Doorgaan naar artikel
OnePlus 8T
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

Een uitstekend display en een accu die met de razendsnelle 65 Watt-oplader bijna niet leeg te krijgen is. Ligt je prioriteit echter bij cameraprestaties, dan is bijvoorbeeld de OnePlus 8 Pro toch een betere keuze.

OnePlus heeft de afgelopen tijd meer toestellen uitgebracht dan het ene toestel per halfjaar waar het mee begon. Niet alleen bestaat het portfolio momenteel uit de OnePlus 8 en OnePlus 8 Pro, daarnaast heeft het ook enkele OnePlus Nord-toestellen uitgebracht. Het meest recente toestel in de ‘reguliere’ OnePlus-serie is momenteel de OnePlus 8T. Volgens OnePlus een toestel dat tussen de OnePlus 8 en OnePlus 8 Pro in staat qua prijs en specificaties. In deze OnePlus 8T-review bekijken we hoe het toestel over de langere termijn bevalt en hoe deze zich tot andere toestellen verhoudt.

Specificaties:

  • 6,55 inch Fluid-AMOLED display met 120Hz, HDR10+
  • Snapdragon 865-chipset met 5G-ondersteuning
  • opties voor 8GB/128GB en 12GB/256GB
  • 48MP (wide, OIS) + 16MP (ultrawide) + 5MP (macro) + 2MP (diepte) camera’s
  • 16MP frontcamera
  • 4500 mAh accu met 65Watt charging

Design

De OnePlus 8T lijkt veel op zijn voorgangers, maar is door het vlakke scherm vooral vergelijkbaar met de OnePlus 8. Geen aflopende randen van het display dus, wat het gebruik alleen maar vergemakkelijkt. De cameramodule aan de achterzijde met vier camera’s en twee flitsen is vrij groot en steekt enkele millimeters uit.  Een hoesje is daarom aan te raden om de cameramodule te beschermen. Je kunt de telefoon zonder hoesje ook niet vlak op de tafel leggen, omdat de module niet in het midden zit. Met 188 gram is het toestel niet zwaar en het ligt prettig in de hand.

De OnePlus 8T is te ontgrendelen met een vingerafdrukscanner die in het scherm zit verwerkt. Deze werkt bij ieder nieuw model weer iets beter en doet zijn werk bij de OnePlus 8T prima. Ook de selfiecamera zin in het scherm verwerkt. Linksbovenin het scherm zit een kleine pinhole-cameramodule, die verder geen storend effect heeft op het display. Tenslotte heeft de OnePlus 8T een mooie kleurgradiënt in de glazen achterzijde. In het geval van ons reviewexemplaar is deze lichtblauw. Het is erg mooi, maar zal waarschijnlijk vaak in een hoesje verdwijnen.

Display

Het display is een van de hoogtepunten van de OnePlus 8T, want het is van hoge kwaliteit. De Fluid-AMOLED-technologie weet kleuren erg mooi weer te geven met voldoende helderheid om buiten in de (winter)zon te bekijken. Kleuren zijn diep, contrasten zijn hoog en het beeld is dankzij de hoge resolutie erg scherp. De 120Hz-verversing is in onze ervaring een must-have op een premiumsmartphone op dit moment. Het maakt de menu’s veel fijner om doorheen te scrollen en apps die hogere verversing ondersteunen kijken ook een stuk fijner.

De OnePlus 8 Pro heeft een vergelijkbaar scherm, maar deze heeft door de afgeronde schermranden toch wat nadelen. Gamen is lastiger op deze variant, omdat je soms slecht de randen van het scherm kunt aanraken, bijvoorbeeld als daar een knop in een game gepositioneerd is. Wat ons betreft is het display van de OnePlus 8T dan ook minstens net zo goed als van de OnePlus 8 Pro. Het enige wat de OnePlus 8 Pro wel heeft, is een speciale chip die video verbetert naar 120fps. Die chip zit helaas niet op de OnePlus 8T. Desalniettemin krijg je qua display erg veel waar voor je geld met de OnePlus 8T, waar bijvoorbeeld de iPhone 12 met zijn grote notch niet aan kan tippen.

Snelheid en gebruiksgemak

De OnePlus 8T is dankzij de Snapdragon 865 simpelweg voor elke dagelijkse taak van een smartphone ontzettend snel. Ook al claimt Apple de troon qua theoretische processorprestaties, in praktijk krijg je bij de OnePlus 8T en overige Snapdragon 865(Plus)-modellen een supersnel toestel in handen. Er zijn nauwelijks laadtijden bij apps. De combinatie met het snelle UFS3.1-geheugen (waarmee bestanden sneller gelezen worden) en de 120Hz-verversing maken dat alles snel en vloeiend op je scherm verloopt.

Het enige wat minder goed werkt, is de snelheid van het nemen van foto’s bij weinig licht. Binnenshuis of wanneer het buiten schemert of donker is, is het nemen van foto’s net een fractie te langzaam. En die fractie maakt veel uit. Vaak neem je een foto en zie je daarbij een bepaalde preview. Wanneer je de foto vervolgens terugkijkt, is de foto net iets later ‘echt’ genomen. Dit heeft te maken met de post-processing van de foto die elke smartphone doet. Het resultaat is dat je vaak denkt een goede foto gemaakt te hebben, maar uiteindelijk net het verkeerde moment hebt vastgelegd.

