare smartphones die mogelijk al in 2021 worden uitgebracht. Dit nieuwe type smartphone heeft een display dat uit te rollen is tot het formaat van een mini-tablet. De manier waarop dit gebeurt verschilt per fabrikant. De details over deze nieuwe variant op de smartphone zijn nog niet bekend, maar de kans lijkt groot dat de eerste uitrolbare smartphones al in 2021 verkrijgbaar zullen zijn.

Inmiddels zijn uitklapbare smartphones al niet meer zo bijzonder, met diverse uitgebrachte toestellen zoals de Samsung Galaxy Fold en Royole FlexPai 2. Ook uitschuifbare toestellen kwamen al eerder langs, zoals de Xiaomi Mi Mix 3, maar hierbij kon het display nog niet worden vergroot. LG werkt daarnaast zelfs aan een kantelbare smartphone. Wat met name de uitklapbare smartphones als overeenkomst hebben, is het vrij hoge prijskaartje. Ook voor de aankomende uitrolbare toestellen zal de prijs waarschijnlijk hoog liggen.

Samsung bleek deze week aan een smartphone met uitrolbaar display te werken, waarbij het flexibele scherm op een soort rol in het frame is verwerkt. Het scherm is dan ook niet van glas, maar van plastic gemaakt om de benodigde flexibiliteit te leveren. Of Samsung een toestel zal uitbrengen waarbij het scherm in de breedte of lengte uitrolt is nog niet bekend. Het uitrollen levert in ieder geval een flinke vergroting van het display op tot een soort mini-tablet. Waarschijnlijk geschiedt het uitrollen automatisch door het drukken op een knop.

Eerder dit jaar liet het eveneens Koreaanse LG al weten aan een uitrolbare smartphone te werken. Op de renders die hierbij verschenen is te zien dat dit toestel, met de naam ‘Project B’, niet zozeer tot een tablet maar meer als een soort perkamentrol kan uitrollen. Hiermee krijg je dus een erg langgerekt scherm. Mogelijk gaat het hier wel om een toestel dat vooral voor PR-doeleinden zal worden geproduceerd, met een oplage van slechts enkele duizenden toestellen. Desalniettemin heeft LG aangegeven graag uitrolbare smartphones op de markt te gaan brengen.

Tenslotte werkt ook het Chinese TCL aan een uitrolbare smartphone. Tijdens de IFA dit jaar liet het al een concept-model zien hoe een uitrolbaar toestel er in praktijk uit zou kunnen komen te zien. Het prototype van TCL is vergelijkbaar met dat van Samsung, waarbij de smartphone een stuk is uit te rollen tot het formaat van een kleine tablet. TCL liet daarnaast een drievoudig uitklapbaar toestel zien, tegelijk met de uitrolbare variant. Waarschijnlijk betreft het ook hier een toestel dat vooral dient ter illustratie van de technische kennis van het bedrijf, met mogelijk een beperkte oplage als het wordt uitgebracht.

De ontwikkelingen bij deze drie fabrikanten laten zien dat de smartphone zoals we die nu kennen nog volop in ontwikkeling is. Omdat het opvoeren van de specificaties niet altijd genoeg productdifferentiatie oplevert, kunnen we waarschijnlijk nog meer bijzondere prototypes verwachten. Of ze ook leiden tot producten die voor de gemiddelde consument beschikbaar komen, zoals de eerste uitrolbare smartphones, blijft voorlopig afwachten.