Doorgaan naar artikel
Hordes of Hunger
Sander Van den Berg
Sander Van den Berg
redacteur games
Profiel

Conclusie

Hordes of Hunger is een erg leuke roguelite. De verschillende krachten die je krijgt, maken je steeds wat sterker en de extra powerups tijdens de run zorgen ervoor dat geen speelsessie hetzelfde is. Het bedenkelijke camerawerk en de kleine foutjes zorgen voor een ruw randje dat hopelijk voor de volledige release gladgeschuurd wordt.

Hordes of Hunger is een aankomende roguelite arena-slasher, ontwikkeld door Hyperstrange. Roguelites zijn lichtere varianten van roguelike-spellen. Bij het doodgaan behoud je jouw vergaarde spullen en upgrades en de roguelites zijn doorgaans meer actierijk. Denk bij roguelites aan fantastische spellen zoals Dead Cells en Hades. Kan Hordes of Hunger zich meten aan eerdergenoemde grootheden? We mochten al aan de slag met een vroege versie en je leest er alles over in deze preview.

Hordes of Hunger

In het spel speel je als Mirah. Een kwaadaardig wezen heeft zijn zinnen gezet op het overnemen van haar wereld. Met een lading aan monsters probeert hij het land stukje bij beetje te veroveren. Via verschillende ‘waves’ vallen er hordes monsters de verschillende gebieden binnen en aan jou de schone taak ze er vriendelijk, doch dringend weer uit te rammen. Elk level kent verschillende stadia, waarin het verschilt van iemand assisteren tot het kapotmaken van dingen. Na een aantal opdrachten te hebben voltooid, kom je oog in oog te staan met een Guardian. Een soort van eindbaas die je dient te verslaan.

Omdat het een roguelite betreft, ga je vaak dood. Dit is minder erg dan je zou denken. Elke ‘run’ die je doet, levert je materialen op. Deze materialen in de vorm van gouden veren kun je inzetten om jouw vaardigheden op te krikken. Zo kun je jouw slagvaardigheid beter maken, jouw actieradius vergroten of ervoor zorgen dat je magische aanvallen krachtiger zijn, om maar een greep uit het aanbod te noemen.

Elke keer dat je doodgaat, neem je wel al je kennis mee. Dat resulteert dus in dat je steeds sterker wordt, waardoor je weer wat verder komt. Deze herhaling van zetten werkt verslavend. We zagen dit natuurlijk al in andere spellen, maar wat ons betreft blijft dat nooit vervelen. Welk jasje je er ook overheen giet en in welk verhaal je dat ook onderdompelt, het cirkeltje is perfect rond en speelt lekker weg. Even snel nog een rondje voor die extra veren, zodat je die vaardigheid net even wat sterker kunt maken. Daarbij worden de upgrades incrementeel duurder. Dus hoe sterker je wilt worden, hoe meer vijanden je moet verslaan.

Als je vijanden verslaat tijdens de waves, laten ze ervaringspunten vallen. Raap je die op, dan stijgt jouw meter. Wanneer de meter vol is, verschijnt er een keuzemenu met drie verschillende krachten waar je uit moet kiezen. Daar kun je er dan eentje van kiezen die je die run kunt gebruiken. Deze krachten zijn dan drie keer sterker te maken als ze weer als keuzeoptie verschijnen. Ga je dood, dan verdwijnen die krachten weer. Dit spelmechanisme zie je ook terug in Death Must Die en Vampire Survivors.

Hordes of Hunger

Dit geeft een leuke twist aan de gameplay, want geen run is hierdoor hetzelfde. Elke keer zijn de keuzeopties anders en kies je daardoor dus een andere weg op de beslisboom. De ene keer ben je een machtige krijger die keihard slaat en de andere keer een magische verschijning met ondersteuning van vallende meteorieten en krijg je gezondheid elke keer als je een aanval ontwijkt. Het nodigt heel erg uit om de verschillende krachten uit te proberen, waardoor je net even een andere speelstijl moet aanmeten.

Hordes of Hunger is dus in de basis best een vermakelijk spel. Helaas kent het ook een mindere kant. De camera is bijvoorbeeld net niet lekker. Je volgt op een te grote afstand de protagonist. In drukke omgevingen waar veel gebouwen staan, gebeurt het nog wel eens regelmatig dat een object in de weg staat en jij niets ziet. Daardoor verlies je snel het overzicht en dat is vervelend, zeker als het wat drukker is qua vijanden. Er zijn krachten waarbij je niet veel hoeft te doen en er automatisch dingen worden getriggerd in je directe omgeving, maar als je wat preciezer moet vechten, is dat wel echt heel erg lastig.

Ook komt het nog al eens voor dat Mirah dingen twee keer achter elkaar zegt, alsof ze blijft hangen. Kleine dingetjes verder hoor, we hopen dat de ontwikkelaars hier echt nog wel even wat aandacht aan besteden. Een snelle scan op de Steampagina geeft in ieder geval aan dat wij niet de enige zijn die daar last van hebben.

Hordes of Hunger

Deze preview van Hordes of Hunger hebben wij op pc gespeeld en is vanaf 6 mei beschikbaar via Steam. Tot die tijd kun je jouw honger stillen met de demo die op Steam beschikbaar is. Het spel komt in vroegtijdige toegang uit en de verwachting is dat dit zes maanden duurt. Laten we hopen dat de ontwikkelaars goed naar de community luisteren, want ze hebben hier best een leuk spel in handen met nog best wat ruwe randjes eraan.