Doorgaan naar artikel
Forza Motorsport
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Forza Motorsport is een pure racegame die heel tof is om te spelen en grafisch gezien is het een van de mooiste dingen die we tot nu toe hebben gezien.

Toen Forza Motorsport 7 in 2017 verscheen, was niet iedereen even blij. Dit had deels te maken met de microtransacties, die later werden verwijderd, maar ook met het feit dat het ook wel veel leek op het vorige deel. Het roer moest om vond ook Turn 10 Studios en na zes jaar kunnen wij eindelijk aan de slag met Forza Motorsport. Is dit nieuwste deel al dat lange wachten waard geweest? Je leest het hieronder.

Forza Motorsport is, zoals de naam al doet vermoeden, eigenlijk een nieuwe start van de franchise die al in 2005 begon. Gelukkig is de carrièremodus nog steeds een van de belangrijkste onderdelen van de game. Hierin neem je deel aan verschillende evenementen die vaak zo’n vijf á zes verschillende races omvatten. Eigenlijk is dat niet zo heel veel anders als in voorgaande edities, maar er zijn wel degelijk verschillen.

Forza Motorsport lijkt erop gericht om je een betere coureur te maken. Voorafgaande aan een race ben je verplicht om drie oefenrondjes af te leggen, voordat je kunt beginnen aan de race. Veel games bieden deze optie, maar hier is het verplicht. Tijdens deze training leer je langzaam de baan kennen en word je beoordeeld op verschillende sectoren. Je krijgt een cijfer tussen de een en tien voor het afleggen van verschillende bochtencombinaties. Dit motiveert je om een bocht nog beter aan te snijden of om nog eerder op je gas te gaan bij het uitkomen van een bocht. Het verlaten van de baan of het raken van andere auto’s op de baan, resulteert meestal in het laagste cijfer mogelijk. In het vorige deel kreeg je al wel te zien of je een sectie goed had afgelegd of niet, maar het cijfersysteem geeft je een veel beter beeld. Het werkt vooral heel motiverend om het steeds beter te doen en geeft enorm veel voldoening als je een tien haalt.

Wat ook nieuw is, is dat je je eigen startpositie mag bepalen. Je kunt kiezen of je ergens midden in het veld wilt beginnen, helemaal vooraan of juist achteraan. Je krijgt ook een indicatie, op basis van je training, wat je verwachte positie is als je over de finish komt. Hoe verder je achteraan start, hoe meer geld je kunt verdienen met je race. Het is ook een manier om jezelf wat meer uit te dagen. Je kunt dus een beetje spelen met je startpositie en de moeilijkheidsgraad om het zo moeilijk of makkelijk mogelijk te maken voor jezelf. Het is een leuke toevoeging, vooral ook omdat je helemaal kunt bepalen hoe je de race gaat indelen.

Met het winnen van races, verdien je geld en ervaringspunten en dat kun je besteden aan het kopen van nieuwe auto’s maar ook aan het verbeteren van de prestaties van je huidige voertuig. Je kunt op allerlei verschillende gebieden je auto verbeteren, een beetje vergelijkbaar met Forza Horizon 5. Je kunt zelf kiezen welke onderdelen je wilt upgraden, maar mocht je daar geen zin in hebben, dan kun je dat ook automatisch laten doen. Daarnaast kun je ook je auto helemaal afstellen zoals jij wilt, om bijvoorbeeld meer topsnelheid te krijgen in plaats van betere acceleratie. Het geeft je als speler enorm veel vrijheid, maar gelukkig is het wel allemaal optioneel als je alleen maar gas wilt geven en sturen.

Zoals eerder gezegd, is Forza Motorsport een soort van reboot van de franchise en hebben ze ook het racen zelf aangepakt. Het voelt een stuk realistischer aan dan in het voorgaande deel. Het is overigens nog steeds geen 100% simulatie, zeker niet als je verschillende hulpmiddelen aan hebt staan. Je merkt ook echt grote verschillen tussen de verschillende auto’s. Je zult echt een andere rijstijl moeten hanteren als je wisselt tussen een auto met vierwielaandrijving of achterwielaandrijving. Ook word je in dit deel afgestraft als je afsnijdt of een andere auto raakt, iets dat je in het vorige deel nog zonder consequenties kon doen. Het voelt allemaal een stuk professioneler en volwassener aan.

Naast de carrièremodus kun je ook nog kiezen om vrij te racen op een van de twintig verschillende banen in bijna vijfhonderd auto’s. Er zijn veel bekende banen, maar ook een aantal nieuwe, zoals Kyalami Grand Prix Circuit. Twintig circuits lijkt misschien niet zo heel veel, maar veel van de banen kun je ook in een andere layout rijden, waardoor het toch niet zo beperkt is. De mate van detail is ook indrukwekkend te noemen en een enorme stap voorwaarts in vergelijking met het vorige deel. Circuits zien er veel levendiger uit en dat maakt het leuk om verder te kijken dan alleen het asfalt.

Grafisch gezien is Forza Motorsport een van de mooiste racegames die wij ooit hebben gezien. Zo mooi zelfs, dat het soms lijkt alsof je naar een race op televisie aan het kijken bent. Dit zie je vooral goed in races waarin de zon onder gaat of wanneer het een natte race is. Er zijn drie verschillende grafische modi, waarvan de middelste het meest indrukwekkend is en ook aan te raden. Hierin speel je toch met 60fps, wat toch wel minimaal is voor een racegame, maar kun je wel genieten van prachtige graphics. Als je dacht dat Forza Motorsport 7 mooi was, en dat dachten wij een aantal jaar geleden ook, dan ga je echt verstelt staan bij het spelen van dit deel.

Forza Motorsport is een pure racegame zonder poespas. Het is opnieuw ontworpen om je een betere rijder te maken en daarin slaagt het ook. Het voelt een stuk professioneler en meer volwassen aan dan het vorige deel en dat is alleen maar positief. Grafisch gezien is het een van de mooiste games die we tot nu toe hebben gespeeld en een gegronde reden om een Xbox Series X aan te schaffen. Als je van racegames houdt, dan is er geen enkele reden om deze game niet aan te schaffen.

Forza Motorsport is voor deze review gespeeld op de Xbox Series X. De game is verder verkrijgbaar voor Xbox Series S en pc.