Doorgaan naar artikel
Rugby 22
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Rugby 22 moet het vooral hebben van de gameplay. Rugby is een complexe sport, maar de game is makkelijk op te pakken als je een rugby-achtergrond hebt. Op het grafische gebied komt het enorm te kort ten opzichte van andere sportspellen en ook het gebrek aan licenties is een tekortkoming.

Sportspellen bestaan al zolang als wij het ons kunnen herinneren. Met name race-, voetbal-, basketbal- en tennis-games zijn behoorlijk populair. Titels als FIFA worden niet alleen gespeeld door mensen die de sport zelf beoefenen, maar eigenlijk door bijna iedereen. Rugby heeft in de afgelopen decennia ook flink wat games gekregen, Rugby 08 voor velen nog steeds het hoogtepunt, maar echt populair zijn ze nooit geworden, zeker niet in Nederland. Nu het Six Nations-toernooi weer in volle gang is, leek het ons een mooi moment om aan de slag te gaan met Rugby 22. Hieronder kun je onze bevindingen lezen.

Ontwikkelaar EKO Software durfde het in 2017 aan om na lange tijd weer eens een rugby-game op de markt te brengen. Rugby 18 was een dappere poging om het genre weer op de kaart te zetten, maar in vergelijking met andere sportgames miste het nog wel wat aan afwerking. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ook Rugby 22 is niet te vergelijken met een FIFA, Madden NFL of NBA 2K. Niet zo heel gek natuurlijk, want het budget voor deze titel is aanzienlijk lager. Het is vooral terug te vinden in de licenties die EKO Software heeft weten de krijgen voor deze game. Als je kijkt naar de landenteams, dan heb je de beschikking over Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Ierland, maar ontbreken grootmachten als Zuid-Afrika en Engeland. Als je een vergelijking zou moeten maken met voetbal, dan zou je een voetbalgame hebben waarbij Brazilië en Frankrijk niet te kiezen zijn. Hetzelfde is ook zichtbaar in de landelijke competities, er ontbreken bijvoorbeeld bekende Engelse clubs. Het doet qua licenties, of het gebrek daaraan, vooral denken aan een titel als Pro Evolution Soccer (of eFootball 22, zoals het nu heet). Het zijn niet alleen maar teams en spelers die ontbreken, ook zijn er maar een beperkt aantal officiële stadions aanwezig. Het lijkt misschien niet zo heel erg, maar als rugby-fan is het toch wat vreemd om niet met je favoriete team in je favoriete stadion te kunnen spelen.

Een ander punt waaraan je kunt zien dat er niet heel veel budget was, zijn de graphics. Wij hebben Rugby 22 gespeeld op de Xbox Series X en voor die console is een aparte versie beschikbaar, dus we hebben niet eens de Xbox One-editie gespeeld. Toch ziet het spel eruit alsof we aan het begin van het Xbox One- en PlayStation 4-tijdperk zitten. Daarnaast zijn de animaties vrij lomp (rugbyers zijn lomp, maar op een andere manier) en gaat bijvoorbeeld het rennen over het veld vrij schokkerig. Ook kwam het met regelmaat voor dat een speler 180° draaide op de grond na een overtreding. Ook zien de meeste spelers er vrij generiek uit, maar de spelers waar wel aandacht aan is besteed, zien er wel een stuk beter uit dan in Rugby 20. Al met al heeft het nog steeds een lange weg te gaan als het in de buurt wil komen van games als FIFA, Madden NFL en NBA 2K.

Je zou bijna denken dat door bovenstaande tekst Rugby 22 niet de moeite waard is om te spelen, maar dat is niet waar. Er is namelijk een ding wat behoorlijk goed is aan deze game en dat is de gameplay. Rugby is een vrij complexe sport en het is ook lastig om al deze elementen in een spel te verwerken en wat dan ook nog leuk is om te spelen en daarnaast niet al te moeilijk is. Het spel begint met een uitgebreide introductie waarin je de basis van het rugby leert, zoals de bal passen (gooien naar je teamgenoot), tackelen (je tegenstander naar de grond werken met je armen), scrums (spelhervatting na een lichte overtreding) en line-outs (spelhervatting nadat de bal over de lijn is gegaan). Het wordt allemaal op een vrij duidelijke manier uitgelegd en je krijgt de tijd om het te leren. Na het voltooien van de introductie, moet je gelijk aan de bak in een wedstrijd. Ook tijdens deze wedstrijd krijg je de nodige aanwijzingen en tips die niet aan bod kwamen tijdens de normale introductie. Het is een fijne manier om gewend te raken aan de vele mogelijkheden die je tot je beschikking hebt.

Zoals eerder gezegd, is rugby een vrij complexe sport als je het bijvoorbeeld vergelijkt met voetbal. Bijna iedereen kent de spelregels van voetbal wel (met uitzondering van buitenspel misschien), maar dat is bij rugby wel anders. Dit heeft vooral te maken met de hoeveelheid regels die er zijn (die ook nog eens elk jaar aangepast worden) en de verschillende spelhervattingen die er bestaan. Toch is er veel aandacht besteed aan bijvoorbeeld het opzetten van een ruck. Dit doe je normaal gesproken wanneer een speler is getackeld. Spelers stappen over de getackelde speler heen en vormen zo een bescherming voor de scrum-half om de bal op te pakken en door te spelen naar de lijn. Je kunt bepalen hoeveel spelers je de ruck in wilt sturen, of je de bal wilt proberen te stelen en wanneer de bal uit de ruck komt. Het is zo uitgebreid dat het bijna een minigame is. Ook de line-out heeft de nodige aandacht gekregen. Je kunt een springer kiezen of de bal over de line-out gooien. Elke spelsituatie is zo te spelen zoals jij dat wilt en zoals het ook in het echt zou gebeuren. Daarnaast kun je ook nog looplijnen bepalen voordat de bal uit de scrum of ruck komt, om zo je tegenstander op het verkeerde been te zetten. Je kunt het zo eenvoudig of complex maken als je zelf wilt en dat is wat je wilt in een sportspel.

Je hebt de keuze om gewoon snel een wedstrijdje te spelen of de carrièremodus, waarin je onderaan de ladder begint. Je zult spelers moeten aantrekken, trainingen moeten geven, het financiële aspect afhandelen, et cetera. Het is redelijk uitgebreid allemaal en weet het ook redelijk boeiend te houden. Je begint met een heel matig team, maar door het verzamelen van geld (spelen van oefenwedstrijden en voorspellingen doen van je eigen wedstrijden) en ervaringspunten kun je betere spelers aantrekken en zo de weg richting de top te vinden. Je zult rekening moeten houden met blessures en fitheid van spelers, eigenlijk alles wat komt kijken bij het runnen van een rugbyteam. Het zit leuk in elkaar, maar zal vooral de echte rugby-fanaat aanspreken. De kracht van Rugby 22 zit toch vooral in de wedstrijden zelf.

Rugby 22 is een stap in de juiste richting. De gameplay is goed genoeg om aanschaf te rechtvaardigen, want qua licenties en graphics houdt het niet echt over. Mocht je zelf rugby spelen, gespeeld hebben of gewoon graag naar wedstrijden kijken, dan is deze game zeker de moeite waard. Het is niet toegankelijk genoeg om niet-rugbyers over de streep te trekken, maar waarschijnlijk is dat ook nooit de missie geweest van EKO Software.

Rugby 22 is voor deze review gespeeld op de Xbox Series X. Het spel is verder verkrijgbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One en pc.