Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

Battlefield 2042 heeft alles in huis voor een goede shooter waar men kan deelnemen aan echt flinke veldslagen. Grote maps, veel spelers en veel actie zijn hier de beste ingrediënten voor. Helaas kampt de game met flink wat bugs, grafische pijnpunten en het ontbreken van een goede balans. Gelukkig zijn dit dingen die in patches verholpen zouden kunnen worden. Laten we hopen dat dit snel gebeurt.

Het heeft even geduurd, maar eindelijk kunnen we aan de slag met Battlefield 2042. De populaire serie gaat vaak de strijd aan met concurrent Call of Duty en is ook dit keer vlak na de release van CoD: Vanguard uitgebracht. Of DICE met deze nieuwe titel wederom een waardige concurrerende titel heeft uitgebracht lees je in deze review.

In de twee voorgaande delen werden we flink terug in de tijd meegenomen. In Battlefield 1 stond de Eerste Wereldoorlog centraal en in Battlefield V draaide het volledig om de Tweede Wereldoorlog. DICE wilde met Battlefield 2042 weer wat anders en ontwikkelde de game die zich afspeelt in de nabije toekomst.

Battlefield 2042

Om direct met de deur in huis te vallen: Battlefield 2042 beschikt over verschillende modi, maar helaas ontbreekt er een singleplayer. Het is iets dat vrijwel in alle titels uit de serie aanwezig was, maar dit keer zullen we het zonder moeten doen. Hoewel het voor de meeste fans toch draait om de multiplayer, is het jammer niet even lui op de bank aan de slag te kunnen gaan met een verhaalmodus waarbij je wordt geleid door een goed verhaal en veel actie, vliegende kogels en explosies. DICE komt hierbij de spelers wel tegemoet met extra mulitplayer modi. Hiermee bestaat Battlefield 2042 voornamelijk uit drie grote onderdelen, namelijk All-out Warfare, Hazard Zone en Battlefield Portal. De eerstgenoemde is de standaard multiplayer waarbij gekozen kan worden uit twee spelvormen. Het gaat hier om Conquest en Breakthrough, twee bekende vormen uit de serie.

Battlefield 2042

Een totaal nieuwe ervaring is de Hazard Zone. Deze modus heeft erg veel weg van games als Escape From Tarkov en Hunt: Showdown. Het doel is dat je met je team en nog enkele andere teams op zoek gaat naar data drives. Deze drives zijn op verschillende plekken te vinden en zullen veiliggesteld moeten worden. Per teamlid kunnen er drie drives meegenomen worden naar het extractiepunt. Dit klinkt vrij simpel, maar uiteraard ben je niet alleen. Andere teams zullen ook op zoek gaan naar die drives en zullen er alles aan doen om deze te bemachtigen. In vrijwel alle gevallen loopt dit uit tot een vuurgevecht. Het grote verschil is dat wanneer je met je team in Hazard Zone dood gaat, dat het dan ook direct over is en geen mogelijkheid op terugkeer is. Je volledige uitrusting inclusief eventuele verzamelde data drives liggen voor het oprapen en die ben je dan ook kwijt. Dit werkt overigens ook andersom wanneer jij met je team als winnaar uit de bus komt. Naast dat er andere spelers hetzelfde doel delen, zijn er nog flink wat AI-vijanden aanwezig. Deze computergestuurde soldaten zullen er alles aan doen om iedereen te stoppen die de drives wil pakken. Je zult dus flink op je hoeden moeten zijn. Het concept is leuk en weer wat anders dan de standaard multiplayermodi die we al jaren kennen. Wat Hazard Zone ook extra leuk maakt is dat je na het maken van kills, verzamelen van data drives en een succesvolle extractie Dark Market-credits kunt verdienen. Met deze in-game valuta kan je een eigen loadout samenstellen waarmee je Hazard Zone in gaat. Wees hier wel voorzichtig mee, want als je team het niet overleeft ben je alles wat je meeneemt in de game dus kwijt. Dit systeem zorgt ervoor dat je wilt blijven spelen omdat je een betere loadout wilt samenstellen, maar brengt ook de nodige spanning met zich mee.

