Doorgaan naar artikel
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

De EPOS GSX 1000 2nd edition is een fantastisch stukje hardware. Het geluid is erg goed, maar dat zijn wij wel gewend van EPOS. Het is vooral het gebruiksgemak dat het de moeite waard maakt.

EPOS timmert al en tijdje aan de weg als het gaat om gaming-audio. In de afgelopen jaar hebben ze een behoorlijk aantal headsets op de markt gebracht, waaronder de EPOS H6PRO. Maar goed geluid is natuurlijk niet alleen afhankelijk van de juiste headset, ook een goede geluidskaart is erg belangrijk. Het bedrijf bracht eerder al de GSX 300 en de GSX 1000 op de markt, maar bij die laatste was er ruimte voor verbetering. Wij gingen de afgelopen paar weken aan de slag met de EPOS GSX 1000 2nd edition en hieronder kun je lezen hoe dat is bevallen.

Om even bij het begin te beginnen, de EPOS GSX 1000 2nd edition is een externe geluidskaart die je door middel van USB kunt aansluiten op een pc of Mac. Het apparaat heeft ondersteuning voor geluid in stereo en 7.1-surround. De GSX 1000 is vierkant, zwart en is eigenlijk een grote volumeknop met een touchscreen in het midden. Aan de achterkant zijn vier aansluitingen, twee voor de headset (geluid en microfoon), een voor externe speakers en USB-C om het apparaat aan te sluiten op je pc of Mac. Daarnaast zitten er nog vier lampjes op, in de vorm van een streepje, waarmee je snel naar een andere preset kunt gaan. Het vormt een geheel dat absoluut een prominent plekje verdient op je bureau.

Bijna alle instellingen regel je via het touchscreen. Zo kun je eenvoudig wisselen tussen stereo en  7.1-surround, tussen de headset of externe speakers, kun je instellen of je naar muziek aan het luisteren bent, een film aan het kijken of een game aan het spelen bent. Wanneer je kiest voor 7.1-geluid, krijg je nog de optie om te kiezen waar het geluid vandaan moet komen en hoe krachtig het surround-effect moet zijn. Ook zit er een instelling op waarmee je kunt kiezen in welke mate je jezelf kunt horen tijdens het praten. Het wijst zich allemaal vanzelf en laat zich enorm eenvoudig bedienen.

Het display is zwart met rode tekens en na een aantal seconden dimt het scherm en zie je alleen nog hoe hard het volume staat. De volumeregelaar voelt heerlijk soepel aan en je kunt eenvoudig kleine stapjes omhoog of omlaag gaan in volume. Door middel van op het scherm te klikken, krijg je weer alle mogelijk opties te zien. Ons enige puntje van kritiek op het ontwerp, is de plaatsing van de vier lampjes waarmee je een preset kunt kiezen. Deze zitten precies in de hoek, in de buurt van de volumeregelaar, waardoor het regelmatig voorkomt dat je per ongeluk een preset activeert. Niet een heel groot probleem, maar als we dan toch iets moeten noemen. Wat ons betreft hebben de lampjes helemaal geen echte meerwaarde, want binnen een aantal seconden heb je precies wat je wilt.

Wat betreft het geluid, wat natuurlijk best belangrijk is bij een geluidskaart, hebben wij weinig aan te merken. Het geluid is goed, precies wat je kunt verwachten van EPOS. We hebben de GSX 1000 geprobeerd met verschillende headsets, waaronder de EPOS h3, EPOS H3PRO Hybrid en EPOS H6PRO. Met name die laatste lijkt een perfecte combinatie te zijn met deze geluidskaart en zal je ervaring naar een hoger niveau tillen. Niet alleen is dit apparaat geschikt voor gamen, ook hebben we deze combinatie gebruikt voor online meetings, het kijken van films en het luisteren naar muziek. Wat ook goed is om te vermelden, is dat deze geluidskaart ook prima werkt op een niet-Windows computer. Het was ook op een Macbook een kwestie van inpluggen en gaan. Dit maakt de EPOS GSX 1000 2nd edition ook erg gebruiksvriendelijk.

De EPOS GSX 1000 2nd edition is een perfecte uitbreiding voor je gaming-setup. Combineer het met een goede headset en je zult merken dat het echt wat toe zal voegen aan je game-ervaring, maar ook aan het kijken naar films en luisteren naar muziek. Het apparaat is klein en ziet er goed uit, dus zal het niet mistaan op je bureau. De bediening gaat via de geluidskaart zelf en je kunt het dus tijdens het gamen aanpassen en hoeft het niet via allerlei instellingen te regelen. Wij kunnen niet anders dan de EPOS GSX 1000 2nd edition aanbevelen.