Doorgaan naar artikel
Nickelodeon Kart Racers
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

Nickelodeon Kart Racers lijkt bijzonder veel op het populaire Mario Kart, maar weet dit succes bij lange na niet te evenaren. Het aantal beschikbare personages is te beperkt en het ontbreken van stemgeluid neemt ook de Nickelodeon-ervaring weg. Het karige aanbod aan modi zorgt er tevens voor dat je er snel op bent uitgekeken. Ze hebben echter wel leuke circuits weten neer te zetten, waarbij de Nickelodeon-sfeer duidelijk herkenbaar is.

Enkele maanden geleden speelden we All Star Fruit Racing, een racegame voor de Nintendo Switch als tegenhanger van het welbekende Mario Kart 8 Deluxe. Er zijn niet veel racegames voor de Switch, maar er is er nu wel een bijgekomen onder de naam Nickelodeon Kart Racers. Zoals de naam al prijsgeeft is ook dit een racegame met karts.

Het doel van het spel is simpel. Je kiest je favoriete personage en probeert als eerste over de finish te komen. Nu lijkt dit vrij gemakkelijk, maar niets is minder waar. Er zijn talloze obstakels verspreid over de racebanen en daarbij kunnen de coureurs kistjes oprapen waarmee een speciale aanval uitgevoerd kan worden om de andere te dwarsbomen.

Bij het starten van de game kom je in het hoofdmenu terecht waar je de keuze kunt maken tussen singleplayer, multiplayer en de winkel. Bij de laatstgenoemde is het mogelijk om de muntjes die je tijdens de races hebt verzameld in te ruilen voor nieuwe onderdelen voor je kart om hem te personaliseren. De andere twee modi zijn vrijwel gelijk aan elkaar. Het enige verschil is dat je bij de multiplayer tot vier personen lokaal kunt spelen. Het is dus helaas geen online multiplayer en het is best jammer dat je niet online je racekwaliteiten kunt testen tegen andere spelers, maar dat je enkel met vrienden op hetzelfde scherm speelt.

Nickelodeon Kart Racers

Bij zowel de single- als multiplayer zijn een beperkt aantal modi aanwezig. Er is een “Grand Prix” waarbij je een serie van vier races rijdt. Bij elke race zijn punten te verdienen en na de laatste bepaalt het hoogst aantal punten de winnaar. Wanneer je vlug even een snelle race wilt, kan je het beste kiezen voor de “Free Race”. In deze spelmodus kies je zelf op welke baan je wilt racen. Het voordeel is dat alle banen al beschikbaar zijn en deze niet eerst hoeft vrij te spelen. Het zorgt er daarentegen wel voor dat je niet echt een doel hebt om voor te racen. Als laatste is er nog de “Time Trial” waarbij je simpelweg de snelste tijd dient neer te zetten.

De Grand Prix-modus lijkt bijzonder veel op die van Mario Kart. Je kiest een Cup naar wens waarbij vier banen horen. Kom je als winnaar uit de bus dan win je deze Cup. Er is echter wel een klein verschil in het type races. Er zijn namelijk banen waarbij een timer loopt. Als de timer op nul komt dan valt de racer die als laatste rijdt af. Je speelt daarbij dus niet alleen tegen andere coureurs, maar ook tegen de klok. Als we kijken naar wat Nickelodeon Kart Racers ons te bieden heeft zijn we best teleurgesteld. Naast het karige aanbod aan modi zijn er ook maar een handje vol Nickelodeon-personages aanwezig. Er zijn vier franchises gekozen, namelijk; SpongeBob Squarepants, Hey Arnold!, Ratjetoe en Teenage Mutant Ninja Turtles. Er zijn in totaal twaalf personages beschikbaar wat behoorlijk weinig is ,aangezien Nickelodeon zoveel meer te bieden heeft. Daarnaast zijn er geen stemmen aanwezig. Vaak zijn dit karakteristieke eigenschappen die een personage herkenbaar maken zoals de irritante stem en lach van SpongeBob of de slome en langzame stem van Patrick. We zullen het enkel moeten doen met een muziekje en wat geluidseffecten. Dit is een groot gemis en had zeker uitgebreider gemogen door bijvoorbeeld wat one-liners er doorheen te gooien wanneer er iets bijzonders gebeurt.

Als we naar het totaalplaatje kijken lijkt Nickelodeon Kart Racers bijzonder veel op Mario Kart, maar weet dit bij lange na niet te evenaren. Zelfs de beschikbare aanvallen die je tijdens een race kunt uitvoeren zijn bijna gelijk, alleen dan in een Nickelodeon-sausje. De banen an sich bieden voor de fans nog de meeste voldoening. Ze zitten goed in elkaar, zien er leuk en fleurig uit en hebben herkenbare punten uit de series. Denk bijvoorbeeld aan een race door Bikini Broek waar SpongeBob woont. Nickelodeon heeft niet alles gekopieerd, maar heeft aan sommige dingen ook een eigen draai gegeven. Zo hebben ze er voor gekozen om de delen van banen te voorzien van groen slijm. Wanneer je hier overheen rijdt of vaart dan wordt je slijmmeter gevuld die je vervolgens als turboboost kan gebruiken. Bij een volle meter en een juiste timing kan je hiermee flink wat racers inhalen.

Helaas laat de besturing ook wat te wensen over. Ze hebben ervoor gekozen om het vrij basis en simpel te houden. Dit heeft als voordeel dat je het snel onder de knie hebt en dat je niet hoeft na te denken welke knoppen je ook alweer moest gebruiken. Het is daarnaast ook niet mogelijk om gebruik te maken van stuurbewegingen en zijn de karts enkel te besturen via de knoppen op de controller. Nickelodeon Kart Racers heeft dan weliswaar een goedkoper prijskaartje, maar met ongeveer €40 is het toch best veel geld voor wat je ervoor terug krijgt. Kortom, als je op zoek bent naar een uitdagende racegame met meerdere competitieve modi en wat meer diepgang dan is deze game niet de beste keuze.

Nickelodeon Kart Racers is voor deze review gespeeld op de Nintendo Switch. De game is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.