Doorgaan naar artikel
OnePlus Nord N10 5G
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

Een betaalbare midranger met een 90Hz display en 30Watt snellader. Helaas is hij vaak haperig en is de normale OnePlus Nord een betere keuze.

Naast de normale OnePlus-serie heeft OnePlus ook een op betaalbare modellen gerichte Nord-lijn. Van die laatste is de OnePlus Nord momenteel het vlaggenschip, maar daarnaast heeft het ook de iets voordeligere OnePlus Nord N10 5G uitgebracht. Deze biedt voor een nog lagere prijs toch een 5G-ervaring, maar in hoeverre is deze de geringe besparing waard ten opzichte van de OnePlus Nord? Daar kijken we naar in deze review.

Specificaties

  • 6,49 inch IPS display met 1080×2400 pixels resolutie (FHD+)
  • 90Hz schermverversing
  • Qualcomm Snapdragon 690 chipset
  • 6GB + 128GB geheugen
  • 64MP + 8MP (Ultrawide) + 2MP (Macro) + 2MP (Monochrome) camera’s achterzijde
  • 16MP selfiecamera
  • 4300 mAh accu met Warpcharge 30T

Design

De OnePlus Nord N10 5G lijkt qua uiterlijk veel op de normale OnePlus Nord. Het toestel heeft een glimmende plastic achterzijde, die in de zwarte kleur die wij ontvingen niet erg opmerkelijk oogt. Het plastic voelt niet bepaald luxe aan en het verschil met de glazen achterkant van de OnePlus Nord is merkbaar. Toch is het dankzij het plastic makkelijk om het lichte toestel in de hand te houden, maar een hoesje is wat ons betreft echt noodzakelijk. De achterkant is namelijk vrij glad, met name als deze op tafel ligt. De achterzijde heeft daarnaast een grotere cameramodule dan de OnePlus Nord en bijvoorbeeld de oudere OnePlus 7 Pro, omdat het maar liefst vier sensoren bevat. Dat lijkt meer een marketingtruc dan dat dit echt goeie camera’s oplevert, maar daarover later meer.

Display

De voorzijde van de OnePlus Nord N10 5G bevat het display met een kleine pinhole camera bovenin. Het betreft een IPS-scherm van opvallend goede kwaliteit. De OnePlus Nord doet het op dit vlak beter, omdat het een AMOLED-scherm heeft, wat voor mooiere kleuren zorgt. Op zichzelf is het display van de N10 5G echter zeker niet slecht, en de 90Hz verversing maakt het bekijken van webpagina’s een stuk beter dan normale 60Hz-schermen. Voor een midranger heeft de N10 5G daarom een redelijk goed display, met voldoende scherpte maar een tegenvallende helderheid in het zonlicht buiten (slechts 440 nits ten opzichte van 1000 nits op de OnePlus Nord). Het bekijken van multimedia zoals video’s is verder in orde, omdat het toestel ook prima stereospeakers heeft.

Dagelijks gebruik

Qua snelheid in het dagelijks gebruik merk je dat de Snapdragon 690 geen snelheidsduivel is. Het opstarten van apps gaat meestal niet direct, maar met een merkbare vertraging in het opstarten. Het blijft een midrange smartphone, maar ook dan zien we liever een vloeiende ervaring. De OnePlus Nord en bijvoorbeeld de concurrerende Xiaomi Mi 10T Lite zijn wat dat betreft sneller door een betere chipset. Toch zullen de meeste apps kunnen draaien op de OnePlus Nord N10 5G. Wij testten enkele wat zwaardere games, zoals Ark: Survival Evolved en Hearthstone, en deze draaiden op gemiddelde instellingen prima. Het opstarten duurt alleen wat langer dan je zou willen.

Op moment van schrijven draait  de OnePlus Nord N10 5G nog steeds op een OxygenOS-versie gebaseerd op Android 10. In de toekomst komt er nog een update naar Android 11, maar deze werd eerder uitgesteld. Qua beveiligingsupdates ontvangt het toestel in onze ervaring wat minder updates dan de OnePlus Nord of de normale OnePlus-toestellen. Desondanks is de OxygenOS-schil van OnePlus erg stabiel en kun je veel naar je eigen smaak aanpassen.

