Doorgaan naar artikel
EPOS H3PRO Hybrid
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

De EPOS H3PRO Hybrid is een flink verbeterde versie van de H3 Hybrid. De headset is zonder vertraging draadloos te gebruiken middels de bijgeleverde dongle, maar ook met kabel. Alleen de prijs is wat aan de hoge kant, maar dat is het wel waard.

De naam EPOS bestaat pas sinds 2020, maar toch is de organisatie niet nieuw. Het bedrijf bestaat al sinds 2003, maar was eerder bekend onder de naam Sennheiser Communications. Sinds 2020 hebben ze flink wat headsets op de markt gebracht, waarvan de meeste niet draadloos waren. Ook kwam het bedrijf eerder met een hybride variant, de H3 Hybrid, een headset met kabel maar ook met bluetooth-ondersteuning. Wij kregen de grote broer, de EPOS H3PRO Hybrid, toegestuurd en hieronder kun je lezen hoe ons dat is bevallen.

De H3PRO Hybrid lijkt qua uiterlijk enorm veel op zijn kleinere broertje. Dit betekent dat de headset ook wat kleinere oorschelpen en een iets andere microfoon heeft dan de H6PRO-lijn. Mocht je grotere oren hebben dan gemiddeld, dan zou het kunnen dat de kussens wat op je oren komen te zitten. Wij hebben hier gelukkig geen last van gehad en de headset sluit bij ons dan ook perfect aan. Qua gewicht is de headset ongeveer gelijk aan de H6PRO Closed en dat betekent dat ie maar tien gram zwaarder is dan de normale H3 Hybrid-variant. Dit zorgt ervoor dat de headset lekker op je hoofd zit, zelf als je deze een paar uur achter elkaar draagt. De microfoon is zoals bij de meeste headsets van EPOS los te halen, maar dit gaat wel een stukje stroever dan bij de H6PRO-serie.

Tot zover lijkt de H3PRO Hybrid behoorlijk op de vorige variant, maar er zijn wel degelijk een paar essentiële verschillen. Het meest belangrijke verschil, iets wat de H3 Hybrid miste, waardoor die score lager uitviel, is dat de H3PRO Hybrid compleet draadloos te gebruiken is door middel van de bijgeleverde dongle. Maar mocht je geen mogelijkheid hebben om de dongle aan te sluiten, als je wilt gamen in handheld-modus op een Switch bijvoorbeeld, dan kun je nog steeds gebruikmaken van de bijgeleverde kabel. Het is zo’n enorme verbetering ten opzichte van het vorige model en een waar wij in ieder geval heel gelukkig van worden. Ook het gemak waarmee de headset te verbinden is, is echt een groot pluspunt. Wij hebben de headset gebruikt op een Windows-pc, maar ook met een Macbook. Het is een kwestie van de dongle in de usb-poort stoppen en het maken van de verbinding gaat gewoon automatisch. De dongle maakt geen gebruikt van bluetooth, waardoor je ook geen last hebt van vertraging en dat is natuurlijk precies goed als je aan het gamen bent.

Het andere grote verschil met het kleine broertje, is de toevoeging van ANC. Dit zorgt ervoor dat constante achtergrondgeluiden weggefilterd worden. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het geluid dat je pc maakt of een afzuigkap. Het zorgt er niet voor dat je helemaal niks meer hoort van buitenaf, maar over het algemeen hoor je de andere geluiden wel een stukje zachter dan anders. Zeker tijdens het gamen is het fijn om niet gestoord te worden door constante geluid op de achtergrond, dus de toevoeging van ANC is erg welkom.

Wat betreft de geluidskwaliteit is het precies wat je van EPOS mag verwachten. Het geluid is helder en de bass is redelijk. Als je het meest uit dit apparaat wilt halen, dan zul je de headset wel aan moeten sluiten op een Windows-pc. EPOS Gaming Suite is namelijk alleen verkrijgbaar voor Windows. Hoewel je niet heel veel kunt instellen middels de software, kun je wel het 7.1 Virtueel Surround Sound activeren. Dit zorgt voor ruimtelijk geluid tijdens het gamen of film kijken. Hoewel het natuurlijk virtueel is, klinkt het zeker niet onaardig. Daarnaast kun je ook presets gebruiken voor muziek, spraak of film. De software is verder vrij beperkt, maar je haalt er wel het meest mee uit de H3PRO Hybrid.

De headset gaat minimaal negentien uur mee, dat is wanneer je ANC hebt geactiveerd. Wanneer je dat niet doet, zal je de H3PRO Hybrid ongeveer tien uur langer kunnen gebruiken. Het is lang genoeg om een dag of twee mee door te komen, maar mocht je zonder accu komen te zitten, dan is het ook nog mogelijk om tijdens gebruik op te laden. Vooral dat laatste is ook erg handig, maar zal vrijwel alleen toepasbaar zijn voor pc-gamers.

Zoals eerder vermeld, heeft deze headset ook de mogelijkheid om een apparaat aan te sluiten via bluetooth. Dit is een functie die het vorige model ook al had en maakt het makkelijk om bijvoorbeeld je telefoon te gebruiken tijdens het gamen. Op die manier zou je dus een telefoongesprek kunnen voeren terwijl je midden in een potje Call of Duty zit. Natuurlijk zou je de headset via Bluetooth ook draadloos op je pc kunnen aansluiten, maar dan heb je helaas wel last van vertraging, dat is dus niet de bedoeling.

De H3PRO Hybrid is een flink verbeterde versie van de H3 Hybrid. Deze headset is draadloos te gebruiken zonder vertraging en heeft ANC. Daarnaast kun je ook gewoon je telefoon aansluiten via bluetooth en tijdens het gamen een telefoongesprek voeren. De headset is niet al te zwaar en is prima te gebruiken voor lange sessies. De headset heeft wel een iets hogere adviesprijs dan de voorgaande modellen, namelijk € 279,-. Uiteindelijk is dat het wel waard, maar wij kunnen natuurlijk niet bij iedereen in de portemonnee kijken.