Doorgaan naar artikel
Pride and Prejudice and Zombies
Feargal Agard
Feargal Agard
Profiel

Conclusie

Pride and Prejudice and Zombies (2016) gaat net zoals in de originele versie van Pride & Prejudice (2005), over Mr. Darcy en Elizabeth Bennet die ondanks hun trots en vooroordelen over elkaar, toch verliefd worden, maar dan tijdens een strijd tegen gruwelijke zombies. Deze film heeft een goede combinatie van humor, lachen, spanning, schrikken en bloederige momenten. Een bekend verhaal met een geheel nieuwe en eigen twist.

Pride and Prejudice and Zombies (2016) gaat net zoals in de originele versie van Pride & Prejudice (2005), over Mr. Darcy (Sam Riley) en Elizabeth Bennet (Lily James) die ondanks hun trots en vooroordelen over elkaar, later, toch tot elkaar getrokken worden in de liefde. Echter, in dit verhaal gaat het ook over hun strijd tegen zombies. Het Victoriaanse Engeland in de negentiende eeuw heeft dankzij zijn wereldwijde handel prachtige producten ten koste van anderen kunnen verwerven. Het nadeel dat de handel heeft meegebracht zijn onbekende ziektes. Eén van deze ziektes bestaat uit het zombie-virus: ondode mensen met een onverzadigbare honger naar menselijke hersenen. Doordat miljoenen zombies de levens van de ‘levenden’ (de Engelsen) bedreigden, werd er besloten om een grote muur om de stad Londen te bouwen en een diep koninklijk kanaal aan te leggen dat het noorden en zuiden van Engeland scheidt. Er is maar één brug waar men overheen kan.

Ondertussen zijn alle landgoeden en paleizen in het land omgebouwd tot heuse forten. Ook zijn de rijken, hoogopgeleiden, vaders, moeders, dochters en zonen opgeleid in de Japanse en Chinese vechtkunsten. Terwijl Mr Darcy en Elizabeth elkaar veroordelen en trotseren, beginnen de zombies langzamerhand toe te slaan. Er wordt zelfs voorspeld dat het de laatste strijd zou zijn, waarbij de zombies door middel van de zombie-apocalyps, geleid door de vier ruiters en de antichrist, de mensheid zullen verslaan. De strijd barst los wanneer Mr Darcy en Elizabeth eindelijk voor elkaar beginnen te vallen. Zullen ze deze strijd overleven? En gaan Mr. Darcy en Elizabeth eindelijk met elkaar trouwen? Of zal deze film een minder gelukkig einde tonen?

Pride and Prejudice and Zombies

Pride and Prejudice and Zombies is gebaseerd op een gelijknamige literaire parodie, geschreven door Seth Grahame-Smith en gepubliceerd in 2009. Dit met zombies gevulde boek is gebaseerd op het originele Pride & Prejudice (1813), geschreven in de negentiende eeuw door Jane Austen. De nieuwe film is geregisseerd en geschreven door Burr Steers, met Lily James (Cinderella) en Sam Riley (Maleficent) in de hoofdrollen. Deze film die deels als parodie en cynisch ervaren kan worden, vormt een lugubere komedie over een negentiende eeuws romantisch en dramatisch verhaal. Een dergelijke parodie op een klassieker komt vaker vaker voor, denk maar aan soortgelijke filmproducties zoals Scary Movie (2000) en Shaun of the Dead (2004). Meestal is het dan een eng verhaal dat humoristisch wordt gemaakt. Dit is echter een drama verhaal dat spannender en wat meer komisch gemaakt wordt. Ook is het een ander soort humor: wat stijlvoller, sarcastisch, cynisch en Britser (een beetje van het droge humor). Maar laat je niet afschrikken, want het zijn goede grappen en een leuke opzettelijke manier waarmee met het negentiende eeuwse kakkerige Britse taalgebruik en dialogen wordt ingezet. De overige cast bestaat uit Jack Huston (American Hustle), Bella Heathcote (Dark Shadows), Douglas Booth (Jupiter Ascending), Matt Smith (Terminator Genisys), Charles Dance (The Imitation Game), Lena Headey (300: Rise of an Empire), Suki Waterhouse (The Divergent Series: Insurgent), Emma Greenwell (Holy Ghost People), Dolly Wells (45 Years), Tom Lorcan (Little Pieces), Ellie Bamber (The Falling), Millie Brady (Legend), Sally Phillips (Set the Thames on Fire) en Jess Radomska.

