Doorgaan naar artikel
Mario Kart Live: Home Circuit
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Nintendo laat met Mario Kart Live: Home Circuit zien dat het helemaal niet gaat om de hoeveelheid teraflops, als je maar creatief bent. Het racen door de huiskamer is verrassend leuk, maar het is jammer dat het erg duur is om met z'n tweeën te doen.

De nieuwe generatie staat voor de deur, maar Nintendo trekt er zich weinig van aan. Het Japanse bedrijf laat zien dat de Nintendo Switch prima kan bestaan naast een console van Sony en Microsoft. Ze bedenken keer op keer nieuwe en creatieve manieren om spelers versteld te doen staan. Zo kwamen ze eerder al met Labo, waarmee je bijvoorbeeld je eigen VR-set kon maken van karton. Deze keer gaan ze nog een stapje verder, want deze keer gebruiken ze augmented reality om Mario en Luigi door je huiskamer te laten racen. Wij kregen van Nintendo een exemplaar toegestuurd en zijn vele uren met Mario Kart Live: Home Circuit aan de slag geweest. Of het leuk was, kun je hieronder lezen.

Mario Kart Live: Home Circuit bestaat uit een kart, vier poortjes en twee stukjes karton met pijlen erop. De software is gratis te downloaden in de Nintendo eShop. Meer dan dat heb je eigenlijk niet nodig en het klinkt zo simpel als dat het is. Het eerste wat je moet doen is de vier verschillende poortjes in de juiste volgorde in de kamer zetten. Na het verbinden van de auto met de Nintendo Switch, krijg je de melding in beeld dat je de kart door alle poortjes moet laten rijden om zo een circuit te maken. Dit werkt heel eenvoudig en alle keren dat we een baan hebben gemaakt, ging het zonder problemen. Als je eenmaal je circuit klaar hebt, kun je kiezen wat je wilt gaan doen. Net zoals bij de normale versie van Mario Kart, kun je hier kiezen uit Grand Prix, Time Trial en zelfs een race in spiegelstand. Grand Prix werkt natuurlijk wel iets anders dan normaal, want je maakt niet steeds een andere baan. Nintendo heeft dit opgelost door verschillende thema’s te gebruiken en deze over je baan heen te leggen. Het leuke is dat ook de poortjes mee veranderen met het thema. Dit werkt over het algemeen goed, maar je ziet vlak voor de transformatie nog wel even het echte poortje. Al met al is het een slimme manier om het probleem van steeds dezelfde baan op te lossen.

Tijdens een Grand Prix heb je natuurlijk ook tegenstanders en deze volgen zo goed mogelijk de baan die jij hebt gemaakt. Het grappige is dat je dit zelf niet hoeft te doen en dus stukken kunt afsnijden, zolang je maar door de poortjes rijdt. Natuurlijk zijn ook veel van de items beschikbaar die in het normale spel ook zitten. Zo zijn er paddenstoelen om sneller te gaan en bananenschillen om je tegenstanders uit te laten glijden. Ook het springen werkt zoals je zou verwachten, natuurlijk springt de kart in het echt niet, maar wel op je scherm. Powersliden is een mogelijkheid en hierdoor gaat de kart wel echt harder. Naast de standaard items kun je ook muntjes verzamelen en als je hier genoeg van hebt krijg je nieuwe spullen voor je personage of kart. Vergis je dus niet, het is geen veredelde techdemo maar een echte Mario Kart-game.

Het maken van circuits is een van de leukste dingen om te doen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar er zijn wel een aantal beperkingen. Zo gaat de auto niet heel erg hard en moet je ervoor zorgen dat Mario niet te stijl omhoog moet rijden. Ook komt de kart niet makkelijk over verschillende soorten tapijt heen. Het laatste waar je rekening mee moet houden, is dat je de baan ook niet al te groot kunt maken. Je moet namelijk wel redelijk in de buurt van de kart blijven om de verbinding in stand te houden. Wij hadden een aantal keren last van een wat slechtere videoverbinding toen de race door de keuken ging en we zelf op de bank in de woonkamer zaten. Het is jammer dat het bereik niet zo heel groot is, maar als je daar rekening mee houdt dan zijn er enorm veel opties om toffe banen te bouwen.

Mario Kart is natuurlijk het allerleukste om tegen iemand anders te spelen en dat is ook zeker mogelijk met Mario Kart Live: Home Circuit. Helaas is er wel een groot probleem en dat is de prijs. Om tegen elkaar te kunnen spelen, heeft iedereen een kart nodig en een Nintendo Switch. Dit is natuurlijk goed te doen als je ook vriendjes hebt met een Switch, maar binnen een gezin wordt dit een behoorlijke investering. Natuurlijk snappen wij dat het technisch niet anders kan, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Waar je ook rekening mee moet houden is de accuduur van de kart. Deze gaat zo’n anderhalf uur mee als je speelt op 150cc (het gaat tot maximaal 200cc), maar het duurt ook weer zo’n drieënhalf uur om de batterij weer helemaal vol te krijgen.

Mario Kart Live: Home Circuit is veel leuker dan verwacht. Het maken van een eigen baan is heel erg eenvoudig en je wordt vooral tegengehouden door je eigen creativiteit, en een klein beetje door de snelheid van de kart. Er zit genoeg content in de bijbehorende game om je een flinke tijd te vermaken, maar zelfs een beetje door de kamer rijden is al leuk genoeg. Het is alleen wel een beetje jammer dat het een dure grap wordt om met meer mensen te spelen, vooral als je dat binnen een gezin wilt doen. Nintendo zou er goed aan doen om de software ook uit te brengen voor de telefoon, zodat je niet ook nog eens een extra Switch nodig hebt. Al met al is het wel weer een heel erg origineel en geslaagd idee waar je veel plezier aan zult beleven.