Fotoprestaties OnePlus 8T

Bovenstaande opmerking over camerasnelheid brengt ons bij de cameraprestaties in het algemeen. OnePlus-toestellen maken over het algemeen uitstekende foto’s, maar ons idee blijft toch dat zij de uitdager zijn tegenover de gevestigde merken. Bij de OnePlus 8T geldt dat de camera’s overdag allemaal goed presteren. De Sony IMX586 48MP hoofdsensor maakt de scherpste en helderste foto’s. Foto’s met de hoofdsensor overdag behoren dan ook tot de top van dit moment, met veel detail en heldere kleuren. Bij weinig licht kun je bovendien de uitstekende Nightscape-modus gebruiken om toch scherpe foto’s te krijgen met voldoende helderheid. Ook de portretmodus werkt goed. Bij weinig licht zijn bewegende objecten echter wel moeilijk om goed op de foto te krijgen. De Nightscape-modus helpt hierbij niet veel, waardoor foto’s van personen binnenshuis vaak niet scherp zijn.

De 16MP ultrawide is daarnaast een erg veelzijdige extra voor landschapsfotografie of om een groep mensen in beeld te brengen. In het donker neemt de kwaliteit van de 16MP helaas wel snel af: de OnePlus 8 Pro doet het hier veel beter. Die heeft dan ook twee 48MP sensoren en dat verschil merk je. Mocht je een ultrawide-camera belangrijk vinden, dan is de OnePlus 8 Pro toch een betere keuze. De macrocamera op de 8T is een leuke toevoeging, die met 5MP bovendien genoeg resolutie heeft voor bruikbare foto’s. De OnePlus Nord heeft bijvoorbeeld een 2MP macrosensor en die is simpelweg niet goed genoeg. Met de OnePlus 8T is de macrocamera alsnog lastig om scherp te krijgen, maar je kunt er zeker interessante close-up-foto’s mee maken.

Nieuwe videofeatures

Bij het uitbrengen van de OnePlus 8T bracht OnePlus twee nieuwe videotoepassingen uit. Enerzijds kun je met de OnePlus 8T ook video opnemen in de Nightscape-modus voor weinig licht. Dit is een handige toevoeging die bij filmen in het donker buiten video’s echt een stuk verbeterd, ook al wordt het beeld wat geler van kleur dan normaal. Deze videomodus is inmiddels ook naar andere OnePlus-smartphones uitgerold.

Daarnaast kwam met de OnePlus 8T ook de mogelijkheid om portretvideo’s op te nemen. Net als een portretfoto wordt hierbij de persoon in beeld verscherpt, terwijl de achtergrond vervaagd wordt (het bokeh-effect). Deze toevoeging geeft een extra dimensie voor creativiteit, met name voor leuke social media-video’s. Je krijgt namelijk een soort bewegende portretfoto’s waarbij de focus sterk op de persoon ligt. Helemaal vlekkeloos is de modus niet, want de camera is constant bezig achtergronden wel of niet in focus te brengen, of bijvoorbeeld stukjes haar dan weer wel en dan weer niet weg te filteren.

De videokwaliteit in het algemeen is overigens goed in orde. Met de 48MP hoofdsensor is onder alle omstandigheden goed uitziende 4K-video op te nemen tot 60fps. Ook is er slowmotion-ondersteuning tot 720p@480fps. De ultrawide-camera doet het vooral overdag goed. Wat daarnaast opvalt, is dat de foto’s die je tijdens het filmen kunt maken ook erg goed zijn. Samsung claimt dit als een van de hoogtepunten van de Samsung Galaxy S21 geldt, maar ook de OnePlus 8T stelt hierin niet teleur. De foto’s zijn scherp en bijna nooit bewogen.

Accuduur en 65Watt snelladen

De accuduur van de OnePlus 8T is met 4500 mAh voldoende om zorgeloos een dag door te komen. Daarin verschilt het toestel bijvoorbeeld met de OnePlus Nord, die toch een stuk minder lang mee gaat. Met de OnePlus 8T kun je bovendien ontzettend snel bijladen. De 65 Watt-oplader die je in de doos meekrijgt, laadt je telefoon op papier van 0% tot 100% op in 40 minuten. Onze ervaring bevestigt dat: je ziet de procenten letterlijk per zoveel seconden omhoog gaan. Daarnaast is de meegeleverde kabel een USB-C naar USB-C kabel. Je kunt je telefoon dus ook gebruiken om accessoires zoals oordopjes op te laden. Draadloos laden wordt overigens niet ondersteund door de OnePlus 8T. Desalniettemin zijn de accuduur en de laadmogelijkheden ontzettende sterke punten van dit toestel.

Conclusie

De OnePlus 8T combineert een erg goed scherm met topprestaties qua snelheid, plus een accu die dankzij het extreem snelle opladen bijna niet leeg te krijgen is. Alleen op gebied van de camera’s legt deze smartphone het af ten opzichte van zijn eigen broertje: de duurdere OnePlus 8 Pro blijft hierin een betere keuze. Op zichzelf zijn de camera’s echter goed in orde, met een hoofdsensor die onder bijna alle omstandigheden goede foto’s en video’s kan produceren. De toevoeging van portretvideo’s is daarbij een leuke extra. Met een lanceringsprijs van €599 biedt de OnePlus 8T veel waar voor je geld en is het ook na een paar maanden nog steeds een aanrader.