review
Like a Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii

Conclusie
Like a Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii is een heerlijke ouderwetse Ryu Ga Gotoku Studio-game waar je je uren mee kunt vermaken. Helaas is het verhaal flinterdun en hangt het met toevalligheden aan elkaar vast. Gelukkig heeft het niet heel veel invloed op het plezier dat je kunt beleven met Majima Goro.Het is al meer dan een jaar geleden dat Like a Dragon: Infinite Wealth verscheen en Ichiban Kasuga en zijn vrienden neerstreken op Hawaii. Voor het eerst in de franchise speelde het zich niet af in Japan, maar op de Amerikaanse eilandengroep. Ryu Ga Gotoku Studio zal ongetwijfeld enorm veel tijd en geld hebben gestoken in het ontwerpen van de locatie. Daarom is het ook niet meer dan logisch dat ze Hawaii nogmaals gebruiken voor hun nieuwste game: Like a Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii. Wij gingen de afgelopen weken met de game aan de slag en hieronder kun je lezen hoe dat is bevallen.
In Like a Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii draait het verhaal om Majima Goro. Majima ontwaakt op het strand en is zijn geheugen kwijt. Hij wordt gevonden door een jongetje met de naam Noah. Noah neemt Majima mee naar de bar van zijn vader. De mensen die daar over de vloer komen, bestaan vooral uit piraten. Majima krijgt het aan de stok met ze en de ‘Mad Dog of Shimano’ is het vechten nog niet verleerd. Op een gegeven moment weet hij zelfs een piratenkapitein te verslaan en dat betekent dat hij nu de trotse bezitter is van een piratenschip. Samen met de bemanningsleden en Noah vaart Majima naar diverse locaties in de buurt van Hawaii. Ze belanden van het ene avontuur in het andere.
De meeste Yakuza– en Like a Dragon-games hebben een interessant en diepgaand verhaal, maar dat kunnen we niet zeggen over Like a Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii. Alles hangt van toeval aan elkaar en daardoor is het ook lastig te volgen. Het ene moment word je wakker op een strand en een paar uur later ben je kapitein en heb je een eigen piratenschip, omdat je het aan de stok kreeg met de vorige eigenaar. Het lijkt er heel erg op dat de mensen van Ryu Ga Gotoku Studio graag een piraten-game wilden maken, maar met tegenzin ook nog een verhaal moesten schrijven om het enigszins logisch te maken. Nu zijn wij gewend dat er de meest absurde dingen in een Like a Dragon-game gebeuren, maar zelfs met die kennis is het nog steeds allemaal vergezocht. Op de helft van de game hadden wij zelfs de neiging om cutscenes over te slaan. Een doodzonde, zeker bij games van deze ontwikkelaar.
Gelukkig is het verhaal ook direct het enige aspect van de game dat minder is dan wat wij gewend zijn. In Like a Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii keren wij weer terug naar het oude vechtsysteem dat we kennen van de Yakuza– en Judgment-games. Majima heeft de beschikking over twee verschillende vechtstijlen: Mad Dog and Sea Dog. De Mad Dog-stijl is de stijl die we kennen van Majima Goro: snel en stijlvol. In de Sea Dog-stijl vecht je met zwaarden en een pistool. Hoewel beide manieren van vechten voor- en nadelen hebben, heeft Sea Dog toch wel onze voorkeur. Het is misschien wel iets trager dan Mad Dog, maar geschikt voor grote groepen vijanden en die kom je nogal vaak tegen. Ook kun je weer gebruikmaken van zogenaamde ‘heat actions’, speciale acties die je kun uitvoeren met één druk op de knop als je meter vol is. Anders dan we gewend zijn, moet je dit keer rennen om de actie uit te kunnen voeren. Dit maakt het een stuk lastiger om te gebruiken. Het is onduidelijk waarom Ryu Ga Gotoku Studio hiervoor heeft gekozen, maar het valt wel op. Hoewel er een stuk minder strategie bij komt kijken dan bij turn-basedgevechten, wordt het op geen enkel moment saai. Je kunt namelijk ook steeds meer moves vrijspelen, waardoor het interessant genoeg blijft tot het einde.
Een aanzienlijk deel van Like a Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii speelt zich af op zee. Natuurlijk ben jij niet de enige piraat en kom je met regelmaat vijandige vaartuigen tegen. Je schip is uitgerust met een machinegeweer aan de voorkant en kanonnen aan de linker- en rechterkant van je schip. Je machinegeweer is niet zo heel krachtig, vooral later niet, maar die kun je bijna constant gebruiken. De twee kanonnen zijn een stuk sterker, maar je moet een tijdje wachten voordat je ze weer kunt gebruiken. In feite gebruik je eerst het ene kanon, draai je je schip, en vervolgens gebruik je het andere kanon. Dit wissel je net zo vaak af tot je tegenstander is verslagen. Heel erg ingewikkeld is het allemaal niet, maar leuk is het wel. Zeker ook omdat je jouw schip kunt voorzien van verschillende upgrades. Zo kun je je standaard kanon vervangen door bijvoorbeeld laserstralen. Het is absoluut geen World of Warships, maar leuk is het wel.
Wat ook leuk is, zijn de verschillende mini-games die je kunt spelen. Zo is het, zoals altijd, weer mogelijk om retro-games te spelen, onder andere op een Sega Master System, en zijn er ook arcadekasten te vinden. Dragon Kart is terug van weggeweest en ook kun je je weer uren vermaken met het voeren van dieren, zwaaien naar mensen om vrienden te maken en, niet te vergeten, karaoke. Het is precies wat je kunt verwachten van een Like a Dragon-game en eerlijk gezegd waren wij er ook weer aan toe.
Als laatste willen wij ook nog even Madlantis benoemen. Het is een van de locaties waar het verhaal zich afspeelt, maar een plek die we nog niet eerder hebben gezien. Madlantis is een geheim eiland dat ontstaan is uit een schepenkerkhof. Inmiddels is het een soort Las Vegas voor de piraten-onderwereld en lopen er alleen maar schaars geklede vrouwen en criminelen rond. Je kunt er van alles doen, maar het ziet er vooral heel erg tof uit. De eerste keer dat we aankwamen op Madlantis, viel onze mond open van verbazing. Het is ook gelijk een goed argument waarom je HDR zou moeten activeren (iets dat je handmatig moet doen in deze game), want de kleuren spatten echt van je scherm af. Hieruit blijkt dat Like a Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii niet alleen maar bestaat om kosten terug te verdienen voor de ontwikkeling van Hawaii, maar dat ook hier weer met enorm veel passie aan gewerkt is.
Like a Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii is een echte Ryu Ga Gotoku Studio-game, maar doet ons meer denken aan de Yakuza-games dan aan Like a Dragon. Zeker ook omdat de gevechten nu niet turn-based zijn, wat wij helemaal niet zo erg vinden. Majima Goro is een heerlijke protagonist en past perfect in het vreemde plaatje. Helaas is het verhaal niet van hetzelfde niveau als voorgaande games en dat is jammer, want dat had het geheel nog beter gemaakt. Gelukkig hoeft dat de pret niet te drukken en kun je je uren vermaken met deze game.
Like a Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii is voor deze review gespeeld op pc. De game is verder verkrijgbaar PlayStation 5, Xbox Series X|S, PlayStation 4 en Xbox One.