Pride and Prejudice and Zombies

De film heeft een gek begin dat meteen aangeeft wat de toon van de film zal zijn. Zo kom je gelijk in de juiste stemming terecht. Wat ook opvalt, is dat ze een beetje van de Amerikaanse Mid-West perikelen gebruik hebben gemaakt, omdat men allemaal een wapen bij zich draagt. Vaak zie je ze gezellig rond de tafel zitten, terwijl ze allemaal hun eigen geweer schoonmaken, een heerlijk familiair tijdverdrijf. Daarnaast is iedereen geschoold in een oosterse vechtsport: de allerrijkste in de Japanse vechtkunsten, met ‘katana’ samurai zwaarden en de wat minder rijke of hooggeschoolden in de Chinese vechtkunsten, met dolken en kung-fu-achtige vechtbewegingen. Vaak spreken ze de bijbehorende talen, zoals Chinees (Kantonees of Mandarijn) en Japans. De dochters van de Bennet familie trainen dagelijks. Ze vechten tegen elkaar op het hoogste niveau en ze kunnen hier en daar rake klappen uitdelen. Door de film heen is ook te merken dat de Bennet-dochters flinke strijders zijn, die bepaalde mannen niet alleen verbaal maar ook fysiek een koekje van eigen deeg kunnen geven. Naarmate de film vordert is het op te merken dat het plot ongeveer hetzelfde verloopt als in de originele film, alleen gaat het soms anders (denk aan de zombies, de horror en thriller momenten, andere dialogen en plottwisten) en er is minder focus op serieuze, dramatische en romantische momenten en attitudes. De focus wordt gelegd op serieuze of rustige momenten die abrupt worden onderbroken door schrikmomenten, grappige scènes en vechtpartijen. Uiteraard zijn er, zoals bij elke zombiefilm, ook vele expliciete of bloederige momenten, waar zombies worden opgesneden en hun hoofden worden ingestampt. Wel moet ik zeggen dat die bloederige momenten niet overheersen, soms zijn ze niet in beeld te zien.

Pride and Prejudice and Zombies

De special effects zijn realistisch. De ondode mensen lijken net echt. Grootse bouwwerken, zoals het koninklijk kanaal en de muur en gebouwen van Londen, zijn prachtig in beeld gebracht. Grootse slagvelden en prachtige paleizen die omgebouwd zijn tot fort en naast alle oorlog is er ook schoonheid te zien. Zoals in de prachtige tuinen en natuurrijke landschappen en omgevingen. De toon van de film is grim genoeg om ons te overtuigen dat er inderdaad een zombie apocalyps in opkomst is, maar de film biedt je ook de mogelijkheid om de humor ervan in te zien. Het acteerwerk van de acteurs is niet per se van hoog artistiek niveau, alhoewel men dat eerder lijkt te herkennen in drama, romantische en epische films. De acteurs acteren zodanig goed dat alles geloofwaardig is en ze brengen de humor en spannende momenten goed over.

Pride and Prejudice and Zombies is zeker een leuke film. Een aanrader. Vooral als je wel kan lachen om een komische versie van de prachtige film Pride & Prejudice, maar ook als je de originele film niet kan waarderen, maar wel van een parodie kan genieten. (On)dood van het lachen gaat misschien wat ver, maar er heerst een goede combinatie van humor, lachen, spanning, schrikken en bloederige momenten. Een bekend verhaal met een geheel nieuwe en eigen twist.