Doorgaan naar artikel
Jeffrey van Beurden
Jeffrey van Beurden
Profiel

Het filmjaar 2015 mogen we met de jaarwisseling officieel toevoegen aan de rijke filmgeschiedenis. Hoewel we normaal gesproken bij “Het Filmarchief” kijken naar de films die 5, 10, 15 of 20 jaar geleden uitkwamen, kijken we in deze speciale editie terug naar de beste films van 2015. Hiervoor stelden we een ogenschijnlijk simpele vraag aan onze filmredactie: wat vond jij de beste film van 2015?

Aloys

Ex Machina

2015 was met Avengers, Star Wars en Jurassic World het jaar van de echte kaskrakers. Nationaal baarde vooral SPECTRE veel opzien, met maar liefst twee miljoen bezoekers in slechts twee maanden tijd. Toch viel de algehele kwaliteit dit jaar wel wat tegen. Ik bezocht de bioscoop dit jaar zo’n 100 keer maar werd minder vaak uit mijn stoel geblazen dan in 2014. De echte uitschieter kwam voor mij al vroeg. Ex Machina kwam uit op 30 april, twee weken na het Nederlandse debuut op het Imagine Film Festival. De lat was hoog gelegd en zou ook niet meer worden overtroffen. Voor mijn uitgebreide oordeel raad ik aan om onze recensie te lezen. Andere favorieten van mij waren Birdman, Steve Jobs, Sicario, The Tribe en Dear White People, maar geen was zo doeltreffend als Ex Machina.

Lees hier onze review van Ex Machina.

Stella

Youth

Wat is mijn favoriete film van 2015? Deze vraag is dit jaar moeilijker dan ik dacht. Vorig jaar zou ik hier moeiteloos een antwoord op hebben gegeven. Toen was het duidelijk welke film er voor mij uitsprong en had ik ook gelijk een top vijf paraat. Helaas ging het dit jaar niet zo soepel. Na ongeveer tachtig films in de bioscoop te hebben gezien werd het na een tijdje lastig om te kiezen. Welke vond ik nou het allermooist? Welke film ontroerde mij het meest of was het spannendst? Uiteindelijk moest ik van mezelf een keuze maken uit een drietal films. Na lang wikken en wegen was ik er uit. De mooiste en in mijn ogen beste film van 2015 is Paolo Sorrentino’s Youth. Dit prachtige portret van de jeugd, ouderdom en het verstrijken van tijd heeft mij tijdens het kijken diep geraakt. De beelden zijn een genot om naar te kijken en ook de soundtrack is erg mooi gekozen. Het acteerwerk van Michael Caine en Harvey Keitel is erg sterk en ook Rachel Weisz is prachtig in deze film. Heb je de film nog niet gezien? Ga nu! Wel al gezien? Bekijk dit pareltje dan nog eens.

Lees hier onze review van Youth.

Douwe

Ex Machina

De beste film van het jaar kiezen blijft altijd een lastige keuze. Daarom wil ik hier graag Birdman, Inside Out en Sicario nog even van een eervolle vermelding voorzien. Uiteindelijk heb ik toch gekozen voor de film die mij het meest is bijgebleven: Ex Machina. Ondanks dat de film al in april dit jaar uit kwam, denk ik nog geregeld aan hoe goed deze in elkaar zit. An sich is het een vrij typische genrefilm over kunstmatige intelligentie en de existentiële vragen die hierbij komen kijken. Waarin de film zich voor mij echter onderscheidt, is dat deze exact de juiste vragen oproept. Tijdens het kijken kreeg ik het gevoel dat schrijver en regisseur Alex Garland niet alleen de existentiële kwesties aankaart, maar ook de meer technische kant. Zo kun je je afvragen in hoeverre ‘robot’ Ava (Alicia Vikander) daadwerkelijk zelfbewust is en in hoeverre haar keuzes als het ware voorgeprogrammeerd zijn. Naast het ijzersterke verhaal is ook het camera- en acteerwerk in Ex Machina ronduit subliem. Van alle pareltjes van 2015, is dit toch de film die ik met het grootste plezier vaker opnieuw zal gaan kijken.

Lees hier onze review van Ex Machina.

Jeffrey

The Martian

Het is de tijd van de lijstjes en net als Douwe zou ik het oneerbiedig vinden als ik niet wat andere goede films uit 2015 van een eervolle vermelding voorzie. 2015 is het jaar van een van de succesvolste film ooit, Star Wars: The Force Awakens, die wonder boven wonder de torenhoge verwachtingen op zijn minst wist te evenaren. Daarnaast was Birdman op cinematografisch gebied een prachtige en ingenieuze film. Toch geef ik de titel van beste film van 2015 graag aan The Martian. Niet vaak wordt humor op zo’n goede manier gebruikt als in deze film. Hoofdrolspeler Matt Damon houdt de goede moed hoog in een uitzichtloze situatie, waardoor je een speciale band krijgt met zijn personage Mark Watney. De tegenslagen die hij krijgt te verduren, komen hierdoor nog harder aan: zowel voor Mark Watney als voor jou als kijker. De ingenieuze oplossingen die Watney vindt voor zijn problemen zijn bewonderenswaardig en de ietwat satirische noot richting NASA maakt het ontzettend leuk om naar te kijken. Mede dankzij deze juiste verhouding tussen komedie en drama, gun en geef ik The Martian een goede kans bij het komende award-seizoen.

Lees hier onze review van The Martian.

Meike

Victoria

Mijn favoriete film van 2015 is er eentje die waarschijnlijk (en helaas) door niet zo veel mensen gezien is. De beste film die ik in 2015 gezien heb is namelijk Victoria: een arthouse-film. Het vertelt het verhaal van een jonge vrouw genaamd Victoria (Laia Costa), die net in Berlijn is komen wonen en niemand kent, totdat ze de vriendengroep van Sonne (Frederick Lau) tegenkomt en besluit om met hen mee te gaan.

Hoewel ik eerlijk gezegd een grotere liefhebber van televisieseries ben dan van films (en al helemaal geen arthouse-films), heeft Victoria mij enorm positief verrast. Dat komt voornamelijk door het feit dat de ruim twee uur durende film in één take is opgenomen, iets wat in de tegenwoordige filmindustrie erg zeldzaam is. Wat deze film zo bijzonder maakt, is dat alles in en om de film heel authentiek en echt voelt. Als toeschouwer had ik van het begin tot het einde het gevoel dat ik deel uitmaakte van de film, iets waar tegenwoordig ook maar weinig films toe in staat zijn. Ook de keuzes voor de (voor ons Nederlanders vrijwel onbekende) acteurs en actrices zijn perfect. Zij acteren namelijk met echte, rauwe emotie, dat het voor de toeschouwer nog echter maakt. Kortom: een prachtige film om te zien en Victoria heeft van mij toch echt stiekem een beetje een arthouse-liefhebber gemaakt.

Lees hier onze review van Victoria.