Camera’s

De N10 5G heeft maar liefst vier camera’s aan de achterzijde, één meer zelfs dan de OnePlus Nord. Toch zijn er eigenlijk maar twee camera’s die echt meedoen: de 64MP hoofdsensor en de 8MP Ultrawidesensor. De hoofdsensor is van het type Omnivision OV64B, geen Sony IMX-serie dus die momenteel op de meeste midrange-telefoons en hoger te vinden zijn. Deze 64 megapixel sensor is goed genoeg om overdag foto’s mee te schieten en kan met de Nightscape modus zelfs in het donker redelijk goede foto’s opleveren. Als je vooral voor Social Media foto’s maakt kun je hiermee prima uit de voeten. Er zijn namelijk in de standaard camera-app veel mogelijkheden bij OnePlus, van portretfoto’s tot slowmotion video en een handmatige Pro-modus. De fotokwaliteit ligt ongeveer op het niveau van de OnePlus Nord.

De 8 megapixel Ultrawidesensor is daarnaast overdag en bij goed licht een waardevolle toevoeging. Je vangt hier simpelweg een grotere beeldhoek mee, wat handig is voor landschappen of voor feestjes binnenshuis. Deze is naarmate het donkerder wordt wel steeds minder bruikbaar. Ook de Nightscape modus kan hier op gegeven moment niet veel meer uithalen. Qua video is er met de OnePlus Nord N10 5G voldoende kwaliteit aanwezig voor een midrange toestel. De elektronische stabilisatie zorgt voor stabiele opnames. Video is op te nemen tot 4K @30fps en ziet er wederom voor bijvoorbeeld Social Media prima uit.

De overige twee camerasensoren zijn wat ons betreft alleen aanwezig om de aantallen wat op te krikken. Net als op de OnePlus Nord kun je met de 2 megapixel Macrosensor vrij weinig. Foto’s van dichtbij zijn bijna altijd wazig, want het is erg lastig om scherp te stellen. Zelfs als je een scherpe foto weet te maken is de fotokwaliteit erg laag.  De monochrome sensor werkt in theorie mee om o.a. de hoofdsensor bij te staan en betere foto’s te maken, maar hier is in praktijk niet veel van te merken. Inzoomen lijkt ook een crop te zijn van de normale sensor. Het lijkt er dus op dat deze twee sensoren er meer voor de show op zitten, dan dat je hier echt een voordeel aan hebt. Als laatste is er uiteraard nog de 16 megapixel selfiecamera aan de voorzijde. Deze werkt naar behoren voor de prijs van het toestel: prima selfies in goed licht en een goed werkende portretmodus. Ook tijdens het videobellen levert de selfiecamera goed beeld op.

Overige functionaliteiten

Tenslotte nog wat andere praktische ervaringen. Ten eerste is de accuduur ruim voldoende om met normaal gebruik de dag door te komen. Het opladen met de Warpcharge 30T lader gaat daarnaast snel: een half uur laden levert in praktijk ongeveer tweederde aan accuvermogen op. Dat is gewoon erg handig op een midrange telefoon. Wat minder goed werkt is de vingerafdrukscanner aan de achterzijde. Doorgaans zijn de wat simpelere scanners makkelijker te bedienen dan vingerafdrukscanners in het scherm bij premium-toestellen, maar bij de OnePlus Nord N10 5G werkt hij net niet lekker. Het is steeds even zoeken naar de juiste positie voor hij je vinger pakt. Daarnaast wordt het unlocken een stuk lastiger zodra je een hoesje om de telefoon doet: de scanner komt dan erg diep te liggen wat alles nog onhandiger maakt.

Conclusie

De OnePlus Nord N10 5G is op zichzelf een redelijke midranger die momenteel vanaf iets minder dan 300 Euro verkrijgbaar is. Voor een relatief voordelige prijs kun je hiermee toch van 5G gebruik maken. Het display is het sterkste punt van dit toestel, omdat het wat ons betreft prettig oogt. De camera’s zijn, afgezien van de nutteloze macro- en monochrome sensor, goed genoeg als je vooral foto’s en video’s voor Social Media maakt. Ook de selfiecamera stelt niet teleur en levert goede beeldkwaliteit tijdens het videobellen. Een minpunt is echter dat de OnePlus Nord N10 5G regelmatig haperig werkt door de gekozen chipset. Hier doet de concurrentie het beter. De positie ten opzichte van andere toestellen is wat de OnePlus Nord N10 5G uiteindeljik vooral een toestel met veel vraagtekens maakt. Met name vergeleken met de OnePlus Nord: als je de OnePlus Nord kiest in plaats van de N10 5G krijg je voor een klein bedrag extra een betere display en chipset. Als je voor een midrange OnePlus gaat, zouden wij dan ook de normale OnePlus Nord aanraden.