Battlefield 2042

De derde modus is sinds de aankondiging \waar vele het meeste naar uit hebben gekeken. We hebben het natuurlijk over Battlefield Portal, waarmee je de afgelopen twintig jaar Battlefield nog eens kunt herbeleven, althans een deel daarvan. DICE heeft namelijk twee maps uit Battlefield 1942, Battlefield 3 en Battlefield Bad Company 2 onder handen genomen en beschikbaar gesteld in Battlefield Portal. Vanuit hier kunnen gamers snel en eenvoudig een game starten en nostalgische ervaringen herbeleven. De ontwikkelaars hebben naast de originele maps ook de originele spelvormen, wapens en audio gebruikt. Dit alles maakt het erg leuk om maps van deze games nog eens te spelen, vooral als je deze destijds helemaal grijs hebt gespeeld. Vooralsnog zijn het enkel twee maps per game, maar zou de modus in de toekomst nog uitgebreid kunnen worden. Hierin zouden niet alleen ontwikkelaars, maar ook derden vanuit een community content kunnen creëren. Vaak zitten hier veel creatievelingen tussen die de leukste onderdelen wel bij elkaar weten de proppen voor een leuke lobby.

Battlefield 2042

Alles wat in Battlefield 2042 is verwerkt biedt de game veel potentie om weer één van de beste shooters te worden. Helaas zijn er toch wat dingen die hier wat roet in het eten gooien. De game heeft namelijk flink wat last van bugs en regelmatig flinke framedrops. Dit laatste speelt voornamelijk in de drukkere gebieden wanneer er veel op je scherm gebeurt. Daarnaast zal DICE ook nog flink aan de slag moeten als we kijken naar de balans tussen de verschillende wapens. Gelukkig zijn dit wel allemaal punten die ze met patches kunnen verbeteren of volledig kunnen verhelpen, dus laten we hopen dat dit snel gebeurt, want het komt de game niet echt ten goede. Gelukkig kent de game ook sterke en unieke kanten. Denk hierbij aan de extreem grote maps waarbij je met 128 spelers gelijktijdig de doelen probeert te behalen. Hierbij ontkom je simpelweg niet aan een vuurgevecht en is het vooral rondom de verschillende punten in de map erg druk. Dit heeft als keerzijde dat je tussen de controlepunten door vrij weinig kunt beleven. Je kunt met de benenwagen minutenlang lopen zonder iemand tegen te komen en vaak zijn deze gebieden in de maps ook wat saai en eentonig in tegenstelling tot de vaak prachtige omgevingen rondom de controlepunten. De grote maps zijn overigens wel ideaal voor de verschillende voertuigen die op hun beurt soms wel een beetje te krachtig aanvoelen. Het zal namelijk regelmatig voorkomen dat je vanuit een helikopter of tank wordt neergeschoten.

Battlefield 2042

Qua gameplay zijn de gevoelens een beetje gemengd. Aan de ene kant biedt Battlefield 2042 een nieuwe, grote beleving zoals we die nog niet eerder hebben gezien. Extreem grote maps, veel gelijktijdige spelers, veel actie, veel verschillende speelstijlen en veel extra elementen die de wauw-factor moeten bezorgen. Denk hierbij aan een immens grote tornado die zo af en toe opduikt en een deel van de map volledig omgooit. Het zicht wordt belemmert, je uitrusting functioneert niet goed meer en voertuigen worden door de lucht geslingerd. Zo zijn er verschillende elementen toegepast op verschillende maps. Maar aan de andere kant lopen we ook tegen wat minpunten aan. Zo zijn de wapens vrij lastig te controleren. DICE heeft ervoor gekozen om de verspreiding van de kogels na het verlaten van de loop een willekeurige richting te geven wanneer je tijdens het lopen schiet of wanneer je de trekker langer overhaalt. Dit voorkomt dat je vanaf één vast punt vijanden aan de andere kant van de map makkelijk neer kunt schieten. Maar aan de andere kant zorgt dit er ook voor dat je op kortere afstanden ook gewoon veel kogels mist en dat je zomaar het loodje legt terwijl je eigenlijk in het voordeel zou moeten zijn. Het idee erachter is goed, maar zal nog beter uitgewerkt moeten worden.

Ook de audio is vrij slecht en mag nog weleens onder handen worden genomen in een patch. Het geluid is af en toe veel te luid of kraakt, waardoor je niet goed kunt horen waar de voetstappen vandaan komen. Battlefield 2042 heeft veel in zijn mars, alleen komt het er nog niet helemaal goed uit. Hopelijk kan DICE hier op korte termijn verandering in brengen, want ze zullen anders snel veel spelers verliezen die hun schietgrage vingers aan andere games wijden.

Battlefield 2042 is voor deze review gespeeld op de pc. De game is ook verkrijgbaar voor PlayStation 5, Xbox Series X|S, PlayStation 4 en Xbox One.